Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καζιμίρ (ΕΚΤ): Μην έχετε δεδομένες τις δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιστρέψουμε στο στόχο μας, αλλά σαφώς δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, αναφερόμενος στις τιμές καταναλωτή.

Καζιμίρ (ΕΚΤ): Μην έχετε δεδομένες τις δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος

Τα στοιχήματα της αγοράς για δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέτος δεν είναι «εντελώς άστοχα», αλλά δεν θα πρέπει να θεωρούνται «δεδομένο ή βασικό σενάριο», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πίτερ Καζιμίρ.

«Είμαστε σε καλό δρόμο για να επιστρέψουμε στο στόχο μας, αλλά σαφώς δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί», δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας σε άρθρο του, αναφερόμενος στις τιμές καταναλωτή. «Λόγω διαφόρων παραγόντων, τόσο εγχώριων όσο και παγκόσμιων, εξακολουθεί να υπάρχει ένας μη αμελητέος κίνδυνος επανεμφάνισης πληθωριστικών πιέσεων».

Ο Καζιμίρ μίλησε μετά την απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα αφού αποφάσισε να διατηρήσει το κόστος δανεισμού αμετάβλητο, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει ότι η επόμενη συνάντηση πολιτικής - στις 11-12 Σεπτεμβρίου - είναι «ανοιχτή».

Παρόλα αυτά, με τις πληθωριστικές πιέσεις να παραμένουν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής γίνονται όλο και λιγότερο σίγουροι ότι η πορεία για δύο περαιτέρω μειώσεις είναι ρεαλιστική φέτος και δεν θέλουν οι επενδυτές να υποθέσουν ότι μια μείωση στην επόμενη συνεδρίαση είναι τελειωμένη υπόθεση, δήλωσαν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

«Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε με τις αποφάσεις μας», δήλωσε ο Καζιμίρ, απηχώντας τα σχόλια του Ιρλανδού ομολόγου του -Γκάμπριελ Μακλούφ- κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Απολαύστε την καλοκαιρινή ανάπαυλα και περιμένετε τον πολυαναμενόμενο “ιατρικό έλεγχο” του Σεπτεμβρίου. Τα επερχόμενα στοιχεία, σε συνδυασμό με τις νέες προβλέψεις, θα θέσουν τις βάσεις για τις όποιες αναγκαίες αποφάσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v