Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε ομάδες "ράμπο" κατά φοροδιαφυγής

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνονται δυναμικά από τον Σεπτέμβριο πέντε ομάδες "σούπερ ράμπο" του ΣΔΟΕ, με πανελλαδική εμβέλεια δράσης και "αδυναμία" στους έχοντες και κατέχοντες και την επώνυμη φοροδιαφυγή.

Πέντε ομάδες ράμπο κατά φοροδιαφυγής
Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ρίχνονται δυναμικά από τον Σεπτέμβριο πέντε ομάδες "σούπερ ράμπο" του ΣΔΟΕ, με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά με πανελλαδική εμβέλεια δράσης και "αδυναμία" στους έχοντες και κατέχοντες, την επώνυμη φοροδιαφυγή και τους κατά…συνείδηση φοροφυγάδες που χρωστούν 32 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο της φθινοπωρινής εξόρμησης του ΣΔΟΕ βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, με τον επικεφαλής του Σώματος κ. Γ. Καπελέρη, όπου δόθηκε και το πράσινο φως για μετατάξεις 400 υπαλλήλων από το ΣΔΟΕ προς τις εφορίες και 500 υπαλλήλων από τις εφορίες προς το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και καλύτερης στελέχωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Οι πέντε ομάδες δράσης που θα κυνηγήσουν φόρους και πρόστιμα 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους θα έχουν σαφώς προσδιορισμένο πεδίο δράσης, ώστε οι στοχευμένοι έλεγχοι να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα κυνηγήσουν:

1. Τα μεγάλα εισοδήματα. Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων μπαίνουν οι τραγουδιστές, που δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας, και άλλες ομάδες ελεύθερων επαγγελματιών με ροπή προς τη φοροδιαφυγή.

2. Τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία. Διασταύρωση της ΓΓΠΣ έχει δείξει, σύμφωνα με πληροφορίες, 150 μεγαλοδικηγόρους με εισοδήματα κάτω από 30.000 ευρώ, αλλά με ακίνητα 3 εκατ. ευρώ έκαστος.

3. Τους οφειλέτες προς το Δημόσιο ληξιπρόθεσμων χρεών 32 δισ. ευρώ. Κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων επανέρχονται δυναμικά από τον Σεπτέμβριο, μετά τη δικαστική αναστολή του Αυγούστου. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε -για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, όπου ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων έμενε στα αζήτητα- σε κατασχέσεις ακινήτων οκτώ επιφανών φορολογουμένων, με ακίνητα στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, οι οποίοι επέμεναν να μην εξοφλούν τα χρέη τους στο Δημόσιο.

4. Πλούσιους φορολογουμένους και την "επώνυμη" φοροδιαφυγή. Σε πρώτο πλάνο έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι πόθεν έσχες για πισίνες, σκάφη αναψυχής και πολυτελή αυτοκίνητα. Ήδη 6.000 κάτοχοι πολυτελών Ι.Χ. έχουν πιαστεί στην τσιμπίδα με εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, ενώ ερευνώνται 35 περιπτώσεις σκαφών αναψυχής άνω των 30 μέτρων, οι κάτοχοι των οποίων δηλώνουν ζημίες.

5. Επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με έμφαση στην απόδοση ΦΠΑ και άλλων παρακρατούμενων φόρων.

Για τον εντοπισμό των ελεγκτικών στόχων θα αξιοποιηθεί κάθε δυνατή πηγή άντλησης δεδομένων. Δικηγορικά και συμβολαιογραφικά γραφεία, μεσίτες, τράπεζες και φορολογικές αρχές άλλων χωρών μπαίνουν δυναμικά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, καθώς, κατά περίπτωση, τόσο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για διασταυρώσεις όσο και οι νέοι "σούπερ ράμπο" για άντληση πρόσθετων πληροφοριών θα μπορούν να εξασφαλίζουν πρόσβαση στα αρχεία τους.
 
Τη μέθοδο αυτή, άλλωστε, έχει ήδη αξιοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών αντλώντας για παράδειγμα λίστες πελατών από κατασκευαστικές εταιρίες δεξαμενών κολύμβησης, για να εντοπίσει όσους έχουν πισίνες, αλλά δεν τις δηλώνουν για να αποφύγουν το σχετικό τεκμήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v