Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία ύψους 130 εκατ. ευρώ για την τηλεθέρμανση στη Δ. Μακεδονία

Στα 6,5-8 λεπτά η κιλοβατώρα διαμορφώνεται το κόστος της τηλεθέρμανσης για 44.000 νοικοκυριά της Δ. Μακεδονίας. Πώς επιμερίζεται ο λογαριασμός των 130 εκατ. ευρώ.

Συμφωνία ύψους 130 εκατ. ευρώ για την τηλεθέρμανση στη Δ. Μακεδονία

Στα περίπου 130 εκατ. ευρώ, όσο περίπου και τα χρέη των δήμων της Δ. Μακεδονίας προς τη ΔΕΗ, αποτιμάται το ύψος της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν για την τηλεθέρμανση της περιοχής, η επιχείρηση, οι δήμοι και το ΥΠΕΝ. Οι συνολικά ωφελούμενοι θα είναι 44.000.

Στη συμφωνία προβλέπεται επιμερισμός του κόστους ανάμεσα στην Περιφέρεια, τους δήμους, τη ΔEΗ, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τους καταναλωτές της περιοχής και του προϋπολογισμού, ο οποίος επίσης συμμετέχει στη χρηματοδότηση της τελικής λύσης, βάσει της οποίας το μέσο τιμολόγιο τηλεθέρμανσης για Αμύνταιο, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, διαμορφώνεται στα 6,5 - 8 λεπτά η κιλοβατώρα.

Στο θέμα της κάλυψης των χρεών της ΔEΗ, ύψους περίπου 130 εκατ. ευρώ, το ένα τρίτο θα καλυφθεί μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, το ένα τρίτο με τα έσοδα που εισπράττουν οι δήμοι μέσω του τέλους ΑΠΕ στις συγκεκριμένες περιοχές και το ένα τρίτο θα το διακανονίσει η ΔEΗ.

Απαραίτητη προϋπόθεση, η δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας - Δήμου Εορδαίας (ΔΕΤΗΠ), που συνάπτει τη νέα σύμβαση με την επιχείρηση, να καταβάλει στο εξής κανονικά τις πληρωμές της.

Σημειωτέον ότι εκ του συνόλου των οφειλών, τα 110 εκατ. ευρώ αφορούν τον Δ. Εορδαίας και τα υπόλοιπα τον Δ. Πτολεμαΐδας.

Η συμφωνία, την οποία παρουσίασε νωρίτερα ο υπουργός ΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης, ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας Γ. Αμανατίδης και ο πρόεδρος της ΔEΗ Γ. Στάσσης, καλύπτει τρεις φάσεις: Τις παλαιές οφειλές προς τη ΔEΗ, τις χρεώσεις τηλεθέρμανσης μέχρι το 2026, οπότε και πρόκειται να λειτουργήσει η νέα μονάδα συμπαραγωγής και θερμότητας (ΣΗΘΥΑ) της επιχείρησης και την περίοδο από το 2026 και μετά.

«Μέσω μιας πολύπλοκης φόρμουλας με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, το ζητούμενο είναι να διασφαλιστεί τηλεθέρμανση με ανταγωνιστικό κόστος για τους τελικούς καταναλωτές, τόσο για την υφιστάμενη περίοδο (κατά την οποία η θερμική ενέργεια παρέχεται από ηλεκτρολέβητες) όσο και για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης.

Σημειωτέον ότι από την έναρξη της θερμικής περιόδου του 2026 και μετά, ο προγραμματισμός της ΔEΗ και του ΥΠΕΝ προβλέπει ότι η τηλεθέρμανση θα παρέχεται από τη νέα μονάδα ΣΗΘΥΑ, επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιήσει η επιχείρηση, τα έργα για την οποία όμως δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Το κόστος της συμφωνίας -το οποίο θα καλυφθεί από 8-9 διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης- σε όρους καθαρούς παρούσας αξίας είναι αντίστοιχο με το ύψος της συσσωρευμένης οφειλής, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι χάρη στη συμφωνία, με τις νέες αυξημένες τιμές των ΔΕΥΑ, αποτρέπεται η δημιουργία χρέους της τάξης των 70 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία.

*Δείτε την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ για το πώς διευθετούνται τα θέματα τηλεθέρμανσης στη Δ. Μακεδονία, στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v