Ερχονται νέες τιτλοποιήσεις 10 δισ. ευρώ

Πρόσθετες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) συμπεριλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα πλάνα που θα υποβάλουν οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες έως τα τέλη Σεπτεμβρίου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM).

Ερχονται νέες τιτλοποιήσεις 10 δισ. ευρώ

Νέες τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 10 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν εντός του 2022, ετοιμάζουν οι ελληνικές τράπεζες και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι εν λόγω κινήσεις περιγράφονται αναλυτικά ανά τράπεζα στα επικαιροποιημένα 3ετή πλάνα μείωσης των NPEs, τα οποία θα υποβάλουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με δεδομένες τις εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι η πανδημία αναμένεται να δημιουργήσει νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της τάξης των 8 δισ. ευρώ, οι διοικήσεις των τραπεζών δηλώνουν αποφασισμένες αυτή τη φορά να αντιμετωπίσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, πλην των υφιστάμενων NPLs, και τη νέα προβληματική εστία, έχοντας πλέον την τεχνογνωσία να το πράξουν μέσω του εργαλείου της τιτλοποίησης.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι «οι πρόσθετες τιτλοποιήσεις των 10 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων με βάση τα πλάνα θα υλοποιηθούν εντός του 2022, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των αντίστοιχων κινήσεων που έχουν δρομολογήσει τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες» (Alpha, Εθνική και Πειραιώς).

Αβάντα ο Ηρακλής

Οι πρόσθετες τιτλοποιήσεις του 2022 μπορεί να επιταχύνονται από τις εκτιμήσεις των συνεπειών της πανδημίας στα δανειακά χαρτοφυλάκια, ωστόσο, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι τράπεζες είχαν αποφασίσει να τις συμπεριλάβουν στα πλάνα τους και προ κορωνοϊού.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια τις επιπτώσεις της πανδημίας στα δάνεια, σίγουρα θα υπάρξει μια νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στα επικαιροποιημένα πλάνα δεν θα υπάρχει σαφής προσδιορισμός της συνέπειας από την Covid, ωστόσο τα μοντέλα μας δείχνουν κάποιες εκτιμήσεις», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή.

Σύμμαχος και στις νέες τιτλοποιήσεις, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, αναμένεται να είναι οι εγγυήσεις του δημοσίου που προσφέρει ο «Ηρακλής», η ισχύς αλλά και η στήριξη του οποίου δύναται να επεκταθούν, εφόσον υπάρξει ζήτηση από την πλευρά των τραπεζών.

Ετοιμος ο μηχανισμός

Σύμφωνα με τις τράπεζες, η υλοποίηση των νέων τιτλοποιήσεων θα είναι πιο εύκολη σε σχέση με το πρώτο κύμα καθώς υπάρχει ήδη ο μηχανισμός. Με την ολοκλήρωση των τιτλοποιήσεων της Alpha Bank ύψους 10,8 δισ. ευρώ, της Εθνικής 6,3 δισ. ευρώ και των δύο πακέτων της Πειραιώς 7 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβανομένων των ολοκληρωμένων δύο τιτλοποιήσεων της Eurobank ύψους 9,5 δισ. ευρώ, συνολικά 33,6 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα έχουν τιτλοποιηθεί το αργότερο μέχρι το πρώτο 3μηνο του 2021.

Παράλληλα, έχει στηθεί η αγορά με τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων (doValue, Cepal, Intrum). Δεδομένου ότι υπάρχουν οι εγγυήσεις του Ηρακλή και αν υπάρξει ριζική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης (σ.σ. μέχρι το 2022) θα δημιουργηθεί ένα ακόμη πλεονέκτημα για τις τράπεζες, που δεν είναι άλλο από τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που θα λειτουργήσει θετικά -εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά- και στην τιμολόγηση των νέων τιτλοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v