Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιο κοντά στην «πρίζα» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ του φορέα υλοποίησης EuroAsia Interconnector και της κατασκευάστριας Nexans. Επίλυση εκκρεμοτήτων, ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ και αύξηση προϋπολογισμού κατά 350 εκατ. ευρώ.

Πιο κοντά στην «πρίζα» η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου
  • Του Δημήτρη Αβαρλή

Ένα βήμα πιο κοντά στην έναρξη εργασιών βρίσκεται το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ της EuroAsia Interconnector και της εταιρίας Nexans που θα αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου. Οι πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες από πλευράς Ε.Ε. για επίλυση των εκκρεμοτήτων που αφορούν το έργο έδωσε την κατάλληλη ώθηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες ο ΑΔΜΗE ανακοίνωσε την είσοδό του, με ποσοστό 25%, στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εκτιμώντας πως έτσι διασφαλίζεται η τεχνική και χρηματοδοτική επάρκεια του έργου και τίθενται οι βάσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωσή του έως το 2027.

Το έργο περιλαμβάνει ένα υποβρύχιο καλώδιο μήκους 898 χλμ. που θα ενώνει την Κύπρο από τη θέση Κοφίνα με τη Δαμάστα της Κρήτης, όπου θα βρίσκεται ο σταθμός Μετατροπής. Η μεταφορική ικανότητα του καλωδίου ανέρχεται σε 1GW, με το καλώδιο να φθάνει σε βάθος μέχρι και τα 3.000 μέτρα. Σε δεύτερη φάση, το έργο θα περιλαμβάνει τη σύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ.

Να σημειωθεί πως από το 2021 ο ΑΔΜΗΕ συνδράμει στο έργο ως τεχνικός σύμβουλος, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στη σχεδιαστική ωρίμανση και στη χρηματοδοτική του ενίσχυση από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό Connecting Europe Facility (CEF), με 657 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2021 είχε υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του καλωδίου EuroAsia Interconnector.

Σε ό,τι αφορά το κόστος του έργου, πριν λίγες ημέρες η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων άναψε το «πράσινο» φως για την αύξηση του προϋπολογισμού. Ο φορέας υλοποίησης EuroAsia Interconnector είχε υποβάλει το σχετικό αίτημα τόσο στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων όσο και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, ζητώντας τον επαναπροσδιορισμό του κόστους, λόγω της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών. Η EuroAsia Interconnector εκτιμά πως το επιπλέον κόστος υπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ. Επομένως, το κόστος του έργου θα ανέλθει στα 1,925 δισ. ευρώ, από 1,575 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ολοκλήρωση του έργου θα σηματοδοτήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς, διασφαλίζοντας την ισχυρή ενεργειακή θωράκιση του νησιού. Να σημειωθεί πως η μετοχική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί μετά τη διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) το προσεχές διάστημα, αναμένεται να αποτελέσει παράγοντα επιτάχυνσης για την υπογραφή των συμβάσεων με τους αναδόχους που έχουν αναδειχθεί μετά από διαγωνιστική διαδικασία, για τα υποβρύχια καλώδια και τους σταθμούς μετατροπής σε Κρήτη και Κύπρο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v