Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιμολόγια ρεύματος: Η πτώση των τιμών και η διαφορά χονδρικής-λιανικής

Η ακτινογραφία των τιμολογίων του τελευταίου πενταμήνου και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά. Ο «συντελεστής κανονικοποίησης» και πώς επηρεάζει το κόστος για τους καταναλωτές.

Τιμολόγια ρεύματος: Η πτώση των τιμών και η διαφορά χονδρικής-λιανικής

Πριν μερικούς μήνες διατυπωνόταν το ερώτημα αν θα υπάρξει στις τιμές ρεύματος κάποια σταθεροποίηση σε χαμηλά επίπεδα και εάν εν τέλει οι καταναλωτές θα έβλεπαν τη μείωση αυτή όταν θα πλήρωναν το λογαριασμό. Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι παρά το γεγονός πως η χονδρική τιμή ρεύματος τους τελευταίους μήνες έχει μειωθεί αρκετά, παραμένει μεγάλη η διαφορά με τη λιανική τιμή.

Αυτό φάνηκε και τον προηγούμενο μήνα όπου η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώθηκε στα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ωστόσο, τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος που προσφέρθηκαν από τους προμηθευτές για το μήνα Μάιο είναι κατά μέσο όρο στα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα (10 ευρώ η μεγαβατώρα). Η σημαντική απόκλιση ανάμεσα σε χονδρική και λιανική δεν παρατηρήθηκε μόνο για τον Απρίλιο, αλλά και για τους προηγούμενους μήνες.

Πώς διαμορφώνονται τα «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια

Βέβαια, το τελευταίο πεντάμηνο η τελική τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής στα «πράσινα» τιμολόγια την κιλοβατώρα έχει μειωθεί περίπου 30% και η λιανική τιμή στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η εικόνα στα «κίτρινα» τιμολόγια δεν είναι πολύ διαφορετική. Αν και προσφέρονται τιμολόγια με 8,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα ο μέσος όρος των τιμολογίων για παράδειγμα του προηγούμενου μήνα ήταν στα 10 λεπτά. Να σημειωθεί πως η διαμόρφωση των κυμαινόμενων τιμολογίων αντανακλά τις διακυμάνσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου ενέργειας.

Η επιβάρυνση του «συντελεστή κανονικοποίησης»

Μια άλλη παράμετρος που «συγκρατεί» τις τιμές είναι ο συντελεστής κανονικοποίησης. Με άλλα λόγια ο δείκτης που δείχνει τις τεχνικές απώλειες του δικτύου ηλεκτρισμού. Ο συντελεστής κανονικοποίησης υπολογίζεται με βάση μια μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ. Επί της ουσίας οι απώλειες αφορούν την ενέργεια που καταναλώθηκε, αλλά δεν τιμολογήθηκε. Στον συντελεστή κανονικοποίησης υπολογίζονται και οι ρευματοκολοπές.

Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ανέφερε πως «η ενέργεια που δεν καταμετράται, διαφαίνεται ότι εσφαλμένα προσαυξάνει τις «μη τεχνικές απώλειες» και κατά συνέπεια δεν πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του Συντελεστή Κανονικοποίησης. Η μη καταμετρούμενη ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως απώλεια και να επιβαρύνει με το κόστος αγοράς της τους Προμηθευτές. Επιπλέον, ο σύνδεσμος τόνιζε πως «η χρόνια αδυναμία αποτελεσματικής εκτίμησης και αντιμετώπισης των συνολικών απωλειών του Δικτύου -από τον Διαχειριστή- είναι εξαιρετικά προβληματική και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς την ορθότητα των αποτελεσμάτων των περιοδικών εκκαθαρίσεων».

Να σημειωθεί πως μπορεί οι τιμές και τα κόστη στο φυσικό αέριο να έχουν μειωθεί σε σχέση με την πρωτοφανή κρίση που βίωσε η Ευρώπη, όμως η αβεβαιότητα για το μέλλον παραμένει και συνδέεται και με τον γεωπολιτικό παράγοντα. Στο πλαίσιο αυτό δεν καταγράφονται αλλαγές στα μερίδια των προμηθευτών ενέργειας. Με την πλειοψηφία των πολιτών να μην έχει αλλάξει πάροχο τους τελευταίους μήνες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v