Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: «Καμπάνες» για φοροφυγάδες από 1η/7

Αυστηρές «καμπάνες», που εκτείνονται από λουκέτα μέχρι έναν μήνα, επί τόπου πρόστιμα, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών, απώλεια αφορολογήτου των 12.000 ευρώ, αντιμετωπίζουν όσοι εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν.

ΥΠΟΙΚ: «Καμπάνες» για φοροφυγάδες από 1η/7
Αυστηρές «καμπάνες», που εκτείνονται από λουκέτα μέχρι έναν μήνα, επί τόπου πρόστιμα, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών, τσουχτερά πρόστιμα έως και απώλεια του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ, αντιμετωπίζουν εφεξής όσοι εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν, ενώ από την 1η Ιουλίου έρχεται το τέλος των εξαιρέσεων για όσους μέχρι σήμερα δεν εκδίδουν αποδείξεις και αποφεύγουν με τον… νόμο την τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων.

Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τις σχετικές διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου και ήδη ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει στείλει σχετικές οδηγίες στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Έτσι, από την 1η Ιουλίου είναι υποχρεωτικές η έκδοση αποδείξεων και η τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων για: 

* Ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες με έσοδα κάτω από 5.000 ευρώ που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν. 

* Ελαιοχρωματιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και γενικότερα όσους παρέχουν υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων. 

* Πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.). 

* Υποπράκτορες εφημερίδων και περιοδικών. 

* Εφημεριδοπώλες. 

* Ασφαλιστικούς συμβούλους. 

* Ταξιτζήδες. 

* Εκμεταλλευτές έως 7 ενοικιαζόμενων δωματίων. 

* Φυσικά πρόσωπα που πωλούν αγαθά σε πόλη κάτω των 5.000 κατοίκων μη τουριστικών περιοχών και έχουν έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ. 

* Πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές. Ειδικά για τους αγρότες πωλητές λαϊκών αγορών, η υποχρεωτική έκδοση αποδείξεων αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου 2010.

Η δήλωση μεταβολής της κατηγορίας βιβλίων στο τμήμα Μητρώου από τους επιτηδευματίες που εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων από την 1η-7-2010 μπορεί να υποβληθεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Στην ίδια εγκύκλιο εξειδικεύονται και οι αλλαγές αναφορικά με την εξόφληση λογαριασμών μέσω επιταγών ή τραπεζικών συναλλαγών. Έτσι, από την 1η Ιουνίου 2010 μειώθηκε το όριο πάνω από το οποίο υπάρχει υποχρέωση εξόφλησης τιμολογίων με επιταγή ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού από τα 15.000 στα 3.000 ευρώ. Στην περίπτωση επιταγής δεν χρειάζεται πια να είναι δίγραμμη, αλλά απλή.

Οι «καμπάνες»

Ισχυρά όπλα κατά της φοροδιαφυγής διαθέτει πλέον ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών και απομένει να αποδειχτεί ότι υπάρχουν η βούληση και η δυνατότητα αξιοποίησής τους. Από την 1η Ιουνίου έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις που προβλέπουν «λουκέτα» σε επιχειρήσεις έως και 6 μήνες, ποινές φυλάκισης 3 μηνών, απώλεια αφορολογήτου και επί τόπου πρόστιμα για όσους φοροδιαφεύγουν.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

Πρόστιμα: Αυξήθηκαν τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων, δελτίων αποστολής, στοιχείων παράδοσης κτισμάτων και πλαστά - εικονικά στοιχεία σε: 

* Μεγάλες επιχειρήσεις ( βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ) από 880 σε 1.200 ευρώ

* Ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους (βιβλία Β΄ κατηγορίας) από 586 σε 800 ευρώ. 

* Μικρές επιχειρήσεις (βιβλία Α΄ κατηγορίας) από 293 σε 400 ευρώ.

Για πλαστά - εικονικά στοιχεία αξίας πάνω από 1.200 ευρώ, πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας του τιμολογίου. Οι ποινές αυτές αφορούν σε παραβάσεις που διαπράττονται μετά την 1η-1-2010.

Έξτρα φόρος: Για παραβάσεις της ίδιας περιόδου προβλέπεται απώλεια αφορολογήτου των 12.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα που δεν κόβουν αποδείξεις, δεν καταχωρίζουν ή καταχωρίζουν ανακριβώς συναλλαγές στα βιβλία τους, είναι εκδότες ή λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Τα 12.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%, άρα προκύπτει έξτρα φόρος 1.200 ευρώ.

Συμβιβασμός: Σε περίπτωση διοικητικού συμβιβασμού με την εφορία, τα νέα αυξημένα πρόστιμα που προβλέπονται για μη έκδοση φορολογικών στοιχείων περιορίζονται στο 1/2, αντί στο 1/3 που προβλεπόταν μέχρι τις 31 Μαΐου 2010. Επιπλέον, ο περιορισμός των προστίμων στο 1/2 γίνεται πλέον υπό την προϋπόθεση ότι τα πρόστιμα αυτά καταβάλλονται εφάπαξ ή με την προϋπόθεση ότι καταβάλλεται ως προκαταβολή το 30% του συνολικού ποσού των προστίμων, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ.

Λουκέτα: Για καταστήματα, γραφεία, εργαστήρια, αποθήκες και κάθε επαγγελματική εγκατάσταση το λουκέτο μπαίνει για διάστημα έως 1 μήνα, κάθε φορά που παρεμποδίζεται ο φορολογικός έλεγχος με απειλή χρήσης βίας ή απειλές κατά των ελεγκτικών οργάνων ή διαπιστώνεται από διαφορετικούς ελέγχους ότι τουλάχιστον δύο φορές δεν εκδόθηκαν αποδείξεις.

Η ίδια ποινή ισχύει για απόκρυψη συναλλαγής, ή στην περίπτωση όπου ο ίδιος φορολογικός έλεγχος δείχνει μη έκδοση αποδείξεων για 3 συναλλαγές. Το λουκέτο αυξάνεται σε 6 μήνες σε περίπτωση επανάληψης οποιασδήποτε από τις παραπάνω παραβάσεις εντός 3 ετών. Αφετηρία για τον υπολογισμό της τριετίας η ημερομηνία της πρώτης απόφασης για αναστολή λειτουργίας. Οι συγκεκριμένες ποινές ισχύουν για παραβάσεις που διαπιστώνονται μετά τις 23 Απριλίου 2010.

Φυλάκιση: Για αδικήματα που διαπράττονται μετά την 1η Ιουνίου 2010 προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μήνες για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση αποδείξεων και τιμολογίων εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπονται για την επιβολή «λουκέτου». Σε περίπτωση υποτροπής εντός τριετίας, η ποινή φυλάκισης αυξάνεται σε τουλάχιστον 3 μήνες. Με τη διαπίστωση της παράβασης συντάσσεται και αποστέλλεται μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Πρόστιμα επί τόπου: Για μη επίδειξη βιβλίων πόρτας (για ξενοδοχεία), μητρώου μαθητών (φροντιστήρια), επίσκεψης ασθενών (ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα), πελατών (φυσικοθεραπευτήρια, κέντρα αισθητικής), εκπαιδευόμενων οδηγών (σχολές οδηγών), στάθμευσης (πάρκινγκ, σκάφη αναψυχής), εισερχομένων (συνεργεία), κίνησης οχημάτων (επιχειρήσεις ενοικίασης), εντολών (μεσίτες αστικών συμβάσεων), έργων (μηχανήματα έργου) κ.ά. ή για ελλιπείς καταχωρίσεις, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να… ράβουν επί τόπου το «κοστούμι» των προστίμων για παραβάσεις που διαπιστώνονται μετά την 1η Ιουνίου 2010.

Τα επί τόπου πρόστιμα επιβάλλονται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία, αλλά όχι κατά τη διάρκεια διενέργειας ελέγχου στον δρόμο ή κατά τη διακίνηση αγαθών. Οι παραβάσεις πρέπει να είναι αδιαμφισβήτητες, βάσει αντικειμενικών δεδομένων στη διάρκεια προληπτικού, τακτικού ή προσωρινού ελέγχου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v