Διορθωτικές κινήσεις στο αφορολόγητο

Διορθωτικές κινήσεις στο μέτρο της σύνδεσης του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι υψηλές "απαιτήσεις" για το αφορολόγητο.

Διορθωτικές κινήσεις στο αφορολόγητο
Διορθωτικές κινήσεις στο μέτρο της σύνδεσης του αφορολόγητου ορίου με αποδείξεις προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι υψηλές "απαιτήσεις" για να κερδίσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν εισόδημα μεταξύ 6.000 και 12.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% του εισοδήματος που δηλώνουν, ποσοστό που αυξάνεται στο 30% για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ.
 
Έτσι, σε μια οικογένεια όπου ο σύζυγος κερδίζει 30.000 ευρώ και η σύζυγος άλλα 20.000 ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 9.000 ευρώ ο σύζυγος και 6.000 ευρώ η σύζυγος για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο.

Το ποσό αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συγκεντρωθεί καθώς εξαιρούνται σειρά αποδείξεων από αυτές που υπολογίζονται για το αφορολόγητο.

Για παράδειγμα, στις αποδείξεις για το αφορολόγητο δεν υπολογίζονται ενοίκια και δόσεις στεγαστικών δανείων, οι μηνιαίοι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια για κάθε είδους μεταφορικό μέσο, δαπάνες που συνδέονται με τεκμήρια όπως αγορά αυτοκινήτου, σκαφών αναψυχής κ.λπ.

Επιπρόσθετα προβλήματα δημιουργούνται από το γεγονός ότι οι δαπάνες για βενζίνη ή για αγορές στο περίπτερο αναγνωρίζονται για τη δημιουργία του αφορολόγητου, αλλά βενζινάδικα και περίπτερα δεν εκδίδουν, ακόμα τουλάχιστον, αποδείξεις.

Έτσι, ο κίνδυνος μη συγκέντρωσης των απαιτούμενων αποδείξεων είναι μεγάλος και σε αυτήν την περίπτωση έρχεται πρόσθετος φόρος.

Αν οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις, προβλέπεται επί της διαφοράς μεταξύ των απαιτούμενων και των προσκομιζόμενων αποδείξεων φόρος 10%. Στο ακραίο σενάριο, όπου φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 12.000 ευρώ και να προσκομίσει μηδενικές αποδείξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως συνειδητοποιεί τα προβλήματα και αρμόδια στελέχη αφήνουν ήδη ανοιχτό το θέμα διορθώσεων, στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ακολουθήσει πριν από την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή.

Οι διορθώσεις θα αφορούν είτε σε μείωση του απαιτούμενου ύψους αποδείξεων (το 30% για παράδειγμα θα μπορούσε να γίνει 20%, αναφέρεται αρμοδίως, ή εναλλακτικά να υπάρχει κλιμάκωση ανάλογα με το εισόδημα) είτε σε διεύρυνση της λίστας των αποδεκτών δαπανών (για παράδειγμα, να υπολογίζονται και οι αποδείξεις από κινητή τηλεφωνία ή ασφάλιστρα).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v