Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού ψάχνει (και τι βρήκε) το νέο ΣΔΟΕ

Σε νυχτερινά κέντρα, γιατρούς, συμβολαιογράφους, ελεύθερους επαγγελματίες, "σκαφάτους", offshore, πισίνες και... φρεγάτες το "σαφάρι" του νέου ΣΔΟΕ. Εξετάζονται οι ΑΜΚ 333 εταιριών. Πού εντοπίζεται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

Πού ψάχνει (και τι βρήκε) το νέο ΣΔΟΕ
333 επιχειρήσεις οι οποίες ήταν εισηγμένες στο διάστημα 1998 - 2002 βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, που έχει εξαπολύσει ανελέητο ελεγκτικό «κυνηγητό» σε νυχτερινά κέντρα, γιατρούς, συμβολαιογράφους, ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, off shore και κατόχους δεξαμενών κολύμβησης.

Το υπουργείο Οικονομικών, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην υπηρεσία, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που υποδεικνύουν εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε 449 νυχτερινά κέντρα (έρχονται λουκέτα εντός των ημερών), off shore εταιρίες με περισσότερα από 200 ακίνητα, 35 «επώνυμους» κατόχους σκαφών αναψυχής άνω των 30 μέτρων οι οποίοι δηλώνουν ζημίες στις επιχειρήσεις τους, 153 γιατρούς και 14 διαγνωστικά κέντρα αλλά και δεκάδες συμβολαιογράφους σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα, το ΣΔΟΕ τρέχει σαρωτικούς ελέγχους για πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ και ράβει κοστούμια προστίμων με σαφώς μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με πέρυσι.

Συνολικά, το πρώτο πεντάμηνο του έτους στο ΣΔΟΕ έχουν φτάσει 6.000 καταγγελίες πολιτών έναντι 4.098 που έγιναν όλο το 2009, ενώ στο ίδιο διάστημα έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 700 εκατ. ευρώ στο σύνολο του περασμένου έτους.

«Δεν θα κάνουμε πίσω, δεν θα σταματήσουμε, ο σκοπός μας είναι να επαναφέρουμε τη δικαιοσύνη», είπε ο υπουργός Οικονομικών κατά την επίσκεψή του, «έλεγχοι, έλεγχοι, έλεγχοι παντού είναι η πολιτική βούληση», υπογράμμισε στους υπαλλήλους ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γ. Καπελέρης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που παρουσιάστηκαν:

Γιατροί: Μετά τους 151 γιατρούς του Κολωνακίου, σειρά πήραν γιατροί σε όλη την Ελλάδα, διαγνωστικά και ιατρικά κέντρα. Από τον έλεγχο σε 14 διαγνωστικά κέντρα συγκεντρώθηκαν στοιχεία κυρίως χειρουργών, τα οποία επεξεργάζεται το ΣΔΟΕ, αλλά έχουν ήδη βρεθεί 153 γιατροί με ουσιαστικές παραβάσεις, για τους οποίους ανοίγουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί.

Οι έλεγχοι επεκτείνονται πλέον και σε πανεπιστημιακούς γιατρούς και σε γιατρούς του ΕΣΥ, όπου εξετάζονται οι προμήθειες των υλικών των νοσοκομείων και ενδεχόμενα προμήθειας - χρηματισμού των ίδιων των γιατρών (μαύρο χρήμα).

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Γίνονται διασταυρώσεις για αποκλίσεις εσόδων και δηλωθέντων κερδών (απόκλιση άνω των 100.000 ευρώ). Από τη διασταύρωση και τους ελέγχους που ακολούθησαν εντοπίστηκαν συμβολαιογράφοι με παραβατικότητα 63%, σε όλη την Ελλάδα, με κύρια παράβαση την εμφάνιση εικονικών δαπανών στα τηρούμενα βιβλία τους. Οι έλεγχοι συνεχίζονται με άλλα επαγγέλματα.

Πισίνες: Συγκεντρώθηκαν στοιχεία από επιχειρήσεις κατασκευής πισίνας και τώρα σε συνεργασία με τη ΓΓΠΣ το ΣΔΟΕ θα κάνει ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τόσο για τη δήλωση όσο και για το δηλωθέν κόστος κατασκευής.

Σκάφη: Βάσει στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από δικηγορικά γραφεία και επιχειρήσεις εισαγωγής σκαφών αναψυχής μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις κατοχής σκαφών μήκους άνω των τριάντα μέτρων από επώνυμους ΄Ελληνες που δηλώνουν ζημίες στις επιχειρήσεις τους.

Offshore: Έλεγχος σε εξέλιξη για τη διερεύνηση πάνω από 200 περιπτώσεων ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρίες και ελέγχονται ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων. Παράλληλα γίνονται ποιοτικοί έλεγχοι για αγοραπωλησίες μεγάλων ακινήτων.

Νυχτερινά κέντρα: Από τον Απρίλιο και μόνο στην Αττική έχουν γίνει 802 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης - χώρους μαζικής εστίασης. Βρέθηκαν 449 παραβάτες με 23.021 παραβάσεις και έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες σύμφωνα με το νέο φορολογικό πλαίσιο για το κλείσιμο καταστημάτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.


Έλεγχοι από το Χ.Α. έως… φρεγάτες

Παράλληλα το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί ελέγχους και σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και συγκεκριμένα με:

· Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για παράνομες επιστροφές ΦΠΑ αγροτικών προϊόντων και ελέγχους σε αγροτικούς συνεταιρισμούς.

· Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για υποθέσεις παραεμπορίου, λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων και εμπορίου ναρκωτικών.

· Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για ελέγχους σε συνταγογραφήσεις ιατρών, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία για συνταγές που εκτελούνται σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων.

· Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για ελέγχους σε προμήθειες δημόσιων νοσοκομείων αναλώσιμων, χειρουργικών και ορθοπεδικών υλικών.

· Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Επικοινωνιών για τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες και για ελέγχους σε θυγατρικές εταιρίες του ΟΣΕ.

· Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για προμήθειες φρεγατών και υποβρυχίων.

Οι έλεγχοι κατά παραγγελία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη συνδρομή σε ελέγχους στο πλαίσιο εξεταστικών επιτροπών της Βουλής για τις υποθέσεις της Μονής Βατοπεδίου και της Siemens, την προανακριτική εξέταση για να διακριβωθεί τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων (απάτης και υπεξαίρεσης) κατά τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τριακοσίων τριάντα τριών (333) συνολικά εταιριών οι οποίες κατά τη χρονική περίοδο από 1-1-1998 έως 31-12-2002 ήταν εισηγμένες στο ΧΑΑ ή επρόκειτο να εισαχθούν μέσω της αύξησης και της δημόσιας εγγραφής και μια σειρά άλλες μεγάλες υποθέσεις πιθανής φοροδιαφυγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v