Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισαγγελέας Βελγίου για Καϊλή: Ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε

«Το τέλος μιας προληπτικής κράτησης δεν σημαίνει τίποτα για την ουσία του φακέλου», υπογραμμίζει ο Φρεντερίκ Βαν Λε. Τι λέει για τις καταγγελίες κακοποίησης της ευρωβουλευτή.

Εισαγγελέας Βελγίου για Καϊλή: Ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε

Για τον φάκελο του Qatargate μίλησε στην εφημερίδα Le Soir ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας, Φρεντερίκ Βαν Λε.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της Εύας Καϊλή στις εφημερίδες La Libération και El Mundo σχετικά με κακομεταχείριση που υπέστη στη φυλακή, αλλά και τη δυσκολία πρόσβασης σε δικηγόρο.

«Η απάντηση σε αυτές τις δηλώσεις στον Τύπο θα μας οδηγούσε σε παραβίαση του απορρήτου της έρευνας και του τεκμηρίου της αθωότητας. Τα αποδεικτικά στοιχεία θα προσκομιστούν στο δικαστήριο εν ευθέτω χρόνω» σημείωσε.

Επίσης, σχετικά με το εάν απαγορεύτηκε στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή να βλέπει την κόρη της όσο ήταν στις φυλακές του Χάρεν, απάντησε ότι «αυτό δεν είναι a priori αρμοδιότητα του εισαγγελέα. Αλλά ελέγξαμε ότι τηρήθηκε η συνήθης διαδικασία, επιτρέποντας έτσι έναν ορισμένο αριθμό επισκέψεων. Η κυρία Καϊλή ζήτησε προνόμια που δεν απέκτησε. Ωστόσο, γνωρίζω ότι οι ανακριτές ήταν ευαίσθητοι στην κατάσταση. Ο εγκλεισμός μιας μητέρας είναι πάντα μια τραγωδία αλλά μερικές φορές είναι απαραίτητος. Η θέση ενός παιδιού δεν είναι στη φυλακή. Πολλές φωνές έχουν υψωθεί κατά του εγκλεισμού της κυρίας Καϊλή, αλλά ποιον ακούμε όταν πρόκειται για μια γυναίκα ρομά, που έχει και παιδιά, που μπαίνει στη φυλακή;». Παράλληλα, ο Φρεντερίκ Βαν Λε, ρωτήθηκε εάν η υπόθεση «ξεφουσκώνει», με τον δημοσιογράφο να αναφέρει ότι μόνο ο Αντόνιο Παντσέρι και ο Αντρέα Κοτσολίνο παραμένουν υπό κράτηση.

«Καθόλου» δεν «ξεφουσκώνει» απάντησε.

«Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η προληπτική κράτηση περιορίζεται σε ορισμένες καταστάσεις: για τη διατήρηση της έρευνας – ιδίως αποτρέποντας ορισμένους υπόπτους να έρθουν σε επαφή με εικαζόμενους συνεργούς ή εμποδίζοντας τη διαφυγή ενός κατηγορούμενου αγνώστου – και να εξασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια. Δεν σημαίνει λοιπόν επειδή αποφυλακίζεται κάποιος ότι τελείωσε η έρευνα, υπάρχουν ακόμη μαρτυρίες για συλλογή, αντιπαραθέσεις για οργάνωση κ.λπ. Πόσο μάλλον εδώ, που βρισκόμαστε σε ένα σύνθετο φάκελο, με βουλευτικές ασυλίες, σχέσεις με χώρες που δεν θέλουν απαραίτητα να απαντήσουν στις ερωτήσεις μας. Το τέλος μιας προληπτικής κράτησης δεν σημαίνει τίποτα για την ουσία του φακέλου».

«Η Εύα Καϊλή παρέμεινε έγκλειστη για τέσσερις μήνες, όσο ο Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος ομολόγησε αρκετές πτυχές της υπόθεσης. Αυτό δεν είναι αμείλικτο ως προς την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;» ρωτήθηκε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας.

Σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμείλικτο. Είναι αλήθεια ότι τέσσερις μήνες είναι πολύ, αλλά ας θυμηθούμε ότι η έρευνα είναι δύσκολη και οι κατηγορίες –διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση– σοβαρές. Θα πρέπει επίσης να θυμόμαστε ότι εάν η προληπτική κράτηση αποφασιστεί από τον ανακριτή, η νομιμότητα της διατήρησης αυτής της κράτησης πρέπει να ελεγχθεί από αρκετούς δικαστές: την εισαγγελία, τον δικαστή του τμήματος του συμβουλίου εντός πέντε ημερών από την έκδοση εντάλματος σύλληψης και τέλος στην έφεση, ενώπιον του εφετείου, από άλλους τρεις δικαστές. Επομένως, ο νόμος παρέχει πολλές διασφαλίσεις για την αποφυγή αυθαίρετων κρατήσεων».

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v