Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις τρεις εβδομάδες ο χρόνος παροχής νέας τηλεφωνικής σύνδεσης 

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση στους δείκτες ποιότητας της καθολικής υπηρεσίας που προτείνει η ΕΕΤΤ. Οι υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης στις νέες συνδέσεις και οι αλλαγές στους χρόνους αποκατάστασης βλαβών. Ποιοι δείκτες καταργούνται.

Στις τρεις εβδομάδες ο χρόνος παροχής νέας τηλεφωνικής σύνδεσης

Νέους δείκτες ποιότητας στην καθολική υπηρεσία -η οποία προβλέπει ότι όλοι οι καταναλωτές στην ελληνική επικράτεια έχουν πρόσβαση, σε προσιτή τιμή, σε διατιθέμενη υπηρεσία επαρκούς ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και σε υπηρεσίες φωνητικών επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της υποκείμενης σύνδεσης, σε σταθερή θέση, αναμένεται να προωθήσει σύντομα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών – Ταχυδρομείων καθώς ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση.

Όπως αναφέρεται από τις προτάσεις των συμμετεχόντων στην δημόσια διαβούλευση θα ισχύσει η  αύξηση του χρόνου παροχής για νέα σύνδεση από μία σε 3 εβδομάδες καθώς η καθολική υπηρεσία θα περιλαμβάνει πλέον και υπηρεσίες ευρυζωνικής πρόσβασης, ενώ καταργούνται οι δείκτες του ποσοστού αποτυχίας κλήσεων  και ο χρόνος απόκρισης για τις υπηρεσίες τηλεφωνητή.

Υπενθυμίζεται ότι οι στόχοι που ισχύουν σήμερα για τη βασική υπηρεσία της καθολικής υπηρεσίας υπηρεσία (υπηρεσίες φωνητικών επικοινωνιών συμπεριλαμβανομένης της υποκείμενης σύνδεσης, σε σταθερή θέση) είχαν αποφασιστεί με σχετική απόφαση το 2008 και προέβλεπαν:

  1. Χρόνος παροχής για αρχική σύνδεση: 1 εβδομάδα, για το 80% των αιτήσεων, 4 εβδομάδες, για το 95% των αιτήσεων και 12 εβδομάδες, για το 99% των αιτήσεων
  2. Συχνότητα βλαβών ανά 100 συνδέσεις ανά έτος: 13,5
  3. Ποσοστό αποτυχίας κλήσεων: 2%
  4. Χρόνος αποκατάστασης βλαβών: το 70% σε 36 ώρες και το 85% σε 72 ώρες το 95% σε 144 ώρες
  5. Χρόνος απόκρισης για τις υπηρεσίες τηλεφωνητή: Μέσος χρόνος απόκρισης 20 sec
  6. Παράπονα για λάθη σε λογαριασμούς: 0,2%

Όπως προκύπτει από την δημόσια διαβούλευση καταργείται ως στόχος επίδοσης στην παροχή Καθολικής Υπηρεσίας ο δείκτης που αφορά τη μέτρηση του ποσοστού αποτυχίας κλήσεων.

Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις, και τη χαμηλή χρησιμότητα του δείκτη «Χρόνος απόκρισης για τις υπηρεσίες τηλεφωνητή» καταργείται ο συγκεκριμένος δείκτης ως παρωχημένος.

Παραμένουν οι ίδιοι ποιοτικοί στόχοι με εξαίρεση τον στόχο του δείκτη «Χρόνος παροχής της αρχικής σύνδεσης» που αυξάνεται σε σε 3 εβδομάδες για το 80% των αιτήσεων, σε 9 εβδομάδες για το 95% των αιτήσεων και σε 12 εβδομάδες για το 99% των αιτήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό  οριστικοποιούνται οι 4 δείκτες του Ν.4727/2020 ως δείκτες ποιότητας των υπηρεσιών της Καθολικής Υπηρεσίας:

  1. Χρόνος παροχής της αρχικής σύνδεσης: 3 εβδομάδες, για το 80% των αιτήσεων, 9 εβδομάδες, για το 95% των αιτήσεων, 12 εβδομάδες, για το 99% των αιτήσεων
  2. Ποσοστό βλαβών ανά γραμμή πρόσβασης: Συχνότητα βλαβών ανά 100 συνδέσεις ανά έτος 13,5
  3. Χρόνος επισκευής βλαβών: το 50% σε 36 ώρες, το 85% σε 72 ώρες και το 95% σε 144 ώρες.
  4. Παράπονα για λάθη σε λογαριασμούς: 0,2%

Στη συγκεκριμένη Δημόσια Διαβούλευση συμμετείχαν οι:

  • COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕ
  • ΝΟVΑ Μ.A.E. (ΠΡΩΗΝ FORTHNET Α.Ε.)
  • Δρ. Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v