Με αργούς ρυθμούς αναμένεται να εξελιχθεί η αγορά των DPOs, των εταιρειών χρηματοδότησης για την εξαγορά δανείων από servicers, καθώς ο αυστηρός κανόνας της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA) όσον αφορά στη χρονική διάρκεια θεραπείας ενός δανείου σε συνδυασμό με τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα δρουν ως τροχοπέδη στο άνοιγμα της εν λόγω αγοράς.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι οι εταιρείες που επιδιώκουν την ενασχόλησή τους με τη χρηματοδότηση δανείων που θα εξαγοραστούν από τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν φρενάρει το έργο τους, καθώς δεν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ένα τέτοιο SPV έχει συμφωνήσει να ιδρύσει η Εθνική Τράπεζα με το ξένο fund Fortress, ενώ στο αντικείμενο εξειδικεύεται η εταιρεία Hellenic Finance, την οποία τρέχει ο πρώην τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος.
Το μοντέλο των DPOs προβλέπει τη χρηματοδότηση του δανειολήπτη με στόχο την εξαγορά του δανείου από τον servicer με ικανοποιητικό κούρεμα και τη μεταφορά κατά αυτό τον τρόπο του δανεισμού στην εξω-τραπεζική εταιρεία.
Η EBA
Την κατάσταση δυσχεραίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η διατήρηση από πλευράς EBA ενός κανόνα: Για να θεωρηθεί ένα δάνειο θεραπευμένο, πρέπει για τουλάχιστον τρία χρόνια ο δανειολήπτης του να το εξυπηρετεί σταθερά, χωρίς να έχει χαθεί ούτε μία δόση. Το τελευταίο έτος έχει ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών, κυρίως από την πλευρά των τραπεζών, για χαλάρωση του κανόνα, ωστόσο η έκρηξη του πληθωρισμού σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων διατηρεί τη συντηρητική στάση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.
Τα επιτόκια
Και καθώς ο αυστηρός κανόνας της EBA δεν είναι ανεξάρτητος από τη διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν στον Euro2day ότι: «Τώρα οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες. Ωστόσο, όταν ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τότε θα εκκινήσουν και οι εργασίες των DPOs».
Με βάση τους αναλυτές, η αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024. Εξέλιξη που θα χαλαρώσει και τις εποπτικές αρχές, οι οποίες βρίσκονται σε επιφυλακή για τη δημιουργία τυχόν νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.