Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις από τις ασφαλιστικές για φρένο στην πτώση της παραγωγής

Έντονη κινητικότητα με στόχο να περιοριστεί το τελευταίο τετράμηνο το ποσοστό πτώσης της φετινής παραγωγής. Οι καλύψεις υγείας, τα ανασφάλιστα οχήματα και ο ρόλος των τραπεζών.

Κινήσεις από τις ασφαλιστικές για φρένο στην πτώση της παραγωγής

Ένα ιδιαίτερα επίπονο τελευταίο τετράμηνο περιμένει φέτος τα ασφαλιστικά δίκτυα, καθώς μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες με στόχο η φετινή μείωση της παραγωγής να λάβει όσο το δυνατόν μικρότερες διαστάσεις.

Το θετικό μήνυμα για τον κλάδο ήρθε με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων του Ιουνίου, σύμφωνα με τα οποία η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (κλάδος ζωής +4,5%, γενικές ασφαλίσεις -2%, με τον κλάδο αυτοκινήτου να υποχωρεί μόλις κατά 1,1%), κάτι που δείχνει πως μέσα από μια εντατική αντεπίθεση κατά το τελευταίο τετράμηνο του έτους, η πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής θα μπορούσε ενδεχομένως να πέσει κάτω από το 4,5% του πρώτου εξαμήνου (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβούντες έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στο μέτωπο των καλύψεων υγείας, σε μια περίοδο όπου η πανδημία έχει ευαισθητοποιήσει ακόμη περισσότερο τους πολίτες στο συγκεκριμένο τομέα.

Στον κλάδο των οχημάτων, γίνονται συλλογικές προσπάθειες προκειμένου να περιοριστεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων που είχε φουντώσει κατά τη διάρκεια του lock down, ενώ θετικά στο σύνολο της παραγωγής του δεύτερου εξαμήνου θα επηρεάσει το γεγονός ότι δεν θα επαναληφθούν οι εκπτώσεις ασφαλίστρων στις οποίες προχώρησαν αρκετές εταιρείες κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου.

Πολλά ωστόσο θα κριθούν από την πορεία του κλάδου ζωής, ο οποίος σημείωσε και τις μεγαλύτερες απώλειες (-8,7% σε σχέση με το -4,5% της συνολικής αγοράς) κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, «το μεγαλύτερο ποσοστό της υποχώρησης του κλάδου ζωής φαίνεται να προέρχεται από το μέτωπο του bancassurance για δύο κυρίως λόγους.

Πρώτον, η λειτουργία των τραπεζών λόγω της covid-19 διαταράχτηκε και έτσι ήταν δύσκολη η προσέγγιση ενός πελάτη μέσα στο τραπεζικό κατάστημα εν μέσω περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία και

δεύτερον, το γεγονός ότι οι ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες δεν επανέλαβαν το λανσάρισμα προϊόντων που εγγυώνται θετικές αποδόσεις, με αποτέλεσμα τμήμα των πελατών να μη θελήσει να αναλάβει το επενδυτικό ρίσκο και μάλιστα σε μια ταραχώδη περίοδο. Άρα λοιπόν, η παραγωγή του κλάδου ζωής κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο θα κριθεί από την προϊοντική γκάμα που θα λανσάρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, από την προσαρμογή των τραπεζικών καταστημάτων στα νέα δεδομένα της πανδημίας, αλλά και από το κατά πόσο το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον θα συνεχίσει την ομαλή πλέον (μετά από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ και της ΕΕΕ) πορεία του».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα λάβει η πανδημία, αλλά και από το βάθος της οικονομικής ύφεσης. Κλάδοι όπως αυτοί του τουρισμού και της εστίασης έχουν μειώσει δραστικά τη ζήτησή τους για ασφαλιστικά προϊόντα, ενώ παράλληλα τα αδυνατισμένα πορτοφόλια των νοικοκυριών περιορίζουν τη δυνατότητα πολλών πολιτών να ασφαλιστούν. Μέσα σ’ αυτή τη συγκυρία, το επιχείρημα του ασφαλιστικού κλάδου θα είναι πως η ασφάλιση είναι απαραίτητη ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης και αφορά κυρίως τους μη έχοντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v