Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα κατά της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση

Ισχυρό μήνυμα κατά της φοροδιαφυγής επιχειρεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, που ανακοινώνει εντός των ημερών «λουκέτο» για έναν μήνα σε 60 επώνυμα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Μήνυμα κατά της φοροδιαφυγής από την κυβέρνηση
Ισχυρό μήνυμα κατά της φοροδιαφυγής επιχειρεί να εκπέμψει η κυβέρνηση, που ανακοινώνει εντός των ημερών «λουκέτο» για έναν μήνα σε 60 επώνυμα νυχτερινά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών για τους 151 γιατρούς του Κολωνακίου.

Οι 60 ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων που εντοπίστηκαν κατ' εξακολούθηση να φοροδιαφεύγουν θα υποστούν αρχικά βαριά πρόστιμα και λουκέτο καταστημάτων για έναν μήνα, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το λουκέτο θα έχει διάρκεια 6 μηνών.

Παράλληλα επιστρατεύονται εισαγγελείς για υποθέσεις ύψους άνω των 150.000 ευρώ, όπου η φοροδιαφυγή αποτελεί κακούργημα, και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα, ιδίως εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν.

Νυχτερινά κέντρα, μπαρ και πολυτελή εστιατόρια σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη και σε άλλους «επώνυμους» τουριστικούς προορισμούς μπαίνουν στην αιχμή των ελέγχων του ΣΔΟΕ, χωρίς να τίθενται σε δεύτερη μοίρα οι έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες όπου επίσης υπάρχουν ενδείξεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής.

Εξελίξεις αναμένονται άλλωστε και στο μέτωπο των γιατρών του Κολωνακίου (από τους 151, οι 34 δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ και άλλοι τόσοι από 10.000 έως 20.000 ευρώ) αλλά και για τους συμβολαιογράφους οι οποίοι «φούσκωναν» τεχνητά τις δαπάνες τους για να μειώσουν τον φόρο, για ορισμένους εκ των οποίων έχουν ανοίξει ήδη οι τραπεζικοί λογαριασμοί και δεν αποκλείονται ακόμα και κατασχέσεις.
 
---Με πρόστιμα 40 εκατ. απειλείται Κύπριος εφοπλιστής

Με πρόστιμα 40 εκατ. ευρώ απειλείται Κύπριος εφοπλιστής, ο οποίος φέρεται να αγόρασε από το 2005 μέχρι σήμερα 120 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 250 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, γράφοντάς τα σε off shore προκειμένου να αποφύγει τους φόρους, όπως αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega.

Ο εφοπλιστής δεν κατέβαλλε ούτε τον ετήσιο φόρο ακινήτων 3% επί της αντικειμενικής αξίας αλλά ούτε δήλωνε τα μισθώματα που εισέπραττε.

Οι αγορές των ακινήτων έγιναν την τελευταία πενταετία και αφορούν σε ακίνητα-φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας, στη Μύκονο, στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά. Τώρα απειλείται ακόμα και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.


--- Σε ισχύ το «πόθεν έσχες» για πρώτη κατοικία

Σάρκα και οστά παίρνει ο νέος φορολογικός νόμος μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με επείγουσα εγκύκλιο που απέστειλε ο υπουργός Οικονομικών στις εφορίες, διευκρινίζονται οι ημερομηνίες εφαρμογής των νέων διατάξεων και πιστοποιείται το τέλος των απαλλαγών από το πόθεν έσχες για πρώτη κατοικία και τοκοχρεολυτικές δόσεις στεγαστικών δανείων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Καταργείται από 23/4/2010 και μετά η απαλλαγή από το τεκμήριο της δαπάνης που καταβάλλεται για την αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας καθώς και της δαπάνης που καταβάλλεται για την ανέγερση οικοδομής από επιχείρηση η οποία αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών.

Επομένως, τα ποσά που καταβάλλονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, για αγορά ή ανέγερση πρώτης κατοικίας και ανεξάρτητα από την επιφάνεια αυτής, υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου. Επίσης, από την ίδια ημερομηνία και μετά υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου οι δαπάνες που καταβάλλονται για την ανέγερση οικοδομής από ατομική επιχείρηση η οποία αναλαμβάνει κατά κύριο επάγγελμα την ανέγερση οικοδομών.

Από 1/1/2010 και μετά, καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής των τόκων ή χρεολυσίου κατά περίπτωση, για αγορά κατοικίας. Επίσης, από 1/1/2010 και μετά, καταργείται η απαλλαγή από το τεκμήριο της καταβολής του τοκοχρεολυσίου, τόσο για αγορά εξοπλισμού γεωργικής επιχείρησης όσο και για αγορά οικοπέδου από επιτηδευματίες που ασκούν ατομική επιχείρηση και ασχολούνται επαγγελματικά με την ανέγερση και πώληση οικοδομών.

Με τις νέες διατάξεις, όλα τα ποσά που καταβάλλονται, από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου αυτού και μετά, για τη χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε, υπάγονται στην εφαρμογή του τεκμηρίου. Παύει συνεπώς να ισχύει, από 23/4/2010 και μετά, η απαλλαγή από το τεκμήριο της χορήγησης δανείων προς εταιρίες ή κοινοπραξίες ή κοινωνίες από τα μέλη ή τους μετόχους τους.

Η νέα κλίμακα φορολόγησης των αποζημιώσεων τίθεται σε ισχύ για αποζημιώσεις απόλυσης που καταβάλλονται από 23/4/2010 και μετά.

Η παρακράτηση του φόρου με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) στο ακαθάριστο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα θα γίνεται στο καθαρό ποσό (χωρίς τον ΦΠΑ) των συναλλαγών οι οποίες υπερβαίνουν τα τριακόσια (300) ευρώ. Οι παραπάνω διατάξεις, που αφορούν στο όριο των 300 ευρώ, ισχύουν για συναλλαγές που γίνονται από την 1η/1/2011 και μετά. Το όριο αυτό των 300 ευρώ δεν υφίσταται κατά την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις, όταν οι επιχειρήσεις κ.λπ. υπόχρεοι παρακράτησης καταβάλλουν σε τρίτους αμοιβές για οποιουδήποτε είδους παρεχόμενη υπηρεσία με αποδείξεις δαπανών.

Διατηρείται η ισχύουσα απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας, αν μεταβιβαστεί από επαχθή αιτία ατομική επιχείρηση ή μερίδιο ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας, από γονέα προς τα τέκνα του ή από σύζυγο σε σύζυγο, λόγω συνταξιοδότησης του μεταβιβάζοντος. Εάν όμως μεταβιβαστεί λόγω συνταξιοδότησης μερίδιο ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρίας που διαθέτει ακίνητο στα πάγια περιουσιακά της στοιχεία, τότε η αντικειμενική αξία του ακινήτου που ισχύει κατά το έτος της αποτίμησης της επιχείρησης φορολογείται με συντελεστή 5% επί του ποσοστού του μεριδίου που μεταβιβάζεται.

Αν μεταβιβαστεί από επαχθή αιτία ατομική επιχείρηση ή μερίδιο προσωπικής εταιρίας από δικαιούχο με βαθμό συγγένειας της Α΄ κατηγορίας του άρθρου 29 του Ν. 2961/2001 (όπως αυτός αντικαθίσταται κάθε φορά), φορολογείται πλέον η υπεραξία μεριδίου με συντελεστή 5% και όχι η πραγματική αξία μεταβίβασης με 1,2% όπως ισχύει έως τη δημοσίευση του νόμου. Για τις ίδιες μεταβιβάσεις από δικαιούχους με βαθμό συγγένειας της Β΄ κατηγορίας του άρθρου 29 του Ν. 2961/2001 (όπως αυτό αντικαθίσταται κάθε φορά) φορολογείται επίσης με συντελεστή 10% επί του υπερτιμήματος και όχι με συντελεστή 2,4% επί της πραγματικής αξίας μεταβίβασης όπως ίσχυε έως τη δημοσίευση του νόμου αυτού. Επομένως, οι διατάξεις αυτές ισχύουν από 23/4/2010 και μετά.

Για τα μερίσματα των οποίων η διανομή εγκρίνεται μέσα στο τρέχον έτος εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση παρακράτησης φόρου με συντελεστή 10%. Η ίδια υποχρέωση υπάρχει και για τα μερίσματα που εισπράττονται από την αλλοδαπή εντός του έτους 2010.

• Σε περίπτωση εμπρόθεσμης προσφυγής βεβαιώνεται αμέσως από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ ποσοστό 25% (αντί του 10% που ίσχυε) του αμφισβητούμενου κύριου φόρου εισοδήματος, πρόσθετου φόρου, λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών καθώς και προστίμων κατά περίπτωση. Η παραπάνω αύξηση εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το οικονομικό έτος στο οποίο αναφέρεται η προσφυγή, με την προϋπόθεση όμως να έχει ασκηθεί από την 23η/4/2010 (ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου).

Οι διατάξεις αυτές ισχύουν για τις προσφυγές που ασκούνται και κατά συνέπεια για τις βεβαιώσεις που γίνονται από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και μετά, δηλαδή από 23/4/2010 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v