Π. Χριστοδούλου: "Ούτε ένα ευρώ σε hedge funds"

Δεν θα πάει ούτε ένα ευρώ της έκδοσης σε hedge funds, διαμηνύει ο ΟΔΔΗΧ, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου crash test δανεισμού του Δημοσίου μέσω έκδοσης δεκαετών. Τι δηλώνει ο επικεφαλής του οργανισμού, Π. Χριστοδούλου. 

Π. Χριστοδούλου: Ούτε ένα ευρώ σε hedge funds
Δεν θα πάει ούτε ένα ευρώ της έκδοσης σε hedge funds, διαμηνύει ο ΟΔΔΗΧ, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου crash test δανεισμού του Δημοσίου μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης δεκαετών ομολόγων με διαδικασίες-εξπρές και με προσφορές που ξεπέρασαν τα 15,5 δισ. ευρώ. 

Το Δημόσιο άντλησε όσα ακριβώς ζητούσε εξαρχής, 5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο που διαμορφώνεται στις 300 μονάδες βάσης πάνω από τo mid swap, με την τελική απόδοση του ομολόγου να διαμορφώνεται στην περιοχή του 6,3%.

"Είναι πολύ σημαντικό το ότι ανοίξαμε ξανά την αγορά", λέει στο Euro2day ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου, που εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της έκδοσης, σημειώνοντας ως πολύ ενθαρρυντικό το στοιχείο της προσέλευσης περισσότερων από 400 θεσμικών επενδυτών στο βιβλίο προσφορών.

"Η ζήτηση ήταν πολύ πλατιά", σημειώνει χαρακτηριστικά. Παρότι το εύρος της υπερκάλυψης της έκδοσης έδινε τη δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να δανειστεί περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, ο ΟΔΔΗΧ δεν ήθελε να δώσει την αίσθηση της βιασύνης για συγκέντρωση δανειακών κεφαλαίων στην αγορά και γι' αυτό επέμεινε στην αρχική του θέση για άντληση 5 δισ. ευρώ. "5 ζητήσαμε, 5 πήραμε", λέει ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος προσθέτει με νόημα: "Δεν θα πάει ούτε ένα ευρώ σε hedge funds, ελέγχουμε πλήρως την έκδοση, έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο επενδυτών και κανένας κερδοσκόπος δεν θα πάρει τα χαρτιά μας".

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, σε δηλώσεις του στο Reuters, ανέφερε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να προχωρήσει σε μια ή δυο κοινοπρακτικές εκδόσεις και εν συνεχεία, θα προχωρήσει σε επανεκδόσεις.

Ο κ. Χριστοδούλου υπογράμμισε ότι στόχος της Ελλάδας είναι, τα spreads των ομολόγων να υποχωρήσουν κοντά στα επίπεδα των ιρλανδικών τίτλων. Σημειώνεται ότι το spread του ιρλανδικού δεκαετούς τίτλου έναντι του γερμανικού διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης περίπου.

Παράλληλα, σχετικά με την έκδοση του 10ετούς, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι το ποσοστό της έκδοσης που καλύφθηκε εντός Ελλάδας δεν ξεπέρασε το 10%.


ΟΔΔΗΧ: Στο 6,25% το τοκομερίδιο του 10ετούς

Στα mid swaps συν 300 μονάδες βάσης τιμολογήθηκε η έκδοση 10ετούς ύψους 5 δισ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου, με το τοκομερίδιο να διαμορφώνεται στο 6,25%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση:

Στις 4 Μαρτίου 2010 τιμολογήθηκε η νέα κοινοπρακτική έκδοση 10-ετούς ομολόγου αναφοράς του Ελληνικού Δημοσίου λήξεως 19 Ιουνίου 2020, με τους ακόλουθους όρους :

Εκδότης : Ελληνική Δημοκρατία

Ποσό έκδοσης : 5,0 δις Ευρώ

Λήξη : 19 Ιουνίου 2020

Τοκομερίδιο : 6,25%

Τιμή : 98,942

Περιθώριο : +300 μβ vs mid-swaps, ισοδύναμο με 325,7 μβ vs DBR 3.25% Ιανουαρίου 2020

Ημερ. Διακανονισμού : 11 Μαρτίου 2010

Κύριοι ανάδοχοι: BARCLAYS CAPITAL, HSBC, NATIONAL BANK OF GREECE, NOMURA, PIRAEUS BANK.

Πιστοληπτική ικανότητα : A2 (Moody’s), ΒΒΒ+ (S&P), ΒΒΒ+ (Fitch), Α+(R&I)

Τόπος εισαγωγής : Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Πολλαπλότητα : 1.000

Προμήθεια : 0,20%

Νομοθεσία : Ελληνική

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v