Στη 10η θέση, ως προς το ύψος του κατώτατου ονομαστικού μισθού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα μεταξύ των 22 χωρών που έχουν κατώτατο μισθό, βρίσκεται η χώρα μας, λίγο κάτω από την Κύπρο. Κι ενώ η συζήτηση για την επόμενη αύξηση, εντός του 2024, δεν έχει ανοίξει, το ενδιαφέρον εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και των εργοδοτών τους βρίσκεται πλέον στο θέμα των «τριετιών», οι οποίες παραμένουν παγωμένες από το 2012 και έως ότου το ποσοστό ανεργίας πέσει κάτω από 10%, σε ετήσια βάση.
Στο υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν ότι το θέμα «καίει» και είναι διατεθειμένοι να το αντιμετωπίσουν έγκαιρα, ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν το πώς αυτές θα «ξεπαγώσουν». Το πότε είναι άλλωστε γνωστό.
Αυτό έχει επισημάνει και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη νέα του θέση, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, το θέμα θα αντιμετωπιστεί με έναν τρόπο που θα δίνει διέξοδο στην ανάγκη των εργαζομένων να αυξηθεί ο μισθός τους, χωρίς να καταρρεύσουν οι επιχειρήσεις.
Ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης άλλωστε είχε στο παρελθόν δηλώσει ότι «πολύ πριν πέσει» η ανεργία κάτω από το 10%, «θα έχουμε δώσει λύση και στο ζήτημα αυτό».
Να σημειωθεί εδώ, βέβαια, ότι δεν υπάρχει μέχρι τώρα κάποια επίσημη πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό ανεργίας θα πέσει κάτω από το 10%, σε ετήσια βάση, πριν από το 2025. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι το εισόδημα χιλιάδων μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό δεν θα αυξηθεί εντός των επόμενων δύο ετών.
Διευκρινίσεις όμως απαιτούνται και για το πώς θα «ξεπαγώσουν» οι τριετίες, καθώς από την πλευρά των εργοδοτικών οργανώσεων υπάρχουν εκτιμήσεις ότι για τους νέους εργαζόμενους, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό από το 2012, όταν και πάγωσαν οι τρέχουσες τριετίες, κι εφεξής, η προσαύξηση στον μισθό λόγω τριετιών έχει καταργηθεί. Όπως υπάρχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων που θεωρούν πως οι αυξήσεις 10% ανά τριετία θα αρχίσουν να μετρούν αναδρομικά από το 2012 και μετά.
Σύμφωνα μάλιστα με ειδικούς, θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί τι θα συμβεί με τους υψηλότερους μισθούς, καθώς εάν δεν προβλέπεται κάτι ρητά στην κλαδική ή την επιχειρησιακή τους σύμβαση, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη σε νέο νόμο, ώστε να μη θεωρηθεί ότι ήδη οι τριετίες εμπεριέχονται στον μισθό.
Οι «παγωμένες» τριετίες πάντως, που συνοδεύουν τον κατώτατο μισθό, όπως έχει πλέον διαμορφωθεί στα 780 ευρώ μεικτά, έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
- Προϋπηρεσία 0-3 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 780 ευρώ
- Προϋπηρεσία 3-6 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 858 ευρώ και 1.001 σε 12μηνη βάση
- Προϋπηρεσία 6-9 έτη έως τον Φεβρουάριο του 2012: 936 ευρώ και 1.092 σε 12μηνη βάση
- Προϋπηρεσία 9 έτη και άνω έως τον Φεβρουάριο του 2012: 1.014 ευρώ και 1.183 σε 12μηνη βάση.
Να σημειωθεί ότι, σήμερα, στη χώρα μας ο κατώτατος μισθός είναι στα 780 ευρώ ή 910, εάν υπολογιστεί σε 12μηνη βάση και κινείται λίγο πάνω από τον διάμεσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τα ανανεωμένα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν πέντε χώρες όπου δεν ισχύει κατώτατος μισθός -σε Δανία, Ιταλία, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία.
Σταθερά και με διαφορά στην πρώτη θέση είναι το Λουξεμβούργο, όπου ο κατώτατος μισθός ήταν πάνω από 2.500 ευρώ, σχεδόν τριπλάσιος δηλαδή από αυτόν της Ελλάδας. Κοντά στις 2.000 ευρώ ανερχόταν ο κατώτατος μισθός στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, στα 1.909 ήταν στην Ιρλανδία και στα 1.747 στη Γαλλία.
Μετά από τις χώρες αυτές ακολουθούν με μεγάλη διαφορά η Ισπανία (1.260 ευρώ) και η Σλοβενία (1.203) και στη συνέχεια η Κύπρος και η Ελλάδα. Στον αντίποδα, τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό είχαν η Βουλγαρία (398 ευρώ) και η Ρουμανία (604).
Οι θέσεις διαφοροποιούνται, εάν ο κατώτατος μισθός υπολογισθεί με βάση την αγοραστική δύναμή του (Purchasing Power Standards), με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 12η θέση μεταξύ των 22 χωρών, ξεπερνώντας την Κύπρο αλλά πίσω από τη Ρουμανία, η οποία από την 21η θέση περνά στην 11η λόγω του χαμηλού επιπέδου των τιμών της. Οι μονάδες αγοραστικής δύναμης για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα είναι 1.034, με τη Γερμανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση με 1.835 μονάδες.