Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις: Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα

Έτοιμος ο οδηγός προγράμματος που αναμένεται μέχρι Σεπτέμβριο. Στόχος να επωφεληθούν περίπου 10.000 επιχειρήσεις. Στα 160 εκατ. ευρώ ο αρχικός προϋπολογισμός.

Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις: Πώς θα «τρέξει» το πρόγραμμα
  • Του Δημήτρη Αβαρλή

Μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να πάρει σειρά το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες των επιχειρήσεων. Μετά την έναρξη του προγράμματος για τις κατοικίες, το ενδιαφέρον πρόκειται να μετατοπιστεί στις επιχειρήσεις, οι οποίες είδαν τα τελευταία δύο χρόνια να αυξάνεται σε υπέρμετρο βαθμό το ενεργειακό κόστος. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 160 εκατ. ευρώ, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του προγράμματος είναι έτοιμος και εκτιμάται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων. Οι πόροι του προγράμματος θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο το επόμενο διάστημα θα διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για τη χρηματοδότηση αντίστοιχων προγραμμάτων. Από την υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να επωφεληθούν σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10.000 επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα θα δίνει τη δυνατότητα του zero feed-in. Δηλαδή τα φωτοβολταϊκά δεν θα συνδέονται απευθείας στο δίκτυο και τα συστήματα που θα λειτουργούν, θα παράγουν ενέργεια που θα καταναλώνεται σε πραγματικό χρόνο, απελευθερώνοντας έτσι «χώρο» στο κορεσμένο σε πολλές περιοχές δίκτυο. Παράλληλα, θα δίνεται η δυνατότητα επιδότησης της μπαταρίας στις επιχειρήσεις. Σίγουρα ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ιδίως για το κομμάτι εκείνων των επιχειρήσεων που έχουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος 24ωρες το 24ωρο.

Σημαντική παράμετρος για την ένταξη στο πρόγραμμα θα αποτελεί η καταγραφή των αναγκών της επιχείρησης μέσω ειδικής μελέτης, με σκοπό την τοποθέτηση του απαραίτητου συστήματος.

Να σημειωθεί πως το προηγούμενο διάστημα, παράγοντες της αγοράς επεσήμαναν την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ για την αγορά των συγκεκριμένων συστημάτων, κίνηση που θα τονώσει την αγορά. Στην παρούσα φάση όμως αυτή η κίνηση δεν φαίνεται να υπάρχει στις προθέσεις της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου, καθώς θα στερούσε ένα μεγάλο μέρος εσόδων. Σε κάθε περίπτωση, τα συστήματα αυτοπαραγωγής θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Για τον σκοπό αυτό προβλέφθηκε με υπουργική απόφαση η απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου 2 GW.

Πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας είναι το επόμενο διάστημα να «τρέξουν» όσο το δυνατόν περισσότερα προγράμματα στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τις επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι ανοιχτό το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2023 για τις κατοικίες, ενώ θα ακολουθήσει και το πρόγραμμα Εξοικονομώ - Επιχειρώ που θα αφορά επιχειρήσεις του εμπορίου και του τουρισμού. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα προβλέπει επιχορήγηση μέχρι και 50% για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Στόχος του υπουργείου Ενέργειας η μεταφορά πόρων, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στο πρόγραμμα και όχι μόνο εκείνοι που θα συμπληρώσουν πιο γρήγορα την αίτηση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v