Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτη

Επιβεβαιώνει η Eurostat την αρχική της εκτίμηση, τόσο για την ευρωζώνη όσο και για τη χώρα μας. Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%).

Στο 3,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτη

Στο 3,4% επιβεβαιώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία τον ετήσιο πληθωρισμό στη χώρα μας - εναρμονισμένο για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ - τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο. Η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat είναι σε ευθυγράμμιση με την πρώτη πρόβλεψή της.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός, σε εθνικό επίπεδο, ήταν στο 3,2% τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε και ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη - στο 2,4% η ετήσια άνοδος των τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο πριν, ήταν 6,9%. Η δεύτερη μέτρηση στηρίζει τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Μάρτιο, από 2,8% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,3%. 

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (και οι δύο 4,1%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκατρία κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα.

Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες (+1,76 ποσοστιαίες μονάδες, π.μ.), ακολουθούμενη από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+0,53 π.μ.), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,30 π.μ.) και την ενέργεια (-0,16 π.μ.).

Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, από 3,3% τον Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v