Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Gov ERP: Καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα για τη δημόσια διοίκηση

Η λογιστική μεταρρύθμιση στο δημοσιονομικό σύστημα, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του Gov ERP, αποτελεί την πρώτη οργανωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την καθιέρωση της λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση στο Δημόσιο.

Gov ERP: Καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα για τη δημόσια διοίκηση

Το «Νέο επιχειρησιακό μοντέλο λειτουργίας Οικονομικών Υπηρεσιών και η πορεία υλοποίησης του πρώτου κυβερνητικού συστήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού (Enterprise Resource Planning) του gov ERP» ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Με τη βοήθεια του καινοτόμου πληροφοριακού συστήματος gov ERP, ο Υπουργός και η ΓΔΟΥ κάθε Υπουργείου θα έχουν τη δυνατότητα της εποπτείας και της διαχείρισης των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Υπουργείου τους, με απλό και αξιόπιστο τρόπο, χωρίς πολλαπλά συστήματα πληροφορικής που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, θα μπορούν να κάνουν αξιόπιστες προβλέψεις, στη βάση του μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού, για κάθε κατηγορία δαπάνης, καθώς και να βλέπουν την εικόνα της οικονομικής διαχείρισης του φορέα τους σε πραγματικό χρόνο με αποτέλεσμα να εκτιμούν και να προγραμματίζουν, με τον ωφελιμότερο για το Δημόσιο τρόπο, τις δαπάνες τους.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, ο οποίος τονίζοντας τη σημασία του έργου επεσήμανε:

«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, μια εμβληματική επένδυση, η οποία εντάσσεται στο ευρύ πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που σχεδιάστηκαν με μεθοδικότητα από το 2020 και μετά με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μεταρρυθμίσεις που στόχο έχουν τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό των παραγωγικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, την ψηφιακή διακυβέρνηση, την καινοτομία, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια.

Στο πλαίσιο αυτό, η λογιστική μεταρρύθμιση στο δημοσιονομικό σύστημα της χώρας μας, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του GOV-ERP, αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη οργανωμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την καθιέρωση της λογιστικής σε δεδουλευμένη βάση στο Δημόσιο. Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται ουσιαστικά και σε αυτό τον τομέα, με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Ο Υπουργός Οικονομικών αποκτά τη δυνατότητα να παρακολουθεί και να παρουσιάζει τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας μέσω δημοσιονομικών αναφορών και χρηματοοικονομικών καταστάσεων, που θα παράγονται από ένα και μόνο σύστημα».

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κα Παυλίνα Καρασιώτου, επεσήμανε:

«Η λογιστική και δημοσιονομική μεταρρύθμιση, αρχικά για την Κεντρική Διοίκηση και στη συνέχεια για την υπόλοιπη Κεντρική Κυβέρνηση αποτελεί για εμάς στο Γενικό Λογιστήριο κεντρική προτεραιότητα και ένα στοίχημα πολλών ετών. Το govERP, την πορεία εξέλιξης του οποίου παρουσιάζουμε σήμερα, φιλοδοξούμε να αποτελέσει το βασικό πυλώνα και εχέγγυο για την εν γένει επιτυχία της λογιστικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας, στον πυρήνα της οποία βρίσκεται η πλήρης μετάβαση στη λογιστική πλήρους δεδουλευμένης βάσης. Για αυτούς τους λόγους, επιλέξαμε στρατηγικά και καταφέραμε την ένταξη και πλήρη χρηματοδότηση του έργου από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση της σύνταξης των επιχειρησιακών μελετών, μεταβαίνουμε πλέον στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του αναλυτικού και τεχνικού σχεδιασμού του πληροφοριακού συστήματος. Στο δρόμο αυτό, η εμπλοκή των χρηστών σε όλα τα στάδια, ιδίως των στελεχών τον Οικονομικών Υπηρεσιών, είναι απόλυτα μεγίστης σημασίας και προστιθέμενης αξίας. Σε αυτό αποσκοπεί και η συγκεκριμένη ημερίδα, η οποία είμαστε σίγουροι ότι θα συνεισφέρει σε αυτή την απαραίτητη ώσμωση. Στο τέλος του δρόμου, η λογιστική μεταρρύθμιση και το gov ERP, ως κεντρικό εργαλείο αυτής, θα οδηγήσει σε μια δημοσιονομική διαχείριση του Κράτους με υπευθυνότητα, ακρίβεια, ασφάλεια και υψηλό αίσθημα λογοδοσίας στους πολίτες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v