Οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο νέος κώδικας δεοντολογίας αλλά και εναλλακτικές προτάσεις για τη λειτουργία του Φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωσης Aκινήτων και οι ρυθμίσεις δανείων που έχουν γίνει έως τώρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των servicers με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ένωση ενημέρωσε ότι τους πρώτους μήνες του 2023 υπάρχει μια βελτίωση 30% σε σχέση με το 2022 ως προς τις διμερείς ρυθμίσεις δανείων. Σημειώθηκε επίσης η αύξηση στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού (μέχρι τον Ιούνιο, 6.254 επιτυχείς ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 2,33 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών).
Από την πλευρά του, ο Κ. Χατζηδάκης ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω ο ρυθμός των ρυθμίσεων.
Στην περαιτέρω αύξηση των ρυθμίσεων αναμένεται να συμβάλουν οι βελτιώσεις που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Μάλιστα παρούσα στη συνάντηση ήταν η γ.γ. της ειδικής γραμματείας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Θεώνη Αλαμπάση.
Σε ό,τι αφορά στον υπό σύσταση Φορέα Αγοράς και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο θα μεταφερθούν τα δάνεια και τα ακίνητα (πρώτη κατοικία) όσων ευάλωτων καταναλωτών δηλώσουν πτώχευση, οι servicers κατέθεσαν μια σειρά από προτάσεις, με στόχο ο φορέας να καταστεί ελκυστικός στα ξένα funds που έχουν πάρει τον σχετικό φάκελο.
Με βάση τις ίδιες πηγές, οι ξένοι ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή του δημοσίου, με αιχμή την αύξηση της στεγαστικής επιδοματικής πολιτικής προς τους δανειολήπτες που θα ενταχθούν στον φορέα αλλά και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων φορολογικού περιεχομένου.
Τέλος, από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία που θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων για τους servicers, με υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Και με ποινές, όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.
Τι προβλέπει ο νέος κώδικας δεοντολογίας
Νέο σφιχτό πλαίσιο κανόνων δεοντολογίας για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) αλλά και τα funds που δραστηριοποιούνται στη δευτερογενή αγορά διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων προωθεί νομοθετικά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας.
Η Κοινοτική Οδηγία πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως την 29η Δεκεμβρίου 2023. Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από την 30ή Δεκεμβρίου 2023.
Οι αλλαγές που θα φέρει η ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας για τους servicers και τα funds βασίζονται στη διαφάνεια ως προς την ενημέρωση των δανειοληπτών αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτησή τους.
Συγκεκριμένα θα πρέπει:
- Να παρέχουν αναλυτική πληροφόρηση προς τους δανειολήπτες (όλων των κατηγοριών χορηγήσεων) σχετικά με την αγορά του δανείου από τα funds.
- Αναλυτική ενημέρωση για τους ακριβείς όρους της συμφωνίας που κάνουν οι servicers με τον αγοραστή όσον αφορά το δάνειο.
- Την τήρηση αρχείων με όλες τις λεπτομέρειες των δανειακών χαρτοφυλακίων.
- Τη διακράτηση κεφαλαίων πελατών και
- τους λεπτομερείς όρους ανάθεσης των υποθέσεων σε τρίτους.