Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας που διατρέχει σε όλο το εύρος των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού αποτυπώθηκαν τον Απρίλιο και στη ζήτηση για στεγαστικά, καταναλωτικά και δάνεια αγοράς αυτοκινήτου.
Αντίθετα, η εικόνα είναι καλύτερη στο μέτωπο των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες αναζητούν ρευστότητα μέσω του κεφαλαίου κίνησης, με στόχο την αύξηση του στοκ των εμπορευμάτων τους.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr πως στον retail δανεισμό (σ.σ. στεγαστικά, καταναλωτικά και χορηγήσεις αυτοκινήτου) τον Απρίλιο παρατηρήθηκε σημαντικό φρενάρισμα στις νέες αιτήσεις, εξαιτίας των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης αλλά και της αβεβαιότητας που προκαλεί η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία. Στον αντίποδα, όσες αιτήσεις εκκρεμούσαν ή είχαν πάρει έγκριση και οι οποίες είχαν υποβληθεί σε προγενέστερο του πολέμου χρόνο προχωρούν κανονικά, με τους εν δυνάμει δανειολήπτες να συνεχίζουν τη διαδικασία της εκταμίευσης του δανείου.
Δύσκολο περιβάλλον
Ακόμη κι αν ο πληθωρισμός φρενάρει εντός του καλοκαιριού και υπάρξει πτωτική πορεία του τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο με βάση τις παρεμβάσεις στις τιμές της ενέργειας, οι τράπεζες δεν προσδοκούν σε αύξηση της ζήτησης στο μέτωπο του retail. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει αρμόδια τραπεζική πηγή, «ο πολίτης βλέπει σήμερα τις σημαντικές ανατιμήσεις και σχεδιάζει με μεγαλύτερη σύνεση τα όποια ανοίγματά του σε δάνεια. Αυτό, λοιπόν, που φαίνεται να εδραιώνεται στη συμπεριφορά των πελατών είναι η στροφή σε μια πιο συντηρητική στάση. Γεγονός που είναι αναμενόμενο, όταν τα έξοδα τρώνε σημαντικό μέρος του εισοδήματος».
Φοβούνται και νέες αυξήσεις
Στις επιχειρήσεις, από την άλλη πλευρά, η κατάσταση αλλά και ο πυρήνας λήψης των αποφάσεων σε ό,τι αφορά στον δανεισμό είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επιχειρηματίες εκτιμούν, στις συζητήσεις με τις τράπεζες, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν και νέοι κύκλοι αυξήσεων των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων, εξού και προχωρούν στη λήψη κεφαλαίου κίνησης, με στόχο να αγοράσουν σήμερα όσο το δυνατόν περισσότερο εμπόρευμα, πριν οι τιμές ανέβουν σε υψηλότερα επίπεδα.
«Οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για νέο κύμα αυξήσεων και με δεδομένο ότι οι αγορές ομολόγων είναι απαγορευτικές, αυτό αφορά τις μεγάλες, αυξάνουν τον τραπεζικό τους δανεισμό με στόχο να μην ξεμείνουν από πρώτες ύλες και εμπόρευμα», αναφέρει τραπεζική πηγή.
Ένας ακόμη παράγοντας για τις επιχειρήσεις είναι η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων, εξέλιξη που προσπαθούν να αποφύγουν μέσω της άμεσης σύναψης τραπεζικού δανείου.