Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Η ελληνική οικονομία επιστρέφει, αλλά οι ψηφοφόροι μετρούν το κόστος

Η ανάκαμψη των οικονομικών δεικτών και η κρίση κόστους ζωής ζυγίζεται από τους ψηφοφόρους. Οι προσδοκίες, το δυστύχημα στα Τέμπη και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

BBG: Η ελληνική οικονομία επιστρέφει, αλλά οι ψηφοφόροι μετρούν το κόστος

Η επιστροφή της Ελλάδας από τα βάθη της οικονομικής της κρίσης είναι εμφανής στη χώρα, σημειώνει το Bloomberg σε ανάλυσή του με φόντο τις εκλογές της Κυριακής. 

Η ανάκαμψη της οικονομίας έχει βάλει τη χώρα σε καλό δρόμο για να ανακτήσει την επενδυτική θέση μετά από 13 χρόνια. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν βρίσκεται ακριβώς εκεί που ήταν όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010. Η ανεργία μειώθηκε περισσότερο από το μισό από το ρεκόρ του 28%, ενώ ελληνικές μετοχές και ομόλογα έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Αλλά το βάρος αυτής της ανάκαμψης εξακολουθεί να το σηκώνει ένα εκλογικό σώμα που αγωνίζεται όπως η υπόλοιπη ήπειρος. Η κληρονομιά της πανδημίας του κορωνοϊού και η κρίση κόστους ζωής που οφείλεται στους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας έχει υπερβολικό αντίκτυπο στα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα είχε ήδη συμπιεστεί από τα χρόνια της λιτότητας που είχε σχεδιαστεί για να επαναφέρει την Ελλάδα στον καλό δρόμο, σημειώνει το πρακτορείο.

Εν μέσω των τουρκικών εκλογών, οι ελληνικές κάλπες μπορεί να μην τραβούν την ίδια παγκόσμια προσοχή. Ωστόσο, διακυβεύεται εάν η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει άλλη μια περίοδο πολιτικού δράματος και να διατηρήσει μια τροχιά που έχει βελτιώσει τη διεθνή της θέση και έχει κάνει τη χώρα ένα μέρος όπου οι επενδυτές θέλουν να έχουν ξανά επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Το κυριότερο από τη σκοπιά ενός ξένου είναι ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει σημείο κρίσης», δήλωσε ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών στην Αθήνα. «Με άλλα λόγια, ότι θα καταφέρει να κάνει δύο πράγματα: να εξυπηρετήσει κανονικά το εξωτερικό της χρέος και να διατηρήσει αρκετά ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Ο Μητσοτάκης -του οποίου ο πατέρας διετέλεσε πρωθυπουργός στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και η αδερφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών τη δεκαετία του 2000- έχει επιβλέψει το επόμενο στάδιο του μετασχηματισμού της Ελλάδας, αν και η θητεία επισκιάστηκε από το φρικτό δυστύχημα στα Τέμπη και το σκάνδαλο υποκλοπών στο οποίο ενεπλάκη η κυβέρνησή του.

Το 2022, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με αυτό της Γερμανίας μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο το περασμένο έτος. Τελούν υπό διαπραγμάτευση με παρόμοια απόδοση αυτής των ιταλικών ομολόγων, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα. Ο λόγος χρέους της Ελλάδας ως προς το ΑΠΕ, ωστόσο, παραμένει ο υψηλότερος από οποιονδήποτε άλλο στην ευρωζώνη, ενώ το έθνος έχει δρόμο να διανύσει.

Η οικονομία αναμένεται να φτάσει τα 223 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου όσο ήταν το 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat. Ωστόσο, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ύψους 21.200 ευρώ είναι περίπου 29% λιγότερο από ό,τι στην Τσεχία, μια χώρα με παρόμοιο μέγεθος πληθυσμού στο λιγότερο εύπορο πρώην Ανατολικό Μπλοκ της Ευρώπης. Πριν από την κρίση, στην Ελλάδα ήταν περίπου 37% υψηλότερο από ό,τι των Τσέχων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v