Χέρι-χέρι με Κομισιόν το πρόγραμμα σταθερότητας

Με "συνεργάτες" κλιμάκιο της Κομισιόν προτίθεται να καταρτίσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το ΥΠΟΙΚ, ώστε να μηδενίσει τις πιθανότητες απόρριψής του από την ίδια την Κομισιόν όταν έρθει η ώρα της κρίσης.

Χέρι-χέρι με Κομισιόν το πρόγραμμα σταθερότητας
Με "συνεργάτες" κλιμάκιο της Κομισιόν προτίθεται να καταρτίσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μηδενίσει τις πιθανότητες απόρριψής του από την ίδια την Κομισιόν όταν έρθει η ώρα της κρίσης τον προσεχή Φεβρουάριο.

Οι διαδικασίες κατάρτισης του Προγράμματος ξεκίνησαν χθες σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό την προεδρεία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Η παρουσία του υπουργού στην πρώτη συνεδρίαση δείχνει το ειδικό βάρος που αποδίδει το οικονομικό επιτελείο στο ΠΣΑ, καθώς από τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν θα κριθεί και η στάση των εταίρων μας και κυρίως των αγορών έναντι της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιήσει την εμπειρία των πανεπιστημιακών καθηγητών που μετέχουν στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό την "καθοδήγηση" του προέδρου κ. Γιώργου Ζανιά, αλλά θα αξιοποιήσει και τις…συμβουλές κλιμακίου της Κομισιόν που θα έρθει στην Αθήνα αμέσως μετά τις γιορτές.

Το οικονομικό επιτελείο μπορεί να πήρε χθες βαθιά ανάσα με την υποβάθμιση κατά μία βαθμίδα από τη Moody’s και όχι κατά δύο, όπως προεξοφλούσε η αγορά, αλλά γνωρίζει ότι κάθε άλλο παρά τελείωσε με τις πιέσεις αγορών και εταίρων.

"Τα πάντα θα κριθούν τώρα από την ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα γίνει με το ΠΣΑ και με την αποτελεσματικότητα της εφαρμοζόμενης πολιτικής η οποία θα φανεί με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2010 από τους πρώτους μήνες", λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Στο ΠΣΑ θα τίθεται στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ το 2013 και θα περιγράφονται με σαφήνεια τα μέτρα που θα ληφθούν, τα οικονομικά αποτελέσματα που θα έχουν και το μέγεθος της μείωσης του ελλείμματος που θα επιφέρουν χρόνο με τον χρόνο μέχρι η Ελλάδα να απαλλαγεί από τον βραχνά της κοινοτικής επιτήρησης.

Τον Ιανουάριο άλλωστε αναμένεται στην Αθήνα εκ νέου και το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που παρακολουθεί πλέον στενότερα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά τη δημοσιονομική εκτροπή και τις διαρκείς υποβαθμίσεις της οικονομίας.

Παράλληλα, στις αρχές του έτους αναμένεται και η ετυμηγορία της Eurostat αναφορικά με το ύψος των ελλειμμάτων τα προηγούμενα χρόνια, όπου υπάρχει ακόμα η εκκρεμότητα επιμερισμού των χρεών των νοσοκομείων κατ’ έτος.

Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου και θα επηρεάσει και το ύψος του φετινού ελλείμματος. Το έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ έχει προϋπολογιστεί με την παραδοχή αποπληρωμής χρεών νοσοκομείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ φέτος, αλλά όπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του έτους θα καταβληθούν στους προμηθευτές των νοσοκομείων 1,2 δισ. ευρώ.

Τυχόν μικρότερη εγγραφή χρεών προς αποπληρωμή στον φετινό προϋπολογισμό θα συρρικνώσει το έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 12,5% του ΑΕΠ, διευκολύνοντας την ταχύτερη μείωσή του τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v