Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύμφωνο ρευστότητας κυβέρνησης-τραπεζών

Σύμφωνο ρευστότητας ανάμεσα σε δημόσιο και τράπεζες για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Σε ΕΤΕΑΝ εξελίσσεται το ΤΕΜΠΜΕ. Πέντε αναπτυξιακά ταμεία για επενδύσεις 6 δισ. Τα χαρακτηριστικά τους.

Σύμφωνο ρευστότητας κυβέρνησης-τραπεζών
Σύμφωνο ρευστότητας ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, μετά και την επέκταση των εγγυήσεων του Δημοσίου κατά 25 δισ. ευρώ, συνομολόγησαν σήμερα οι κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδης και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, ξεχωριστά με κάθε τράπεζα θα υπογραφεί ένα πλαίσιο δεσμεύσεων, το οποίο θα παρακολουθείται από την ΤτΕ και τους επιτρόπους του Δημοσίου, ώστε πράγματι να διασφαλιστεί πως οι πόροι θα στηρίξουν την οικονομία.

Παράλληλα, στη συνάντηση συμφωνήθηκαν η χορήγηση δανείων από την πλευρά των τραπεζών, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να μπουν στη ρύθμιση για την περαίωση, όπως και η δημιουργία ηλεκτρονικής κάρτας για όλους τους πολίτες, η οποία θα χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή και μέσω της οποίας το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα κάθε συναλλαγής και ΦΠΑ και οι πολίτες θα απαλλαγούν από τη συλλογή αποδείξεων.


Ηλεκτρονική κάρτα πληρωμών

Το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει το προηγούμενο σχέδιο για χορήγηση κάρτας με barcode σε κάθε πολίτη για την καταγραφή των συναλλαγών του και προωθεί αντί αυτού τη χορήγηση καρτών από τις τράπεζες ή εναλλακτικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, όμως, όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, η κάρτα αυτή θα φέρει τον ΑΦΜ κάθε πολίτη, θα χορηγείται είτε από κάθε τράπεζα ξεχωριστά είτε από το ΥΠΟΙΚ και μέσω των υποδομών POS που έχουν τα καταστήματα θα εγγράφονται στον λογαριασμό του πολίτη οι πόντοι από τις αποδείξεις.

Με τον τρόπο αυτόν το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εικόνα του τζίρου και θα μπορεί να ελέγχει τις ροές ΦΠΑ και να κάνει διασταυρώσεις και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να μαζεύουν το χαρτομάνι των αποδείξεων για να δικαιολογήσουν το αφορολόγητο.

Εξετάζεται, όπως είπε ο υπουργός, εάν η κάρτα αυτή θα είναι χρεωστική, ώστε να διευκολύνεται και ο περιορισμός της χρήσης μετρητών. Παράλληλα, προωθείται η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη ΓΓΠΣ και τις τράπεζες.

Ανακοινώθηκε ακόμη η στενή συνεργασία για τη λειτουργία επαγγελματικών λογαριασμών και τη μείωση της χρήσης των μετρητών, κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του νόμου φορολογικού νόμου, και η συμμετοχή των τραπεζών σε προγράμματα του Δημοσίου.


Το ΤΕΜΠΜΕ εξελίσσεται σε ΕΤΕΑΝ

Ειδικότερα, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοίνωσε τη μετεξέλιξη του ΤΕΜΠΜΕ σε νέο επενδυτικό ταμείο, με το οποίο ο τελικός δικαιούχος δεν θα έχει καμία επαφή.

Πρόκειται για το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, το οποίο θα συνεπενδύει ή θα παρέχει εγγυήσεις, επιλέγοντας όμως χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς με ανοιχτούς διαγωνισμούς και όχι μέσω χορήγησης εγγυήσεων απευθείας στον τελικό δικαιούχο.

Με τα νέα χρηματοδοτικά μέσα (το ΕΠΕΑΝ έρχεται να προστεθεί στα ταμεία Jessica, Jeremie, Εξοικονομώ κατ' Οίκον κ.λπ.) υπολογίζεται ότι θα κινητοποιήσουν κεφάλαια 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2010 - 2011, ενώ οι συνολικές επενδύσεις από τα νέα ταμεία σε ορίζοντα τετραετίας θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ.

"Έχουμε απέναντί μας μια πρόκληση που δεν μπορεί να περιμένει, για να βάλουμε τη μηχανή μπροστά χρειάζεται χρήμα στην αγορά", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης.


Υγιές το τραπεζικό σύστημα

Παρά τις δυσκολίες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Βασίλης Ράπανος, διαβεβαιώνοντας ότι θα διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Η κάνουλα δεν είναι κλειστή, η δεξαμενή δεν έχει ρευστό", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ράπανος, αναγνωρίζοντας ότι ναι μεν τα δάνεια δίνονται με φειδώ, αλλά υπάρχει παράλληλα και μειωμένη ζήτηση.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Νανόπουλος είπε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν επιπρόσθετα εργαλεία για τη στήριξη της οικονομίας και της ρευστότητας, όπως είναι τα νέα συστήματα πληρωμών και το πακέτο ΤΕΜΠΜΕ.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά με τις επισημάνσεις της Moody's για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σημείωσε πως η σταθερότητα και η ευρωστία του τραπεζικού συστήματος είναι σαφείς και υποστηρίζονται από την ΕΚΤ και το πρόγραμμα εγγυήσεων του Δημοσίου. Επίσης ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα τοποθετηθεί το Δ.Σ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα 10 δισ. ευρώ, που συνιστούν ένα επιπρόσθετο δίχτυ ασφαλείας.


Τα νέα ταμεία για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης

Το ΥΠΑΑΝ και το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία και με άλλα Υπουργεία, όπως το ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθούν άμεσα και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση την ίδρυση νέων Επενδυτικών Ταμείων. Τα ταμεία αυτά θα αποτελέσουν σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης της ανάπτυξης τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου. Τα ταμεία επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση της ζήτησης και της επιχειρηματικότητας με στόχο τη βιώσιμη και φιλική στο περιβάλλον ανάπτυξη.

Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των Ταμείων αυτών θα έχει η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ. Το γνωστό ΤΕΜΠΜΕ μετεξελίσσεται άμεσα, νομοθετικά και οργανωτικά, σε ένα νέο φορέα για τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και τη στήριξη των επενδύσεων. Το νέο αυτό Ταμείο θα έχει τον τίτλο «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης - ΕΤΕΑΝ».

Το ΕΤΕΑΝ θα είναι και επενδυτικό ταμείο και ταμείο εγγυήσεων. ΔΕΝ θα έρχεται σε άμεση επαφή ή συναλλαγή με τους τελικούς δικαιούχους, είτε αυτοί είναι επιχειρήσεις είτε είναι νομικά πρόσωπα. Το ΕΤΕΑΝ θα συν-επενδύει ίδια δανειακά κεφάλαια ή μετοχικό κεφάλαιο, ή θα παρέχει εγγυήσεις, ή οποιοδήποτε συνδυασμό των παραπάνω, με επιλεγμένους -μέσα από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία- χρηματοπιστωτικούς ή επενδυτικούς οργανισμούς.

Τα νέα χρηματοδοτικά μέσα θα κινητοποιήσουν δημόσια δαπάνη από το ΕΣΠΑ, ύψους τουλάχιστον 2 δις ευρώ στην περίοδο 2010-2011, ενώ το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά με πρόσθετους πόρους το 2012 και το 2013.

Ο συνολικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, που θα χρηματοδοτήσουν τα νέα Ταμεία αναμένεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 6 δις Ευρώ στην επόμενη πενταετία, σε τομείς κλειδιά για την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως η επιχειρηματικότητα και η δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ιδίως από τη νέα γενιά, η ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη, η διαχείριση του περιβάλλοντος, του υδατικού δυναμικού και των απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και βεβαίως η Κοινωνική Συνοχή.

Για το σκοπό αυτό δημιουργούμε νέα και αξιοποιούμε υπάρχοντα χρηματοδοτικά μέσα, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, τα Ταμεία JEREMIE και JESSICA, το Ταμείο Εξοικονομώ κατ’ Οίκον για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων, το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και το Ταμείο Αλιείας.

Ταυτόχρονα, προωθούμε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Απασχόλησης τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας για να στηρίξουμε την κοινωνική και οικονομική συνοχή. Πρόκειται για ένα νέο Ταμείο που θα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και θα είναι απόλυτα συμπληρωματικό με το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, στοχεύοντας ειδικότερα στην επιχειρηματικότητα με σαφή κοινωνικό χαρακτήρα.


* ΝΕΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ -ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

• Τα νέα χρηματοδοτικά μέσα συγχρηματοδοτούνται κατά 85% από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του ΕΣΠΑ.

• Τα νέα χρηματοδοτικά μέσα δίνουν ευνοϊκά δάνεια ή μετοχικό κεφάλαιο ή εγγυήσεις προς όφελος των τελικών δικαιούχων, πάντα μέσω επιλεγμένων χρηματοπιστωτικών ή επενδυτικών οργανισμών. Δεν δίνουν επιχορηγήσεις, μπορούν όμως να συνδυαστούν με κάποιες επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ προς τους τελικούς δικαιούχους.

• Τα νέα χρηματοδοτικά μέσα ανακυκλώνουν και επανεπενδύουν συνεχώς τους δημόσιους πόρους τους, μαζί με τις αποδόσεις τους. Τα ιδιωτικά κεφάλαια που συν-επενδύονται επιστρέφονται στους ιδιώτες επενδυτές μαζί με τις αποδόσεις τους, μετά από κάθε επενδυτικό κύκλο.

• Η μόχλευση των ιδίων κεφαλαίων ύψους 2 δις των νέων χρηματοδοτικών μέσων ώστε να φθάσουν τα 6 δις επενδύσεων, θα γίνει με ιδιωτικά κεφάλαια και/ή με δανειακά κεφάλαια του χρηματοπιστωτικού τομέα, περιλαμβανόμενων και δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς εμπορικές Τράπεζες, ή προς Δήμους, ή άλλους φορείς.

• Οι Τράπεζες ή άλλοι χρηματοπιστωτικοί ή επενδυτικοί οργανισμοί που επιλέγονται μέσα από ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία, θα είναι οι συν-επενδυτές και οι τελικοί διαχειριστές των νέων χρηματοδοτικών μέσων.


• Ποιοι φορείς θα διαχειρίζονται τα νέα Ταμεία:

1. Το ΤΕΜΠΜΕ, που σύντομα μετεξελίσσεται νομοθετικά και οργανωτικά σε «Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης - ΕΤΕΑΝ»,

2. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την JESSICA ,

3. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων για τον JEREMIE,

• Σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΝ και τα άλλα αρμόδια Υπουργεία, είναι οι συντονιστές της διαχείρισης των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων.


* Τα Νέα Χρηματοδοτικά Εργαλεία

1. Το Ταμείο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για την Ενεργειακή Απόδοση Κτηρίων

Μέσα από το Ταμείο αυτό θα δοθούν άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια σε φυσικά πρόσωπα με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών τους. Τα δάνεια θα συνδυάζονται με επιχορήγηση, μέσω της οποίας θα απομειώνεται το ποσό του δανείου που θα αποπληρώνεται στην Τράπεζα κατά 15% ή 30% , ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα του δικαιούχου.

Το Ταμείο διαθέτει ήδη 200 εκ € από το ΕΣΠΑ, που θα επενδυθούν ως δανειακά κεφάλαια για το ανακυκλούμενο Ταμείο. Έχει επίσης και περίπου άλλα 200 εκ € από το ΕΣΠΑ για τις παράλληλες επιχορηγήσεις προς τους δικαιούχους.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει ημερομηνία λήξης για την υποβολή προσφορών την 4.10.2010. Το Ταμείο θα συγκεντρώσει δανειακά κεφάλαια ύψους 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. έχουν ήδη χορηγηθεί από το ΕΣΠΑ και 400 εκατ. ευρώ αναμένεται να συν-επενδυθούν από τις Τράπεζες.

Η συνολική επένδυση στην πραγματική οικονομία θα είναι για αυτή την πρώτη προκήρυξη του Ταμείου 800 εκ €, από τα οποία 600 εκ € είναι τα συνολικά δανειακά κεφάλαια και 200 εκ € από το ΕΣΠΑ για τις παράλληλες επιχορηγήσεις.


2. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων

Το «Ταμείο Επιχειρηματικότητας» έχει στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και του εκσυγχρονισμού τους. Στοχεύει ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, ιδίως από νέους ανθρώπους με ιδέες, δυναμισμό και διάθεση για δημιουργία και δουλειά.

Ειδικότερα το Ταμείο θα συνδεθεί με τη χρηματοδότηση με δάνεια υπό ευνοϊκούς όρους επενδύσεων του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου, και φυσικά θα στοχεύει ιδιαίτερα στη χρηματοδότηση επενδύσεων καινοτομικών και φιλικών προς το περιβάλλον.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΥΠΑΑΝ συνεισφέρει μέσα στο 2010 ποσό ύψους 460 εκατ. Ευρώ. Το 2011 μπορούν να προστεθούν και άλλοι πόροι του ΕΣΠΑ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας.

Τι ζητάμε από τις Τράπεζες για το Ταμείο Επιχειρηματικότητας;

1. Πρώτον, να συν-επενδύσουν με το νέο Ταμείο το διπλάσιο των ιδίων κεφαλαίων του, δηλαδή περίπου 1 δις ευρώ.
2. Δεύτερο, να προχωρήσουν μαζί μας σε νέες μορφές επενδυτικής πρακτικής και σε νέα ευέλικτα σχήματα με ειδικευμένη στελέχωση, όπως Venture Capital, Start up and seed capital, business angels, για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας της νέας εποχής.


3. JEREMIE

Στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, και στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων.

Η δημόσια δαπάνη που έχει κινητοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα για το Ταμείο JEREMIE είναι της τάξης των 250 εκατομμύρια Ευρώ.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας και άλλοι επενδυτές αναμένεται να συμβάλλουν τουλάχιστον κατά 250 εκατομμύρια Ευρώ.


4. JESSICA

Αφορά στην ολοκληρωμένη αστική ανάπτυξη μέσω έργων που γίνονται με παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ.

Η δημόσια δαπάνη που κινητοποιούμε σήμερα μέσω του ΕΣΠΑ για την JESSICA είναι 258 εκ Ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια του Ταμείου JESSICA θα μοχλευθούν με ευνοϊκά δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και με τη συμμετοχή Τραπεζών και ιδιωτών επενδυτών. Οι συνολικές επενδύσεις στις οποίες στοχεύουμε στον τομέα αυτόν από τις Τράπεζες είναι 600 εκ ευρώ μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων ή άλλης μορφής συνεργασιών. Μπορεί όμως οι συνολικές επενδύσεις να φθάσουν και τα 3 δις Ευρώ, με κατάλληλη και σωστή δουλειά και συνεργασίες.


5. Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Ταμείο Αλιείας για Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ύπαιθρο

Έχουν επίσης ξεκινήσει οι διαδικασίες για τη δημιουργία δύο νέων Ταμείων Εγγυοδοσίας και Δανειοδοτήσεων μέσω του ΕΣΠΑ / Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα 2007 – 2013, για μεταποιητικές γεωργικές επιχειρήσεις ή τις επιχειρήσεις στον τομέα της αλιείας. Στόχος των δύο αυτών Ταμείων είναι η καλύτερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση των επενδύσεών τους και της ανάπτυξής τους είτε μέσω εγγυήσεων δανείων είτε μέσω δανείων με ευνοϊκούς όρους.
 
Η ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ, και σύντομα το ΕΤΕΑΝ που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξή της, θα διαχειριστεί τα ταμεία αυτά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v