Γεωργιάδης: Ετήσιο όφελος 1,5 μισθού από το «καλάθι του νοικοκυριού»

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία για τις 6 πρώτες εβδομάδες εφαρμογής, κάνοντας τον πρώτο απολογισμό για την επίδραση της πρωτοβουλίας στην τσέπη του καταναλωτή. Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου.

Γεωργιάδης: Ετήσιο όφελος 1,5 μισθού από το «καλάθι του νοικοκυριού»

«Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά. Αναγνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός έχει υποβαθμίσει τη ζωή πολλών συμπολιτών μας και δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτή την πραγματικότητα», είπε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός, κάνοντας τον πρώτο απολογισμό για την επίδραση της πρωτοβουλίας «καλάθι του νοικοκυριού» στην «τσέπη» του καταναλωτή -η πρωτοβουλία βρίσκεται στην 7η εβδομάδα εφαρμογής και τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν αφορούν τις 6 πρώτες εβδομάδες-, είπε ότι μέσω του καλαθιού το ετήσιο όφελος για τους καταναλωτές είναι 1,5 βασικός μισθός.

Τους καταναλωτές άλλωστε ευχαρίστησε ο υπουργός για την επιτυχία της πρωτοβουλίας του καλαθιού. «Το καλάθι του νοικοκυριού και η εφαρμογή e-katanalotis αποτελεί ένα απίστευτο όπλο στα χέρια του καταναλωτή και βοηθά τον ανταγωνισμό. Αν αυξηθεί η συμμετοχή και η έρευνα των καταναλωτών στο e-katanalotis -σήμερα έχουν γίνει 360.000 downloads-, θα έχουμε πολύ καλύτερα αποτελέσματα» είπε. Βέβαια έσπευσε να συμπληρώσει, «έχουμε δρόμο να πείσουμε τους καταναλωτές ότι το καλάθι λειτουργεί. Όσο τους πείθουμε (σ.σ. τους καταναλωτές) τόσο θα μειώνονται οι τιμές».

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε ότι «ουδέποτε και κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι το καλάθι θα σβήσει τον πληθωρισμό. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Αυτό το οποίο λέμε και αυτό που αποδεικνύουμε, είναι ότι οι καταναλωτές που έχουν οικονομικό πρόβλημα, έχουν επιλογή να μην υφίστανται τον πληθωρισμό». Σημειώνοντας πως «η μακροπρόθεσμη επίπτωση του πληθωρισμού είναι πολύ νωρίς για να μετρηθεί, θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ότι το καλάθι γλιτώνει σήμερα 1,5 βασικό μισθό τον χρόνο, αυτό δεν αμφισβητείται».

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου, η ισχύς του οποίου εκπνέει βάσει της νομοθεσίας στα τέλη Μαρτίου. «Για όλα τα μέτρα που λαμβάνουμε, αναλόγως εξελίξεως, αποφασίζουμε την επέκταση ή όχι. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη του πληθωρισμού. Δεν αποκλείω να επεκταθεί με την άδεια και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Ανταγωνισμού», είπε.

Ποια είναι όμως η επίδραση του καλαθιού; Με βάση τα όσα παρουσίασαν ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος και ο κ. Γιάννης Δοξαράς, η εταιρεία του οποίου χειρίζεται την πλατφόρμα e-katanalotis, προκύπτει όπως είπαν πως ο πληθωρισμός δεν έχει καταγραφεί στο καλάθι αλλά οι τιμές έχουν υποχωρήσει. «Αυτό είναι προϊόν ανταγωνισμού, δεν είναι προϊόν παρέμβασης, αλλά προϊόν της ελεύθερης ανταγωνιστικής προσπάθειας που το καλάθι την ανέδειξε», είπε ο κ. Παπαθανάσης, με τον κ. Αναγνωστόπουλο να αναφέρει πως «ο καταναλωτής γλιτώνει ενάμιση βασικό μισθό ετησίως».

Από τα στοιχεία που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή στο μέσο καλάθι από τα 124,60 ευρώ που ήταν την πρώτη εβδομάδα υποχώρησε στα 109,8 ευρώ. Χωρίς τη συμμετοχή των ηλεκτρονικών σούπερ μάρκετ, το καλάθι από 115,6 ευρώ που κόστιζε η σταθμισμένη τιμή του έχει μειωθεί στα 98,51 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v