Στις προοπτικές και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκαν οι κκ Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής στο ΙΟΒΕ, Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Eurobank, Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, EOS Capital Partners και Γκίκας Χαρδούβελης (φωτ.), πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.
Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι στο παρελθόν, πριν την κρίση εθεωρείτο ως δεδομένο ότι το ΑΕΠ της χώρας μας και ο μισθός θα προσέγγιζε τα εισοδήματα της ΕΕ. Με την κρίση όμως που ακολούθησε το ΑΕΠ της χώρας μας μειώθηκε 16%, ενώ της ΕΕ αυξήθηκε 20%. Απαντώντας στο ερώτημα εάν μπορούμε σήμερα να μιλήσουμε ξανά για σύγκλιση, ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι οι παλιές δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν εκλείψει, υπάρχουν όμως δυσκολίες όπως το χρέος (που πάντως μειώνεται) Στο θέμα του ανταγωνισμού υπάρχει επίσης ένα μικρό έλλειμμα, είπε ο κ. Χαρδούβελης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουμε το οικονομικό μοντέλο της χώρας, να μπούμε στην νέα οικονομία, στην ψηφιακή οικονομία και να γίνουμε πρωταθλητές. Αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και στους τομείς που πρέπει να επενδύσουμε. Τόνισε επίσης στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων, ώστε οι αγορές να λειτουργούν ανταγωνιστικά.
Ο κ. Ζανιάς επισήμανε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα πάει καλά, αναπτύσσεται ταχύτερα από την ευρωζώνη και υπάρχουν θετικές προοπτικές. Επισήμανε όμως ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο έλλειμμα εξωτερικού ισοζυγίου, ενώ ως χώρα έχουμε έλλειμμα σε επενδύσεις, με τις καθαρές επενδύσεις στην Ελλάδα να είναι 13% του ΑΕΠ ενώ στην ΕΕ 23%..Υπάρχει επίσης ένα έλλειμμα που δίνουμε μικρή σημασία και αφορά την αποταμίευση, καθώς στην Ελλάδα είναι στο 7,5%% του ΑΕΠ όταν στην Ευρώπη είναι 24%.
Ο κ.Ζανιάς επισήμανε ότι οι νέες πολιτικές θέλουν χρόνο και δεν θα πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς οι ασυμμετρίες είναι ακόμη αρκετές και ισχυρές.
Ο κ.Ταμβακάκης αναφερόμενος στη μεγάλη πρόκληση της φοροδιαφυγή, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να μειωθεί στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τους ελεύθερους επαγγελματίες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, παρά τις όποιες αντιδράσεις. Εξέφρασε την ανησυχία του για το ζήτημα του ελλείμματος του ισοζυγίου, και ανέφερε ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας πρέπει να αλλάξει .
Ο κ.Ταμβακάκης επισήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν τρέχουν με το ίδιο γρήγορο ρυθμό, όπως στην πρώτη τετραετία της κυβέρνησης, τονίζοντας την ανάγκη της επιτάχυνσης των ρυθμών αυτών. Ανέφερε, επίσης, ότι τα κόμματα δεν ομονοούν για το πως θέλουμε την Ελλάδα, σε μια λογική δηλαδή πώς θα είναι η Ελλάδα σε 10 χρόνια από σήμερα. Αναφερόμενος στο δημογραφικό είπε ότι είναι μια μεγάλη βόμβα που έρχεται...
Ο κ. Βέτας επισήμανε ότι η καθώς χώρα κινείται σε θετική τροχιά, επιτρέπει στους επενδυτές να αναλαμβάνουν ρίσκα να επενδύσουν στην χώρα μας
Δεν αλλάζει η χώρα με ένα κουμπί, είναι μια ένα ζήτημα πολλών διαφορετικών κινήτρων που πρέπει να δοθούν, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μπουν μετρήσιμοι στόχοι.
Ο κ.Βέττας τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία τεραστίου μεγέθους και μπορεί να αποτελέσει καταλύτης για την οικονομίας μας. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόοδο του Δημοσίου στον τομέα της ψηφιοποίησης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ