Δικαστικές αποφάσεις και εκκρεμείς συντάξεις «αγκάθια» στο ασφαλιστικό

Μεγαλύτερο βάρος φαίνεται πως ρίχνει η έκθεση αξιολόγησης της Ε.Ε. σε ένα νέο πιθανό δημοσιονομικό βάρος από τις εν αναμονή αποφάσεις των δικαστηρίων για τα αναδρομικά, παρά στο δημοσιονομικό κόστος μετάβασης από το παλαιό στο νέο επικουρικό.

Δικαστικές αποφάσεις και εκκρεμείς συντάξεις «αγκάθια» στο ασφαλιστικό

Οι εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που θα κρίνουν το μέλλον αναδρομικών διεκδικήσεων από συνταξιούχους, ύψους από 2 έως και 4 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να προβληματίζουν τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, στην 11η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, όπως και σε όλες τις προηγούμενες.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ενώ το δημοσιονομικό κόστος για τη μεταρρύθμιση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης που πρόσφατα εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται περιορισμένο και διαχειρίσιμο, τουλάχιστον κατά την πρώτη 10ετία λειτουργίας του νέου ταμείου, η Κομισιόν δεν δείχνει το ίδιο αισιόδοξη για το πιθανό κόστος των αναμενόμενων αποφάσεων. Αναλυτικά, αναφέρει ότι το δημοσιονομικό κόστος της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να καλυφθεί από δημόσια κεφάλαια. Το κόστος αυτό αναμένεται να είναι διαχειρίσιμο καθώς θα κινείται μεταξύ 0,1% με 0,2% του ΑΕΠ ετησίως, κατά την επόμενη δεκαετία, και μπορούν να καλυφθούν από υπάρχοντα αποθέματα ασφαλείας στον κοινωνικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, το κόστος της μεταρρύθμισης αναμένεται να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου και να κορυφωθεί περίπου στο 1% του ΑΕΠ τη δεκαετία του 2070 σε ετήσια βάση.

Όμως, η Ε.Ε. τονίζει ότι οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι παραμένουν σημαντικοί και σχετίζονται προφανώς με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και με τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις, τόσο από το ΣτΕ για τις περικοπές σε επικουρικές, δώρα και επιδόματα, όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγαν οι συνταξιούχοι του δημοσίου. Μάλιστα, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ που κατέβαλε το ελληνικό δημόσιο ως αναδρομικά στους δικαιούχους που είχαν περικοπές σε κύριες συντάξεις, αλλά αρνήθηκε να αναγνωρίσει τις υπόλοιπες απαιτήσεις.

Για μια ακόμη αξιολόγηση, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, τις καθυστερήσεις στην απονομή και το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της ελληνικής πλευράς, για εκκαθάριση του στοκ των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων έως το τέλος του έτους. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει τις ενέργειες που έχει κάνει η Κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης του προβλήματος και εκτιμά ότι έχουν ληφθεί κάποια μέτρα -κατά κύριο λόγο η συνεργασία με 1.200 ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές που ήδη επιμορφώνονται και αναμένεται να ριχτούν στη μάχη το επόμενο διάστημα, που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο και μέχρι τον Δεκέμβριο, ώστε να προκύψουν και καλύτερα αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, είναι να απονέμονται τουλάχιστον 30.000 νέες συντάξεις τον μήνα, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι κοντά στις 20.000. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος ΑΤΛΑΣ, που αφορούν τον Ιούνιο, υπάρχουν ακόμα 130.510 κύριες συντάξεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Ο προσωπικός βοηθός στα ΑμεΑ

Στο πεδίο της κοινωνικής πρόνοιας, η Ε.Ε. αναφέρεται στο σχέδιο νόμου που παρουσιάζει σήμερα η αρμόδια υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, με αιχμή την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου του προσωπικού βοηθού στα Άτομα με Αναπηρία. Πρόκειται για μέτρο που για την εφαρμογή του, η υλοποίηση της αναπηρίας του δικαιούχου θα γίνει με βάση και την αρχή της λειτουργικότητας, τη νέα προσέγγιση για την αναπηρία, που βασίζεται τόσο στην ιατρική όσο και στη λειτουργική εκτίμηση του ΑμεΑ. Βέβαια, και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι θα πρέπει να έχουν εκδοθεί έως το τέλος του έτους. Θα ακολουθήσει, δε, νέο σύστημα λειτουργικής αξιολόγησης της αναπηρίας, για παροχές σε είδος, από τον Μάρτιο του 2022.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα, προβλέπει την καθιέρωση του προσωπικού βοηθού για τα ΑμεΑ, θεσμοθετεί παρεμβάσεις κατά της κακοποίησης ανηλίκων, καθώς και μέτρα στήριξης για την αποϊδρυματοποίηση εφήβων που διαβιούν σε ιδρύματα, για την ομαλή ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v