Πρωτοφανής κοινοτική κηδεμονία στην Ελλάδα

Με το πιστόλι στον κρόταφο η οικονομία, καθώς η κυβέρνηση έχει περιθώριο 30 ημερών να αποδείξει ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% φέτος. Από Μάρτιο πιθανά νέα μέτρα. Επιτήρηση αποφασίζει το Ecofin. Αιχμηρός ο Issing.

Πρωτοφανής κοινοτική κηδεμονία στην Ελλάδα
Με το… πιστόλι στον κρόταφο βρίσκεται η ελληνική οικονομία καθώς η κυβέρνηση έχει περιθώριο 30 ημερών να αποδείξει ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% φέτος με τα μέτρα που έχει λάβει.

Στην αντίθετη περίπτωση, και χωρίς η χώρα μας να έχει δικαίωμα ψήφου, το συμβούλιο Eurogroup θα αποφασίσει να εφαρμόσει τα πρόσθετα μέτρα που θα επιβληθούν στην ελληνική κυβέρνηση.

Παρά τις προσδοκίες για ανακοίνωση πακέτου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προέκριναν την πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, δίνοντας ήδη πρόγευση των μέτρων που θα κληθεί η χώρα να εφαρμόσει. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κ. J.-Cl. Junker, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει την πρώτη έκθεση προόδου στις 16 Μαρτίου.

Αν το Eurogroup δεν πειστεί ότι οι στόχοι τόσο για μείωση του ελλείμματος όσο και περιορισμού του δημοσίου χρέους (άλλη μία παράμετρος σκλήρυνσης της στάσης των Βρυξελλών, καθώς επιλέγουν τη σκληρή οδό και για το χρέος) είναι εφικτοί, τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα είναι τόσο στην κατεύθυνση της περικοπής των δαπανών όσο και της αύξησης των εσόδων.

Ειδική αναφορά ως ενδεχόμενα μέτρα έκανε ο κ. Γιούνκερ στην αύξηση του ΦΠΑ, στην άνοδο του φόρου πολυτελών αγαθών -συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων- αλλά και στην αύξηση των φόρων στα ενεργειακά προϊόντα (και νέα άνοδος στα καύσιμα).

Η ετυμηγορία του Eurogroup θα βγει στα μέσα Μαρτίου και η Ελλάδα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου, ενώ δεν θα απαιτείται ομόφωνη απόφαση αλλά αυξημένη πλειοψηφία. Σημειώνεται ότι κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Ecofin θα αποφασίσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε καθεστώς επιτήρησης.

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου πως στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 16 Μαρτίου η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στις αγορές , ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως "δεν αφήνουμε την Ελλάδα μόνη της" και πρόσθεσε ότι "οι αγορές σφάλλουν εάν νομίζουν ότι μπορούν να καταστρέψουν την Ελλάδα".

Παρέπεμψε δε στις αποφάσεις της άτυπης συνόδου κορυφής για συντονισμένη αντίδραση εφόσον χρειαστεί, αν και απέφυγε να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες του σχεδίου στήριξης λέγοντας ότι δεν είναι φρόνιμο στην παρούσα φάση να μιλήσουμε δημοσίως για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε.

Δήλωσε εντυπωσιασμένος από την ένταση των ελληνικών προσπαθειών αντίδρασης απέναντι στην κρίση και αντέτεινε πως "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμά της κατά 4%".

"Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού και αυτό δεν γίνεται σε μία μέρα", είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επανέλαβε ότι εφόσον κριθεί αναγκαία η λήψη συμπληρωματικών μέτρων "τότε θα τα λάβουμε".

Σημείωσε πάντως πως αυτό μάλλον δεν θα σταματούσε τις επιθέσεις των αγορών. "Αυτό που θα τις σταματούσε είναι η εγγύηση από την πλευρά της ευρωζώνης ότι υπάρχει μηχανισμός στήριξης εάν αυτό χρειαστεί"...

Issing: Καταστροφή η διάσωση της Ελλάδας

Σταθερά αντίθετο στο ενδεχόμενο παροχής χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα παραμένει το πρώην μέλος της ΕΚΤ, κ. Otmar Issing, σε άρθρο του στους "Financial Times".

Το "γεράκι" της γερμανικής οικονομικής ζωής, που αυτήν τη στιγμή είναι επικεφαλής του Centre for Financial Studies, ενώ διετέλεσε και μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, και κορυφαίος οικονομολόγος της τράπεζας, υποστηρίζει στο άρθρο του -υπό τον τίτλο "Ελληνική διάσωση θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη"- ότι παροχή βοήθειας προς τη χώρα μας θα αποτελέσει σαφή παραβίαση των κανόνων της ευρωζώνης και θα υπονομεύσει τα θεμέλιά της.

Σύμφωνα με τον κ. Issing, όσοι είναι υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ξεχνούν τους δύο βασικούς θεμελιώδεις πυλώνες της ευρωζώνης: α) τη σταθερότητα του ευρώ, η οποία διασφαλίζεται από την ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα και β) τη δημοσιονομική σταθερότητα, την οποία οφείλουν να κατακτήσουν τα κράτη-μέλη.

Πάντα κατά τον κ. Issing: "Η ευρωζώνη δεν είναι κράτος. Είναι μία μοναδική θεσμική συμφωνία μοναδική στην Ιστορία… Με την ένταξή της στην ευρωζώνη κάθε χώρα αποδέχεται αυτούς τους κανόνες. Η Ελλάδα γνώριζε, όταν εντασσόταν στο ευρώ, ότι υιοθετούσε ένα σταθερό νόμισμα, το οποίο δεν θα έλεγχε η δική της κεντρική τράπεζα και ως εκ τούτου θα υπήρχε ρήξη με το παρελθόν".

Κατά τον κ. Issing, η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ένα βασικό τεστ για την ευρωζώνη και για το κατά πόσον μπορεί να παραμείνει θεσμική νομισματική ένωση και όχι πολιτική. Καταλήγοντας, ο κ. Issing καταθέτει το βασικό του επιχείρημα γιατί είναι ενάντια στην παροχή οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα: "Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να ξεχνούν αυτά που υποσχέθηκαν στους πολίτες τους όταν εγκατέλειψαν τα εθνικά τους νομίσματα".

Junker: Τον Μάρτιο πιθανά νέα μέτρα από την Ελλάδα

Τον Μάρτιο θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. J.-Cl. Junker, μεταδίδει το Reuters.

O ίδιος τόνισε ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποδείξει πως μπορεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% το 2010, ενώ ανέφερε ότι το Λουξεμβούργο θα ενισχύσει τη χώρα σε διμερές επίπεδο, αν αυτό απαιτηθεί.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την ανησυχία του για την "παράλογη συμπεριφορά των αγορών". "Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4%, θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπρόσθετα μέτρα". 
   


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v