Πόθεν έσχες για μετοχές-Μέτρα για ληξιπρόθεσμες

Πόθεν έσχες για μετοχές και εταιρικά μερίδια καθιερώνει το ΥΠΟΙΚ που προωθεί παράλληλα δύο ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και δηλώσεις που δεν δηλώθηκαν. Σταδιακή εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους. 

Πόθεν έσχες για μετοχές-Μέτρα για ληξιπρόθεσμες
Πόθεν έσχες για μετοχές και για εταιρικά μερίδια καθιερώνει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προωθεί παράλληλα δύο ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές και για δηλώσεις που δεν… δηλώθηκαν στην ώρα τους.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί για κοινοβουλευτική διαβούλευση την Τετάρτη, το οικονομικό επιτελείο επαναφέρει στο προσκήνιο τη λογική των ρυθμίσεων για να εισρεύσουν άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία, όμως από την άλλη πλευρά καθιερώνει αυστηρές ποινές για φοροφυγάδες, με πρόστιμα-εξπρές και λουκέτα επί τόπου για όσους συλλαμβάνονται να διαπράττουν… δις το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

"Την πρώτη φορά που θα εντοπίζεται κάποιος να μην εκδίδει απόδειξη, για παράδειγμα, η μεταχείριση θα είναι σχετικά ήπια, τη δεύτερη όμως θα μπαίνει λουκέτο", λέει αρμόδιο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Στο μέτωπο των ρυθμίσεων, αυτές αφορούν σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και σε εκείνους που δεν υπέβαλαν δηλώσεις εισοδήματος, ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και λοιπών παρακρατούμενων φόρων.

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει μία ακόμα ευκαιρία με ειδική ρύθμιση σε όσους δεν υπέβαλαν τις σχετικές δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων και φόρων εισοδήματος στην ώρα τους από το 1997 και μετά (εξετάζεται ακόμα και το 1995) να το πράξουν τώρα, γλιτώνοντας μάλιστα σημαντικό μέρος προστίμων και προσαυξήσεων.

Για την υποβολή δηλώσεων και την πληρωμή των φόρων τα περιθώρια θα είναι ιδιαίτερα στενά.

Ο χρόνος ένταξης στη "ρύθμιση" δεν θα ξεπερνά τις 30 - 40 μέρες, ενώ οι δόσεις θα είναι το πολύ τέσσερις διμηνιαίες, ώστε έως το τέλος του έτους όσα χρήματα είναι να εισπραχθούν από αυτήν την πηγή να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων στο 10% των συνολικών, ενώ η διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων στην περίπτωση όπου επιλεγούν δόσεις θα είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των δόσεων (όσο περισσότερες δόσεις τόσο μικρότερη η έκπτωση επί προστίμων και προσαυξήσεων).

Με τη δεύτερη ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα τμηματικής και με ευνοϊκούς όρους εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών που φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ (μόνο 8 - 10 δισ. ευρώ θεωρούνται εισπράξιμα) πριν επιστρατευτούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως οι κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιλέγονται και πάλι ανάλογα κίνητρα μείωσης των ποινών, όμως ο χρόνος που θα δοθεί στους οφειλέτες να ξεπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους θα είναι μεγαλύτερος (εξετάζονται 12 - 36 μηνιαίες δόσεις).

Και στις δύο περιπτώσεις η κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερη των 300 - 500 ευρώ.

Τα τεκμήρια

Όσον αφορά στα τεκμήρια, η παγίδα θα είναι διπλή, καθώς πέραν των τεκμηρίων διαβίωσης που επιστρέφουν δριμύτερα (ακόμα και για πρώτη κατοικία και για φθηνά Ι.Χ.) καθιερώνεται και πόθεν έσχες για το σύνολο των φορολογουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σταδιακή εφαρμογή του πόθεν έσχες για όλους, αρχής γενομένης από τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ήδη από φέτος θα έρθουν αντιμέτωποι με τη δικαιολόγηση της χρηματοδότησης των περιουσιακών τους στοιχείων (ακίνητα ακόμα και για την πρώτη κατοικία, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, πισίνες αλλά και μετοχές και εταιρικά μερίδια - αφήνονται έξω καταθέσεις και ομόλογα), ενώ η γενίκευση του πόθεν έσχες για το σύνολο των φορολογουμένων μεταφέρεται για το 2011.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v