Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα πέσει το "τσεκούρι" Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ

Χοντρό μαχαίρι στις δαπάνες του Δημοσίου αναμένεται να επιβάλει η τρόικα Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ που πιάνει σήμερα δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών για την αποσαφήνιση του μηχανισμού βοήθειας.

Πού θα πέσει το τσεκούρι Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ
Χοντρό μαχαίρι στις δαπάνες του Δημοσίου αναμένεται να επιβάλει η τρόικα Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ που πιάνει σήμερα δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών για την αποσαφήνιση του μηχανισμού βοήθειας και των συνοδευτικών δεσμεύσεων μέτρων που θα αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 35% την περίοδο 2005 - 2008 έναντι αύξησης 11% στη Γαλλία, 10% στη Δανία, 4% στη Γερμανία και 12% σε μέσο όρο στην ευρωζώνη, ενώ την περίοδο 2004 - 2009 οι συνολικές δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού εμφάνισαν άνοδο 60%, φτάνοντας τα 112,2 δισ. ευρώ. Αναλυτικά στην πενταετία αυξήθηκαν κατά:

1. 71,5% οι δαπάνες για τόκους, χρεολύσια και εξοπλιστικά.

2. 31% για τόκους.

3. 40% για χρεολύσια.

4. 57% για μισθούς και αμοιβές.

5. 182% για επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.

6. 85,7% για συντάξεις.

7. 83,3% για επιχορηγήσεις φορέων.

8. 52,2% οι καταναλωτικές δαπάνες.

«Η αύξηση των δαπανών δεν είναι βιώσιμη», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που ετοιμάζεται εντός των ημερών για την υπογραφή σύμβασης με τις πέντε μεγαλύτερες εγχώριες και διεθνείς ελεγκτικές εταιρίες, εκπρόσωποι των οποίων θα εγκατασταθούν στη συνέχεια σε υπουργεία, νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία για τον έλεγχο των δαπανών και την υπόδειξη μέτρων «νοικοκυρέματος».

Στο μεταξύ, «καμπανάκι» κινδύνου σημαίνουν τα τελικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το πρώτο τρίμηνο του έτους. Δείχνουν υστέρηση εσόδων 218,6 εκατ. ευρώ, υπερβάσεις δαπανών 81,2 εκατ. ευρώ και έκρηξη των δαπανών τόκων στα 2,797 δισ. ευρώ με αύξηση 14,5%.

Παρά ταύτα, το έλλειμμα εμφανίζει μείωση 39,2%, σημαντικά μεγαλύτερη της ετήσιας πρόβλεψης για συρρίκνωση κατά 30,2%. Η πτώση του ελλείμματος κατά 39,2% οφείλεται κυρίως στο «μαχαίρι» κατά την εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τις εισπράξεις να εμφανίζουν μείωση 36% (η ετήσια προβλεπόμενη αύξηση είναι 89,1%), φτάνοντας μόλις τα 275 εκατ. ευρώ, και με τις δαπάνες να καταγράφουν πτώση 48,2% (αντί για ετήσια αύξηση 7,4%, συρρικνώθηκαν σε 1,516 δισ. ευρώ από 2,927 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα).

Στο μέτωπο των δαπανών, η πτώση κατά 3% (έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 3,5%) συνδέεται κυρίως με τη μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΟΑΕΕ όπου μέσα σε τρεις μήνες έχει πληρωθεί από τον προϋπολογισμό το 51,7% των ετήσιων πιστώσεών του.

Όσον αφορά στα έσοδα, η υστέρηση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε μεσολαβήσει καθίζηση των επιστροφών φόρων, με μείωση κατά 24,4%. Ελπίδες ανάκαμψης των εσόδων εναποτίθενται στον Απρίλιο, οπότε υποβάλλονται οι δηλώσεις ΦΠΑ με αυξημένους συντελεστές αλλά και με το «κίνημα» της συλλογής αποδείξεων να αναμένεται να αποδώσει τους πρώτους καρπούς.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών συγκροτεί ομάδα δράσης για την άμεση υλοποίηση του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή, αλλά για να λάβει σάρκα και οστά απαιτείται σωρεία υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v