Ασφαλιστικές: Τα αιτήματα για ανασφάλιστα Ι.Χ. και καλύψεις

Αισιοδοξία ότι θα συνεχιστεί το 2024 η αύξηση της παραγωγής. Η υπόσχεση για «διάλογο» ώστε να βρεθούν τρόποι να αυξηθούν τα συμβόλαια για φυσικές καταστροφές, τα ανασφάλιστα Ι.Χ. και οι υποχρεωτικές καλύψεις.

Ασφαλιστικές: Τα αιτήματα για ανασφάλιστα Ι.Χ. και καλύψεις

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στον ασφαλιστικό κλάδο, παράγοντες του οποίου προβλέπουν πως η καλή φετινή πορεία μπορεί να συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια, ιδίως στο βαθμό που η Πολιτεία αναλάβει σοβαρές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Interlife Γιάννη Βοτσαρίδη, o οποίος επισήμανε ότι η φετινή παραγωγή τρέχει με ρυθμό πολύ υψηλότερο του ΑΕΠ (συνήθως κινείται λίγο-πολύ παράλληλα), καθώς και ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν ακόμη καλύτερα το 2024, με καταλύτη το ότι ο κόσμος αντιλήφθηκε το πόσο σωστά και γρήγορα οι ασφαλιστικές εταιρείες στήριξαν τους πελάτες τους στα φετινά καταστροφικά φαινόμενα στον Έβρο, στη Ρόδο και φυσικά στη Θεσσαλία. Το γεγονός άλλωστε ότι οι αποζημιώσεις δόθηκαν χωρίς την εμφάνιση κανενός προβλήματος, αποδεικνύει την υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια και τη φερεγγυότητα των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, κατέληξε ο Γιάννης Βοτσαρίδης.

Στελέχη του κλάδου επίσης προσδοκούν ότι το 2024 θα αυξηθεί ως ένα βαθμό η ζήτηση για καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών. Το κυβερνητικό μέτρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μπορεί να θεωρείται «φτωχό», ωστόσο αρκετές εταιρείες συνδυάζουν τη διάθεση του προϊόντος αυτού με επιπλέον έκπτωση τιμής στο βαθμό που ο ίδιος πελάτης, ή η οικογένειά του διαθέτουν και άλλα συμβόλαια σε αυτές. Ουσιαστικά πάντως, η επίδραση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% αναμένεται να φανεί το 2024, χωρίς πάντως στην ασφαλιστική αγορά να υπάρχουν προβλέψεις για μεγάλα πράγματα.

Αντίθετα, θετικότερες προσδοκίες μπορούν να προκύψουν μέσα από διάφορες αποφάσεις της Πολιτείας σε μια σειρά από ζητήματα.

Το θέμα των φυσικών καταστροφών βρίσκεται πρώτο στην ατζέντα με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει ανακοινώσει από τη φετινή ΔΕΘ την ανάγκη ενός διαλόγου με τις ασφαλιστικές εταιρείες για την εύρεση τρόπου έτσι ώστε να ασφαλιστεί το σύνολο, ή έστω ένα πολύ μεγάλο τμήμα των κατοικιών. Είναι άγνωστο το αν ένας τέτοιος διάλογος έχει ξεκινήσει και σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Κύκλοι πάντως των ασφαλιστικών εταιρειών υποστηρίζουν πως μέσα από μια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και μέσα από τις πολύ σημαντικές οικονομίες κλίμακας που μπορούν να δημιουργηθούν, η υποχρεωτική ασφάλιση μιας κατοικίας θα αποτελούσε αφ’ ενός μια πολύ φτηνή υπόθεση για τα νοικοκυριά και αφ’ ετέρου μια πραγματική λύση απέναντι στα φαινόμενα των φυσικών καταστροφών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι με την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών συμφωνεί και η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων).

Ένα δεύτερο πεδίο στο οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας είναι στην αντιμετώπιση του φαινομένου των ανασφάλιστων οχημάτων, τα οποία υπολογίζεται σήμερα ότι κυμαίνονται γύρω στα 500.000-600.000. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου κρίνεται επιβεβλημένη και η Πολιτεία έχει υποσχεθεί εδώ και περίπου μια δεκαετία ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το μέτρο.

Τέλος, στα αιτήματα των ασφαλιστικών εταιρειών συμπεριλαμβάνεται και το ζήτημα των υποχρεωτικών ασφαλιστικών καλύψεων. Μια σειρά τέτοιων καλύψεων (π.χ. για θέματα αστικής ευθύνης επαγγελματιών) έχει εδώ και χρόνια ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, χωρίς όμως στη συνέχεια να έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες Υπουργικές αποφάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v