Η επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καθιστά εκκωφαντικά ορατή τη σοβούσα εδώ και χρόνια αντιπαλότητα ανάμεσα στους μετόχους του. Από τη μία πλευρά, οι ενεργειακές εταιρείες, ΔΑΠΕΕΠ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, που αθροίζουν το 49% των μετοχών και από την άλλη, οι μη ενεργειακές εταιρείες, Χρηματιστήριο Αθηνών, Χρηματιστήριο Κύπρου και EBRD, που ελέγχουν το 51%.
Μία ημέρα πριν από την κρίσιμη επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη μεταξύ τους συμφωνία για πρόσωπο κοινής αποδοχής, που θα αναλάβει τα ηνία του EnExGroup.
Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι στην αυριανή γενική συνέλευση τα νέα πρόσωπα της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του CEO, θα τεθούν σε ψηφοφορία και η επιλογή τους θα είναι απότοκο της μετοχικής δύναμης της κάθε πλευράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Η ανάδειξη του νέου διευθύνοντος συμβούλου, μετά την παραίτηση τον προηγούμενο Ιούλιο του Γιώργου Ιωάννου, χαρακτηρίζεται ως κορυφή του παγόβουνου. Τα δύο μπλοκ των μετόχων είχαν εξαρχής διαφορετικές αντιλήψεις για πολλές επιλογές.
Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας έχει οριστεί από τη ΡΑΕ ως Προτεινόμενος Διαχειριστής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Nominated Electricity Market Operator, NEMO), εντούτοις, το 51% των μετόχων φέρεται να έχει υποστηρίξει αρκετές φορές στο παρελθόν επιλογές με κριτήρια οικονομικότητας και κέρδους, σε αντίθεση με το 49% που εμμένει στη διατήρηση και περιφρούρηση της υφιστάμενης μορφής και λειτουργίας του.
Οι πηγές που μίλησαν στο Euro2day.gr κάνουν λόγο για διαρκή «πόλεμο χαρακωμάτων», με τον συμβιβασμό να καθίσταται κάθε φορά μονοσήμαντη ανάγκη συνύπαρξης. Το ίδιο συνέβη και για τον τρόπο ανάδειξης του νέου CEO. Η πρόταση να ανατεθεί σε εξωτερικό σύμβουλο η αναζήτηση και αξιολόγηση του επόμενου διευθύνοντος συμβούλου έγινε τελικά αποδεκτή από όλους τους μετόχους. Έτσι, δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο η σχετική προκήρυξη, χωρίς, ωστόσο, όπως λένε οι πληροφορίες, να έχουν παρουσιασθεί ως τώρα ονόματα-προτάσεις.
Όμως, η θητεία της διοίκησης του ΕΧΕ έληξε στις 3 Οκτωβρίου, συνεπώς, η ανάγκη για την εκλογή νέας ήταν πλέον επιτακτική. Έτσι, το 49% των μετόχων ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης για την ανάδειξη νέας διοίκησης, ενώ το 51% δεν την ήθελε, επιμένοντας στην άποψη να αξιοποιηθεί η δεξαμενή του συμβούλου, χωρίς, ωστόσο, να προσκομίζεται λίστα υποψηφίων.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η πλευρά του 49% των μετόχων πρότεινε να καθίσουν όλοι οι μέτοχοι σε ένα τραπέζι για να αναζητηθεί από κοινού μία λύση, με κοινό παρονομαστή, να προστατευθεί ο επιθετικός προσδιορισμός του Χρηματιστηρίου.
Η πρόταση απορρίφθηκε από το 51% και η συναντίληψη βρήκε για άλλη μία φορά τοίχο. Σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση και το Μαξίμου φαίνεται να διατηρούν στάση ουδετερότητας.
«Είναι επιλογές που πρέπει να συζητηθούν, δεν γίνεται να δοθεί λευκή ψήφος σε κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά πηγή με σφαιρική γνώση της όλης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
Με αυτά τα δεδομένα προσέρχονται οι μέτοχοι του Χρηματιστηρίου στην αυριανή γενική συνέλευση, με την πλάστιγγα, όπως λένε καλά ενημερωμένες πηγές, «να έχει γείρει στα economics». Πράγμα που σημαίνει ότι για τον υποψήφιο νέο CEO του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα ακολουθηθεί η ίδια… συνταγή με το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μια επιλογή, ωστόσο, που αν δεν είναι συναινετική, λένε οι ίδιες πηγές, ενδέχεται να τρίξει τα θεμέλια του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. «Δεν θα υπάρξει καλό μέλλον για το EnExGroup», διαμηνύεται.