Αποτιμώντας τη «νίκη» των Βρυξελλών

Τα λάθη του παρελθόντος, τα ερωτηματικά που παραμένουν και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για ουσιαστική επαναπροσέγγιση των σχέσεών μας με την ισχυρότερη δύναμη της Ευρώπης. Γράφει ο Σπ. Παπαθανασίου.

  • του Σπύρου Παπαθανασίου (*)
Αποτιμώντας τη «νίκη» των Βρυξελλών
Κοινός τόπος είναι ότι η απόφαση που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών για το σχέδιο ετοιμότητας βοήθειας προς την Ελλάδα θα ήταν διαφορετική εάν διαφορετική ήταν η στάση της Γερμανίας.

Η τελευταία κατόρθωσε και «πέρασε» όλες τις γραμμές της στο επικείμενο σχέδιο βοήθειας.

Ποια είναι, λοιπόν, η γνωστή-άγνωστη σε εμάς Γερμανία;

Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος οικονομικός και εμπορικός εταίρος της χώρας μας.

Ειδικότερα:

• αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για τα ελληνικά προϊόντα,
• διαδραματίζει τον ρόλο του μεγάλου επενδυτή τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας,
• είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά για την Ελλάδα μετά τη Βρετανία,
• για εκείνη η Ελλάδα είναι ο τέταρτος πιο σημαντικός τουριστικός προορισμός μετά την Ισπανία, την ίδια τη Γερμανία και την Τουρκία,
• η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία είναι από τους καλύτερους αγοραστές αμυντικών συστημάτων από τη Γερμανία,
• στη Γερμανία ζουν 350.000 Έλληνες,
• τέλος, υπάρχει μακρά παράδοση στις διμερείς σχέσεις μας.

Ωστόσο, για να γίνει αντιληπτή η στάση της Γερμανίας θα πρέπει να γίνει κατανοητή η νοοτροπία και η κουλτούρα της ως λαού αλλά και η πολιτική νοοτροπία της.

Σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η Γερμανία για εσωτερικούς, κυρίως, πολιτικούς λόγους (διαφωνεί κάθετα το FDP του Βέστερβέλε στην πρόταση για βοήθεια προς την Ελλάδα, το ίδιο και κάποιοι σημαντικοί υπουργοί από το κόμμα της κ. Μέρκελ, διαφωνεί μεγάλη μερίδα του λαού, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει μπροστά της κρίσιμες εκλογές τον Μάιο στο μεγαλύτερο και σημαντικότερο κρατίδιο της χώρας) και λιγότερο για νομικούς λόγους αλλά και λόγω νοοτροπίας και κουλτούρας (φανατικός οπαδός ως χώρα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της μη ανοχής περιπτώσεων απόκλισης από αυτήν) προσπάθησε και κατάφερε μέχρι τελευταίου δευτερολέπτου να αποφύγει την οποιαδήποτε ανάμειξη της Γερμανίας σε ένα σχέδιο άμεσης οικονομικής στήριξης της Ελλάδας χωρίς την προηγούμενη εμπλοκή του ΔΝΤ.

Όλα αυτά παρά το γεγονός ότι κάποιοι οικονομολόγοι και τραπεζικά στελέχη όπως ο κ. Ackermann της Deutsche Bank αλλά και κάποια μέσα ενημέρωσης έχουν αλλάξει στάση και είναι θετικοί σε μια αποκλειστικά ευρωπαϊκού τύπου βοήθεια.

Η Γερμανία, πιθανώς, θέλει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως παράδειγμα προς αποφυγή για τα άλλα κράτη-μέλη που ίσως να αντιμετωπίσουν σύντομα προβλήματα και θέλει να κρατήσει μέχρι τέλους «σκληρή στάση». Σημειώνεται ότι όταν οι Γερμανοί λένε όχι το εννοούν μέχρι τέλους.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πριν από το πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού, τα τελευταία δυόμισι - τρία χρόνια δεν είχε γίνει καμία επίσημη ελληνική επίσκεψη ή αποστολή ή επίσκεψη εργασίας κανενός υπουργού, πρωθυπουργού, ούτε φυσικά και επιχειρηματική αποστολή σε διμερές επίπεδο. Εξαίρεση, ίσως, αποτελεί η εσπευσμένη επίσκεψη του πρώην υπουργού κ. Παπαθανασίου όταν οι εξελίξεις ήταν ιδιαίτερα δυσχερείς. Τονίζεται ότι οι Γερμανοί δίνουν τεράστια σημασία στη διατήρηση των επαφών. Αυτό συντελέστηκε στη βάση ότι υπήρξαν πολύ πιο συχνές επαφές από ελληνικής πλευράς με τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ.

Όλα τα παραπάνω τα παρακολουθούν με «θρησκευτική ευλάβεια» οι Γερμανοί. Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, το πρόσφατο ταξίδι του κ. Παπανδρέου σχολιάστηκε στη Γερμανία αρκετά θετικά και άλλαξε αρκετά το κλίμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά ήταν ήδη σχετικά αργά γιατί προϋπήρξε αδράνεια.

Ουσιαστικά, είχε χαθεί η ουσιαστική επαφή σε υψηλό πολιτικό επίπεδο αλλά και σε οικονομικό. Σημαντικό το γεγονός ότι η επαφή σε υψηλό πολιτικό διμερές επίπεδο πρέπει να διατηρηθεί και να υπάρχουν συναντήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Πολιτική επίθεση

Η χώρα μας, πιθανότατα, θα πρέπει έμμεσα να «κερδίσει» τη Γερμανία κάνοντας «επίθεση» πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής φιλίας και συνεργασίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις όπως η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών με «ηχηρά» ονόματα Ελλήνων επιχειρηματιών στη Γερμανία, πρόσκληση αντίστοιχων αποστολών στην Ελλάδα κ.λπ.

Αυτά μπορούν να βασιστούν στην κοινή δήλωση των δύο πρωθυπουργών που ανακοινώθηκε μετά την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου. Θεωρείται ότι, ίσως, και μόνο η ανακοίνωση τέτοιων κοινών πρωτοβουλιών δημιουργεί θετικό κλίμα και καλές εντυπώσεις, τις οποίες, όμως, η Ελλάδα τώρα τις έχει ανάγκη. Δυστυχώς, τίποτα από όλα αυτά δεν είχε γίνει τα τελευταία χρόνια παρά τις προτάσεις έμπειρων διπλωματών.

Πιθανώς, η άμεση ανακοίνωση οικονομικών συνεργασιών ή μεταφοράς τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών σε χαμηλότερο επίπεδο ίσως βοηθήσει στη δημιουργία θετικότερου κλίματος.

Τέλος, ασχέτως εάν αντιλαμβανόμαστε ή όχι ως Ελλάδα τη γερμανική πλευρά και είτε το θέλουμε είτε όχι τη Γερμανία τη χρειαζόμαστε και την έχουμε ανάγκη τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά. Από το τι δηλώνει δημόσια η Γερμανία εξαρτώνται κάθε μέρα τα spreads είτε πάνω είτε κάτω. Συμπερασματικά, θα πρέπει να βελτιωθούν περαιτέρω οι διμερείς σχέσεις μας προς όφελος όλων μας.

* Ο κ. Σπύρος Παπαθανασίου είναι υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της SOLIDUS AΕΠΕΥ. 

** Οι παραπάνω απόψεις είναι προσωπικές.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v