Στο 3% διατηρεί την δεύτερη εκτίμησή της για τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ελλάδα τον Ιούλιο η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εναν μήνα πριν ήταν στο 2,5%. Οι τιμές των τροφίμων στη χώρα μας δείχνουν ετήσια αύξηση κατά 1,2% τον Ιούλιο. Εναν μήνα πριν κατέγραφαν ετήσια άνοδο κατά 1%.
Την ίδια ώρα, στο 2,6% τσίμπησε ο ετήσιος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο, από 2,5% τον Ιούνιο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 5,3%.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% τον Ιούλιο, από 2,6% τον Ιούνιο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 6,1%.
Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (0,5%), τη Λετονία (0,8%) και τη Δανία (1,0%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (5,8%), το Βέλγιο (5,4%) και την Ουγγαρία (4,1%). Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2024, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε εννέα κράτη-μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δεκατέσσερα.
Την υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ είχαν οι υπηρεσίες (+1,82 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,45 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,19 π.μ.) και την ενέργεια (+0,12 π.μ.).
Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμέων τροφίμων, διατηρήθηκε σε ετήσια βάση στο 2,8%.
Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, παρέμεινε επίσης σταθερή σε ετήσια βάση, στο 2,9%.