"Κλειδώνουν" τα μέτρα-σοκ για μισθούς

Τρία σενάρια για τις πρόσθετες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις θα θέσει η κυβέρνηση υπ’ όψιν του κ. Ρεν, σε αντάλλαγμα της κοινοτικής βοήθειας. Τι προβλέπεται για 14ο μισθό, τι αλλαγές έρχονται στο φορολογικό - τεκμήρια.

Κλειδώνουν τα μέτρα-σοκ για μισθούς
Μέτρα-σοκ για την ελληνική οικονομία και κοινωνία "κλειδώνει" αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση με τη σφραγίδα του κοινοτικού επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης συναντώνται σήμερα στις 10:30 το πρωί με τον επίτροπο οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε., κ. Όλι Ρεν, ο οποίος θα έχει στη συνέχεια συνάντηση στη 1 και με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πέρασε το σαββατοκύριακο με αλλεπάλληλες συσκέψεις για να "κλείσει" τα σενάρια των πρόσθετων περικοπών στην εισοδηματική πολιτική και τις αλλαγές στο φορολογικό, ώστε οι εξαγγελίες της κυβέρνησης να αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά εντός της εβδομάδας, ενώ το πακέτο των έκτακτων μέτρων δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί στα μέσα της εβδομάδας (την Τετάρτη ή την Πέμπτη) από τον πρωθυπουργό, πριν αναχωρήσει για τη συνάντηση της Παρασκευής με την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Άν. Μέρκελ.

Η κυβέρνηση επεξεργάστηκε τρία διαφορετικά σενάρια για τις πρόσθετες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να "σώσει" τον 14ο μισθό, για την περικοπή του οποίου πιέζουν ασφυκτικά οι Βρυξέλλες.

Έτσι, στο τραπέζι βρίσκονται η περικοπή των επιδομάτων κατά 10% για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους με αποδοχές έως 1.500 ευρώ τον μήνα και κατά 20% για όσους έχουν υψηλότερες αποδοχέςν χωρίς να θίγεται ο 14ος μισθός. Πρόκειται για το λιγότερο σκληρό σενάριο που οδηγεί σε εξοικονομήσεις 1 δισ. ευρώ.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει κατάργηση του 14ου μισθού και περικοπή των επιδομάτων κατά 10% όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, με συνολικές εξοικονομήσεις 2 δισ. ευρώ.

Στο τρίτο σενάριο προβλέπει περικοπή του δώρου του Πάσχα ή του επιδόματος αδείας (μισός μισθός δηλαδή) και περικοπές επιδομάτων κατά 10% - 20%, όπως στο πρώτο σενάριο. Με τον τρόπο αυτόν οι εξοικονομήσεις φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Και τα τρία εναλλακτικά σενάρια θα τεθούν υπ’ όψιν του κ. Όλι Ρεν, ο οποίος επί της ουσίας θα υποδείξει το ύψος και τη μορφή των απαιτούμενων μέτρων σε αντάλλαγμα της κοινοτικής βοήθειας. Οι αυξήσεις του ΦΠΑ, του φόρου καυσίμων και φόρων πολυτελείας θεωρούνται "κλειδωμένα" μέτρα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και "πάγωμα" όλων των συντάξεων, καθώς με βάση τις αρχικές εξαγγελίες για όσους λαμβάνουν συντάξεις έως 2.000 ευρώ προβλέπεται αύξηση 1,5%.

Ανοίγουν τα χαρτιά για το φορολογικό

Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας, έπειτα από πολλές καθυστερήσεις, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα το πρώτο κεφάλαιο του φορολογικού νομοσχεδίου, θέτοντάς το σε δημόσια διαβούλευση. Θα αφορά στις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος όπου θα αποκρυσταλλωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης για σύνδεση αποδείξεων με αφορολόγητο και νέα τεκμήρια, καθώς δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που έχει ήδη ανακοινωθεί.

Για τις αποδείξεις το οικονομικό επιτελείο φέρεται να κατέληξε σε κλίμακα αποδείξεων με συντελεστές 0% έως τις 6.000 ευρώ εισοδήματος, 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 6.001 έως 12.000 ευρώ και 30% για εισοδήματα άνω των 30.001 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν οι απαιτούμενες αποδείξεις για να κερδίσουν οι φορολογούμενοι μειώνονται δραστικά καθώς με βάση τις αρχικές εξαγγελίες όσοι είχαν εισοδήματα έως 12.000 ευρώ θα έπρεπε να συλλέξουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, ενώ για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ο συντελεστής έφτανε στο 30%.

Με βάση τις αρχικές ανακοινώσεις, μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ θα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 9.000 ευρώ, εξαιρουμένων των αποδείξεων για ενοίκια και δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά αυτοκινήτων και λοιπών παγίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, εισιτηρίων κάθε μεταφορικού μέσου και αποδείξεων για γιατρούς , δικηγόρους κ.λπ. που μετρούν για εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα, αλλά όχι για το "χτίσιμο" του αφορολογήτου.

Με βάση τη νέα πρόταση, ο ίδιος φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 600 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από τα 6.000 έως τα 12.000 ευρώ και επιπλέον 5.400 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από 12.000 έως 30.000 ευρώ ή συνολικά αποδείξεις 6.000 ευρώ.

Η διαφορά σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών φτάνει τα 3.000 ευρώ, χωρίς να αποκλείεται και διεύρυνση τη λίστας των αποδεκτών αποδείξεων.

Τεκμήρια για όλους

Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των αποφάσεων προβλέπουν κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα για την πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ. και τις δευτερεύουσες έως 150 τ.μ., για τα αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας έως 50.000 ευρώ και για ένα σκάφος αναψυχής έως 10 μέτρα, ενώ παράλληλα καθιερώνεται τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 για το ζευγάρι.

Τα διάφορα περιουσιακά στοιχεία όλων των φορολογουμένων, με εξαίρεση τους συνταξιούχους, θα οδηγούν αθροιζόμενα σε ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο εφόσον είναι χαμηλότερο από το δηλωθέν θα αποτελεί το φορολογητέο εισόδημα.

Συγκεκριμένα, στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

• Ακίνητα: Επικρατέστερο θεωρείται το τεκμήριο να υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά, και συγκεκριμένα με 40 ευρώ τον χρόνο για πρώτη κατοικίας έως 100 τ.μ., με 60 ευρώ τον χρόνο για κάθε τετραγωνικό ακινήτου από 101 έως 300 τ.μ. και με 80 ευρώ για κάθε τετραγωνικό πάνω από 300 τ.μ. Έτσι, μια πρώτη κατοικία 100 τ.μ. θα οδηγεί σε τεκμήριο εισοδήματος 4.000 ευρώ και εφόσον η κατοικία είναι 150 τ.μ. το τεκμήριο θα διευρύνεται σε 7.000 ευρώ (4.000 ευρώ για τα πρώτα 100 τ.μ. και επιπλέον 3.000 ευρώ για τα υπόλοιπα 50). Για τη δευτερεύουσα κατοικία το τεκμήριο θα υπολογίζεται στο 50% της αντίστοιχης κύριας κατοικίας (έτσι, στο παράδειγμα των 150 τ.μ. το τεκμήριο της δευτερεύουσας θα μειώνεται σε 3.500 ευρώ) και για βοηθητικούς χώρους το ποσοστό θα υποχωρεί στο 20%.

• Αυτοκίνητα: Για αυτοκίνητο 1.200 κυβικών το τεκμήριο χρήσης θα είναι 1.500 - 2.000 ευρώ. Για κάθε επιπλέον 100 κ.ε. εξετάζεται να αυξάνεται κατά 200 ευρώ. Έτσι, για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών το τεκμήριο θα φθάνει έως 3.000 ευρώ.

• Οικιακές βοηθοί: Το τεκμήριο προσδιορίζεται μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ τον χρόνο.

• Δίδακτρα: Θα υπολογίζονται κλιμακωτά ανάλογα με τη βαθμίδα της εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τον παιδικό σταθμό.

• Πισίνες: Το τεκμήριο θα προσδιορίζεται με βάση τα μέτρα και ανάλογα αν η πισίνα είναι εσωτερική ή εξωτερική.

• Σκάφη - αεροσκάφη: Ανάλογα με τα μέτρα και την ιπποδύναμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v