Πρόσθετα μέτρα έως 4,8 δισ. ζητά η Ε.Ε.

Πρόσθετα μέτρα από 3,6 έως 4,8 δισ. ευρώ ζητούν οι κοινοτικοί επιτηρητές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν σήμερα την αποστολή τους στην Αθήνα και παραδίδουν τη Δευτέρα τη σκυτάλη στον κοινοτικό επίτροπο κ. Οlli Rehn.

Πρόσθετα μέτρα έως 4,8 δισ. ζητά η Ε.Ε.
Πρόσθετα μέτρα από 3,6 έως 4,8 δισ. ευρώ ζητούν οι κοινοτικοί επιτηρητές, οι οποίοι ολοκλήρωσαν σήμερα την αποστολή τους στην Αθήνα και παραδίδουν τη Δευτέρα τη σκυτάλη στον κοινοτικό επίτροπο κ. Οlli Rehn.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι βασικές ενστάσεις των επιτηρητών για τα ρίσκα που αντιμετωπίζει η υλοποίηση του ΠΣΑ εδράζονται στη μεγαλύτερη ύφεση της ελληνικής οικονομίας, στις προβλέψεις εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, στις δαπάνες τόκων και στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα εμφανίσει ύφεση κατά -1% έως -2% φέτος (-0,3% προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών), οι δαπάνες τόκων θα είναι κατά 1 δισ. ευρώ υψηλότερες λόγω της έκρηξης των spreads, δεν θα εισπραχθούν 1,2 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής και η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ θα είναι πολύ χαμηλότερη.

Με βάση αυτούς τους κινδύνους, προσδιορίζουν τα πρόσθετα απαιτούμενα μέτρα από 1,5% έως 2% του ΑΕΠ.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι υπερβολικές, αλλά από την άλλη πλευρά αναγνωρίζει και τους κινδύνους των αγορών, εφόσον ληφθούν μέτρα μικρότερου ύψους και δεν ικανοποιήσουν τους κοινοτικούς εταίρους.

Έτσι, στις συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί τη Δευτέρα ανάμεσα στον κ. Οlli Rehn και στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας, Οικονομίας, Υγείας καθώς και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο, αλλά και με παράλληλες συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν με την ΕΚΤ, θα αρχίσει να μορφοποιείται το πακέτο των έκτακτων μέτρων, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί την εβδομάδα μεταξύ 8 - 14 Μαρτίου.

Στο τραπέζι υπάρχουν η αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, η περαιτέρω περικοπή λειτουργικών δαπανών και επιδομάτων, η αύξηση των φόρων πολυτελείας, ενώ έντονες είναι οι κοινοτικές πιέσεις και για κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και του ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι εξ αντανακλάσεως θα επηρεαστούν και οι εξελίξεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στον ιδιωτικό τομέα, παρότι δεν προτίθεται να παρέμβει σε αυτές.

Aξίζει να σημειωθεί ότι, όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, η όποια περικοπή επιδομάτων αποφασιστεί τελικά, πέραν του 10%, θα είναι μόνιμου χαρακτήρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v