Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζαχαράκη: Αυξάνονται οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς

Με χρήματα από το ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούν να αυξήσουν οι Δήμοι τον αριθμό των δομών ή των θέσεων στους παιδικούς σταθμούς. Αυξάνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος στέγασης ευάλωτων ομάδων. Ποιοι είναι δικαιούχοι.

Ζαχαράκη: Αυξάνονται οι θέσεις στους παιδικούς σταθμούς

Τη δυνατότητα σε όλους τους Δήμους της χώρας να προχωρήσουν στη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών ή και να αυξήσουν τις θέσεις στους υπάρχοντες με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με διάταξη στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, χωρίς να έχει προηγηθεί η διαδικασία της διαβούλευσης, στη Βουλή. 

Όπως δήλωσε η αρμόδια υπουργός, Σοφία Ζαχαράκη,  κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή,  στόχος είναι η ουσιαστικότερη στήριξη της οικογένειας και η εναρμόνιση της προσωπικής με την επαγγελματική ζωή. Για την επίτευξή του, θα διατεθεί  από το Ταμείο Ανάκαμψης πόσο 70 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη δημιουργία επιπλέον 20.000 νέων θέσεων για βρέφη και νήπια.

Ειδικότερα με την ρύθμιση δίνεται στους Δήμους η δυνατότητα να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το ποσό των 70 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέων δομών, ή τη λειτουργία ακόμη περισσότερων νέων θέσεων για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, προβλέπει την αναμόρφωση του Προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους», ενώ περιλαμβάνει ένα σύνολο  παρεμβάσεων με στόχο τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας των ευάλωτων  πολιτών και των παιδιών.

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης για εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη» σημείωσε η κ. Ζαχαράκη, υπογραμμίζοντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση  μετεξελίσσεται και αναβαθμίζεται το πρόγραμμα ώστε να επωφεληθούν περισσότεροι ευάλωτοι πολίτες.

Να σημειωθεί ότι ήδη, το πρόγραμμα εφαρμόζεται, με τη συμμετοχή 40 Δήμων της χώρας και πλέον, προωθούνται οι εξής αλλαγές:

-Στο πρόγραμμα εντάσσονται και τα  νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες επισφάλειας στέγης, πέραν της αστεγίας καθώς και νοικοκυριά που ήδη διαμένουν σε δωρεάν παραχωρημένη οικία.

-Διευρύνονται οι φορείς που μπορούν να συμμετάσχουν με τη συμμετοχή πλέον φορέων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο της απεξάρτησης. Στόχος να προσεγγίσουμε και τους τοξικο-εξαρτημένους  που έχουν περισσότερη ανάγκη μιας τέτοιας μέριμνας.

-Αυξάνεται από 10 σε 15 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός.

-Στόχος η κάλυψη περίπου 700 νοικοκυριών από τα 556 που καλύφθηκαν την προηγούμενη περίοδο.

-Το πρόγραμμα επεκτείνεται σε τουλάχιστον 60 Δήμους από τους 42  της περασμένης διετίας.

-Τα 556 νοικοκυριά που ωφελήθηκαν στην προηγούμενη φάση του προγράμματος αποτελούνταν από 883 ευάλωτους πολίτες οι οποίου έλαβαν επίσης:

-Επιδότηση ενοικίου ύψους 250 ευρώ μηνιαίως για μονοπρόσωπα και 350 ευρώ για πολυπρόσωπα νοικοκυριά για 2 χρόνια

-Το 3ο έτος επιδότηση ενοικίου ίση με το 75% των ποσών που προβλέπονται για την 2ετία, μέσω διασύνδεσης με το επίδομα στέγασης στην διάρκεια του 3ου έτους

-Κάλυψη δαπανών για οικοσκευή έως 1.300€ και ΔΕΚΟ/κοινόχρηστα έως 1.300€.

-Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές

-Υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία, που περιλαμβάνουν, επιδότηση εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες του ιδιωτικού τομέα της χώρας για διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για επιπλέον δώδεκα (12) μήνες

-Επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης έως 8.000 ευρώ

-Επιδότηση επαγγελματικής κατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων έως 1.000 ευρώ

-Εργασιακή συμβουλευτική από τον ΟΑΕΔ και ένταξη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζεται να εμπλουτιστεί το πλαίσιο των παροχών και να υπάρξει αύξηση του ποσού των παραπάνω δαπανών που ήδη καλύπτονται ή και η προσθήκη νέων επιλέξιμων δαπανών.

Επιπροσθέτως όπως σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη προκείμενου να υπερβούμε το πρόβλημα της εύρεσης κατοικίας εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα και σε ιδιοκτήτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v