Το κοκτέιλ που οδηγεί σε νέα άνοδο πληθωρισμού

Οι ανατιμήσεις του φθινοπώρου και ο ρόλος της βάσης σύγκρισης που ανέκοψε την πτωτική τροχιά. Οι εκτιμήσεις για κλείσιμο της χρονιάς στο 4,3% και ο φόβος από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Το κοκτέιλ που οδηγεί σε νέα άνοδο πληθωρισμού

Άλμα κατέγραψε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, στο 3,9%, πολύ πιο υψηλά από τον Σεπτέμβριο, που είχε διαμορφωθεί στο 2,4%.

Εν αντιθέσει με την Ελλάδα, στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο επιβραδύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση, στο πιο χαμηλό των τελευταίων δύο ετών, από 4,3% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υποχωρήσει στο 3,1%.

Οι λόγοι της επιτάχυνσης του πληθωρισμού τον φετινό Οκτώβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές που μίλησαν στο Euro2day.gr, συνδέονται με την αποκλιμάκωση που είχε καταγραφεί πέρυσι τον Οκτώβριο σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης. «Δεν είναι ότι έχουμε υψηλότερη πληθωριστική πίεση απ’ ό,τι τον Σεπτέμβριο ή τον Αύγουστο, αλλά η βάση σύγκρισης του 2022 ήταν χαμηλότερη, ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Με το ΙΟΒΕ στο σημερινό του report να αναφέρει «αν και οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται να μειώνονται, παραμένουν σε βασικές κατηγορίες προϊόντων, εξέλιξη που μειώνει τη σχετική αισιοδοξία στην αγορά». 

Το ΙΟΒΕ προβλέπει πληθωρισμό στο 4,3% για το 2023 ενώ η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα αναφέρει πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να περικλείονται από σημαντική αβεβαιότητα.

Ειδικότερα, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές της ενέργειας και υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις στους μισθούς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερο πληθωρισμό. Αντίθετα, μια ισχυρότερη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής ή μια επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος θα μείωνε τις πιέσεις στις τιμές.

Τα μηνύματα για την πορεία του πληθωρισμού τον Οκτώβριο και οι δυσοίωνες προβλέψεις εξέλιξής του για το σύνολο της χρονιάς έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση. Κάτι που φαίνεται και από την επίθεση που έχει εξαπολύσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, την οποία κατηγορεί για ολιγωρία.

Την ίδια στιγμή, μέσω ελέγχων, πιέσεων προς τις εταιρείες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία για κλειδωμένες μειωμένες τιμές τουλάχιστον κατά 5% το επόμενο εξάμηνο και της προαναγγελίας επιβολής προστίμων, το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη του πληθωρισμού και των εντυπώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v