Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για την πρωτιά της Ελλάδας από τον Economist: Αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού

"Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης για την πρωτιά της Ελλάδας από τον Economist: Αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού

«Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν από τον «The Economist» ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας» αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στα αγγλικά για τον Economist που ανέδειξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς για το 2023.

 

Σημειώνεται ότι ανάρτηση για την ανάδειξη της Ελλάδας ως καλύτερης χώρας για το 2023 έκανε και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

 

 «Η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανοικοδομηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός και να κερδηθούν οι εκλογές. Καθώς ο μισός κόσμος πρόκειται να ψηφίσει, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή».

Economist: Στην πρώτη θέση του βάθρου η Ελλάδα για το 2023

Μια πρωτιά για την Ελλάδα περιλαμβάνει ανάλυση του Economist σε 35 χώρες. Το περιοδικό συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες -πληθωρισμό, «εύρος πληθωρισμού», ΑΕΠ, θέσεις εργασίας και επιδόσεις του χρηματιστηρίου-για 35 κυρίως πλούσιες χώρες. Με βάση τα κριτήρια αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης, επισημαίνει.

Εκτός από τη Νότια Κορέα που ακολουθεί, πολλές από τις υπόλοιπες χώρες βρίσκονται στην Αμερική. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έρχονται τρίτες. Ο Καναδάς και η Χιλή δεν είναι πολύ πίσω. Εν τω μεταξύ, πολλοί από τους βραδυκίνητους βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας.

Η αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών ήταν η μεγάλη πρόκληση το 2023. Η πρώτη μέτρηση εξετάζει τον «πυρήνα» του πληθωρισμού, ο οποίος αποκλείει ασταθείς συνιστώσες όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, σημειώνει.

Στις περισσότερες χώρες ο πληθωρισμός καθίσταται λιγότερο εδραιωμένος -όπως μετράται με το «πλάτος του πληθωρισμού», το οποίο υπολογίζει το μερίδιο των προϊόντων και υπηρεσιών στο καλάθι τιμών καταναλωτή όπου οι τιμές αυξάνονται περισσότερο από 2% σε ετήσια βάση. Οι κεντρικές τράπεζες σε μέρη όπως η Χιλή και η Νότια Κορέα αύξησαν επιθετικά τα επιτόκια το 2022, νωρίτερα από πολλές άλλες στον πλούσιο κόσμο, και τώρα φαίνεται να καρπώνονται τα οφέλη. Στη Νότια Κορέα, το εύρος του πληθωρισμού μειώθηκε από 73% σε 60%.

Οι ΗΠΑ πήγαν καλά τόσο στο ΑΕΠ όσο και στην απασχόληση, ενώ το Ισραήλ παρά τον πόλεμο με τη Χαμάς έρχεται τέταρτο στη συνολική κατάταξη.

Σε ό,τι αφορά τα χρηματιστήρια, το Economist επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έχει ανέβει πάνω από 40%. Οι επενδυτές έχουν ξανακοιτάξει τις ελληνικές εταιρείες καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μια σειρά μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς. Αν και η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη από ό,τι πριν από την κατάρρευσή της στις αρχές της δεκαετίας του 2010, σε πρόσφατη δήλωση το ΔΝΤ επαίνεσε «τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας» και τον «αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v