Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατσέλη: Συζητάμε με ξένους για επενδύσεις

Αιχμηρή προς τις τράπεζες για το θέμα της ρευστότητας εμφανίστηκε η κ. Λ. Κατσέλη από το βήμα του συνεδρίου της "Απογευματινής". Παράλληλα τόνισε ότι συζητά με ξένους για 5 μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

Κατσέλη: Συζητάμε με ξένους για επενδύσεις
Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πάρα πολλούς ξένους επενδυτές οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας και θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, τόνισε η κ. Κατσέλη από το βήμα του συνεδρίου της εφημερίδας "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" με θέμα "Τράπεζες και Οικονομία: Το επόμενο βήμα".

Πρόσθεσε ακόμη πως αυτήν τη στιγμή, σε συνεργασία με ξένους επενδυτές, συζητάμε για πέντε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.

Αναλυτικότερα, την αισιοδοξία της για την προώθηση μεγάλων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας από επενδυτές του εξωτερικού εξέφρασε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Τ. Κατσέλη.

Όπως τόνισε η κ. Κατσέλη, στη χώρα μας θα γίνουν επενδύσεις. Αναφέρομαι σε άμεσες, ξένες επενδύσεις, φυσικά παραγωγικές. Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πάρα πολλούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας.

Και θα γίνουν σύντομα ανακοινώσεις για μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Αυτήν τη στιγμή, σε συνεργασία με ξένους επενδυτές, συζητάμε για πέντε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα.
Το μεγάλο πρόβλημα των ξένων επενδυτών, που θέλουν να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις, είναι το ζήτημα της αδειοδότησης. Αν θέλετε, είναι ένας βραχνάς.

Γι’ αυτό προτεραιότητά μας είναι -σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες ίδρυσης και αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων με νομοσχέδιο που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή. Στόχος μας είναι να καταργήσουμε έναν σωρό ενδιάμεσες διαδικασίες, ώστε από τα δώδεκα βήματα που χρειάζονται σήμερα για μία αδειοδότηση να καταλήξουμε σε ένα.

Στην ομιλία της η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως η αναπτυξιακή πολιτική υλοποιείται με 5 μεγάλες δέσμες πολιτικών για την επαναφορά της χώρας σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης:

• Mε αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ύψους 10, 3 δισ. το 2010, με αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007 - 2013 για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού. Με αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και προώθηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ανάπτυξη συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα σε διάφορους τομείς. Με την υλοποίηση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου. Οι προεργασίες για το έργο αυτό προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. Το ταμείο, ως χρηματοδοτικό εργαλείο, θα λειτουργήσει καταλυτικά για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας νέα μοντέλα χρηματοδότησης.

• Με απλούστευση όλων των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των ιδιωτικών επενδύσεων. Με κατάργηση των πολυδαίδαλων και πολύπλοκων διαδικασιών που αποτρέπουν πρωτοβουλίες για παραγωγικές επενδύσεις και αυξάνουν το κόστος της επιχειρηματικής δράσης. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2010.

• Με ενίσχυση της εξωστρέφειας, με προώθηση των εξαγωγών μας και με προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων. Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια στοχεύουμε πραγματικά να έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα, ώστε η χώρα μας στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων να γίνει ένας πόλος προσέλκυσης επενδύσεων και εξαγωγής ποιοτικών προϊόντων και υπηρεσιών για την ευρύτερη αγορά τόσο της Ευρώπης όσο και για την περιφερειακή αγορά της ΝΑ. Ευρώπης και της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ξαναδούμε τον ρόλο του ελληνικού χρηματιστηρίου ως διεθνούς ελληνικού χρηματιστηρίου στην ευρύτερη περιφερειακή αγορά της ΝΑ. Ευρώπης.

• Με εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον ανταγωνισμό, με σταδιακό άνοιγμα των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων και με αποτελεσματική εποπτεία στις αγορές. Προχωράμε στη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τον αντιμονοπωλιακό έλεγχο που θα εποπτεύει την αγορά και τις εναρμονισμένες πρακτικές. Αναθεωρούμε και εκσυγχρονίζουμε το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού έτσι ώστε πραγματικά να μπορεί να ασκεί αποτελεσματικά, χωρίς καθυστερήσεις και ανεξάρτητα τον ρόλο της.

• Με αύξηση της παραγωγικότητας και της διαφάνειας μέσω εισαγωγής σύγχρονων εργαλείων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για κρατικές προμήθειες, διακίνηση φαρμάκων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.λπ.

"Αιχμές" για τις τράπεζες

Η κ. Κατσέλη τόνισε ακόμη πως η συζήτηση για το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας συνήθως επικεντρώνεται σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα στη δεύτερη προτεραιότητα, δηλαδή στο μαξιλάρι, στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Από τα 28 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στις τράπεζες είναι γνωστό ότι αυτές χρησιμοποίησαν μόλις 12 - 13 δισ.

Από αυτά τα 4 ενίσχυσαν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειάς τους, ενώ τα 9 στο σύνολό τους σχεδόν χρησιμοποιήθηκαν για την επαναχρηματοδότηση του Δημοσίου μέσω της αγοράς τίτλων, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την κερδοφορία των τραπεζών. Αγοράζοντας τίτλους του Δημοσίου με επιτόκιο από 3% - 5,5%, οι τράπεζες επαναχρηματοδοτήθηκαν μέσω της ΕΚΤ με 1% - 1,5%. Η διαφορά αποτέλεσε το κέρδος τους, μια πηγή εσόδων μη επαναλαμβανόμενη.

Παράλληλα, τόνισε πως "η ρευστότητα από τιτλοποιήσεις και υβριδικά κάλυψε κυρίως τις ανάγκες των μεγάλων τραπεζών στη ΝΑ. Ευρώπη αλλά και μελλοντικές εξασφαλίσεις, δεδομένου ότι η ΤτΕ προέβλεπε εδώ και καιρό περαιτέρω αύξηση των μέσων επισφαλειών από 4% το 2008 στο 7% περίπου το 2009.

Ένα είναι βέβαιο: δεν διοχετεύθηκε ρευστότητα στην αγορά, ακόμα και όταν αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με την εγγύηση του Δημοσίου . Η χρήση π.χ. του ΤΕΜΠΜΕ ήταν τέτοια ώστε βασικά δεν δόθηκε φρέσκο χρήμα στην αγορά, αλλά έγινε ανακύκλωση υφιστάμενων οφειλών με την εγγύηση του Δημοσίου. Αυτό οφείλεται στις προϋποθέσεις του ΤΕΜΠΜΕ, οι οποίες δεν προέβλεπαν ότι έστω κι ένα μικρό ποσοστό θα αφορά σε αύξηση των υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων.

Το ίδιο λάθος έγινε και με το πακέτο των 2 δισ. ευρώ που δόθηκε για το σύνολο των επιχειρήσεων, το οποίο μοναδικό στόχο έχει τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Μη τροφοδοτώντας με νέο χρήμα την αγορά δεν δημιουργήθηκαν συνθήκες εξόδου από την ύφεση.

Επιβάλλεται, επομένως, να συνεχιστεί η διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Απαιτείται διαφάνεια στην παροχή στοιχείων, σωστή ενημέρωση και δημιουργία ικανών προβλέψεων για κάλυψη μελλοντικών επισφαλειών".


* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Λ. Κατσέλη δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v