Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ:Σκληραίνει τη στάση ενάντια στη φοροδιαφυγή

Σφίγγει ο κλοιός των ελεγκτικών μηχανισμών γύρω από τους φοροφυγάδες, οι οποίοι απειλούνται ακόμα και για μη έκδοση αποδείξεων να έρθουν αντιμέτωποι με την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων.

ΥΠΟΙΚ:Σκληραίνει τη στάση ενάντια στη φοροδιαφυγή
Σφίγγει ο κλοιός των ελεγκτικών μηχανισμών γύρω από τους φοροφυγάδες, οι οποίοι πλέον απειλούνται ακόμα και για μη έκδοση αποδείξεων να έρθουν αντιμέτωποι με την Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Σε αυτήν την περίπτωση απειλούνται με άρση του τραπεζικού, φορολογικού, επαγγελματικού ή χρηματιστηριακού απορρήτου έως και με κάθειρξη 10 ετών.

Εγκύκλιος του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που εστάλη σε ΣΔΟΕ, εφορίες και ελεγκτικά κέντρα διευρύνει τον κατάλογο των φορολογικών αδικημάτων τα οποία θα πρέπει να ερευνώνται για το εάν συνδέονται και με ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Πρόκειται για:

- Τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.) οποιασδήποτε αξίας, εφόσον τα αδικήματα αυτά διαπιστώθηκαν από διαφορετικούς φορολογικούς ελέγχους μέσα στην ίδια χρήση ή από τον ίδιο φορολογικό έλεγχο σε τρεις τουλάχιστον συναλλαγές του επιτηδευματία μέσα στην ίδια χρήση.

- Τη μη καταβολή στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμων οφειλών που υπερβαίνουν τις 120.000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις. Ύποπτοι θεωρούνται ακόμη και οι οφειλέτες που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Οι εφορίες θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων για τη διενέργεια έρευνας σε οφειλέτες με χρέη άνω των 120.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι από τα στοιχεία (π.χ. δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.) προκύπτει ή υποκρύπτεται περιουσιακό όφελος (π.χ. αγορά περιουσιακών στοιχείων από τον ίδιο τον οφειλέτη ή τη σύζυγο ή τα προστατευόμενα μέλη κ.λπ.) ή ότι υπήρχε οικονομική δυνατότητα εξόφλησης του χρέους, αλλά η εξόφληση δεν έγινε.

- Την παράλειψη υποβολής ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, εφόσον ο φόρος που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα τα οποία δεν δηλώθηκαν υπερβαίνει σε κάθε διαχειριστική περίοδο το ποσό των 15.000 ευρώ.

- Τη μη απόδοση στο Δημόσιο του φόρου πλοίων, εφόσον το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε για κάθε διαχειριστική περίοδο υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ, καθώς και τη μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση ΦΠΑ και λοιπών παρακρατούμενων και επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, εφόσον το ποσό που δεν αποδόθηκε υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

- Την έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων οποιασδήποτε αξίας, την έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων ή τη νόθευση φορολογικών στοιχείων, ανεξαρτήτως του ύψους της αξίας τους, καθώς και αδικήματα λαθρεμπορίας.

Εφόσον ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω αδικήματα διαπιστωθούν κατά τους ελέγχους που διενεργούν εφορίες, ελεγκτικά κέντρα και το ΣΔΟΕ, αρχικά θα αποστέλλεται αναφορά στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία με τη σειρά της, αφού τις αξιολογεί, θα αποστέλλει όσες υποθέσεις κρίνει ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v