Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενας στους δυο Ελληνες δεν πάει διακοπές, «φωτιά» το κόστος ζωής

Οι μισοί Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για διακοπές, λόγω των χαμηλών αποδοχών. Το κόστος ζωής στην Αθήνα είναιτόσο υψηλό όσο στο Βερολίνο, με βασικά τρόφιμα να εμφανίζονται ακριβότερα!

Ενας στους δυο Ελληνες δεν πάει διακοπές, «φωτιά» το κόστος ζωής

Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες, ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών, αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung: «Όπως δημοσιεύει το ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), οι μισοί Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τα σχέδια για διακοπές, λόγω των χαμηλών αποδοχών συνδυαστικά με τις υψηλές τιμές στη χώρα τους.

[…] Έξι στους δέκα καταναλωτές δήλωσαν ότι φέτος θα ξοδέψουν συνολικά λιγότερα χρήματα από πέρυσι, ενώ τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αναγκαστικά θα ξόδευαν περισσότερα από 50% λιγότερα χρήματα. Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, οι αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Για δύο στους τρεις καταναλωτές, η τιμή είναι το κύριο κριτήριο για την επιλογή τροφίμων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, υπάρχει μια σαφής τάση των καταναλωτών να εξοικονομούν χρήματα κατά την αγορά βασικών αγαθών και υπηρεσιών και δευτερευόντως στη διαχείριση των χρημάτων».

Ταυτοχρόνως, όπως παρατηρεί η W.Z., «σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη "numbeo.com", το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι σχεδόν τόσο υψηλό όσο και στο Βερολίνο. Τα βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, τα αυγά και το νερό, είναι μάλιστα ακριβότερα. Αυτό εξασθενεί την εγχώρια αγοραστική δύναμη. Μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη θέση από το τέλος όσον αφορά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, μπροστά μονάχα από τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία (κατά το 2022). Τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα υποφέρουν ιδιαίτερα από τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε το 2022 στο 9,6% κατά μέσο όρο. Η αγοραστική δύναμη μειώθηκε κατά 7,4% μόνο το 2022, επειδή οι μισθοί και τα ημερομίσθια στην Ελλάδα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.

[...] Εν τω μεταξύ, οι διακοπές στην Ελλάδα κοστίζουν όλο και περισσότερο. Σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Πάρος, η Νάξος, η Μήλος και η Μύκονος στις Κυκλάδες, καθώς και στα τουριστικά κέντρα της Κρήτης, της Κέρκυρας, της Κω ή της Ρόδου, μία διανυκτέρευση ανά δωμάτιο κοστίζει περίπου 25% περισσότερο από ό,τι το 2019.

Για μια τετραμελή οικογένεια, οι διακοπές μιας εβδομάδας στη χώρα τους κοστίζουν περίπου 4.000 ευρώ - συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς, διαμονής και διατροφής. Για τους μισούς Έλληνες, το εν λόγω κόστος είναι απλώς αδύνατον να καλυφθεί».

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v