Προχωρά η κυβέρνηση το σχέδιο αλλαγών στη ΔΕΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων άρση μονιμότητας σε όσους προσληφθούν στο μέλλον στην επιχείρηση. Τι αλλάζει στο καθεστώς που διέπει την παροχή «καθολικής υπηρεσίας». Προχωρά η ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ.

Προχωρά η κυβέρνηση το σχέδιο αλλαγών στη ΔΕΗ

Χωρίς καμία αλλαγή σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ και το νέο καθεστώς των προσλήψεων στην εταιρεία, το οποίο πλέον θα προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας χωρίς μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή το ενεργειακό νομοσχέδιο.

Οι αλλαγές που διακρίνονται σε σχέση με το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης αφορούν στην ανάληψη της υποχρέωσης προμήθειας της καθολικής υπηρεσίας όταν ο σχετικός διαγωνισμός αποβαίνει άγονος.

Η νέα διάταξη προβλέπει την ανάθεση της καθολικής υπηρεσίας σε πέντε αντί για τρεις προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με το μεγαλύτερο μερίδιο. Οι σχετικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, ενώ ορίζεται ότι ο επιμερισμός των πελατών θα γίνεται με βάση τον αριθμό των μετρητών που εκπροσωπεί η κάθε μία από τις προαναφερόμενες εταιρείες.

Επιπλέον στο ίδιο νομοσχέδιο προστέθηκε και άρθρο που αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται με fast track διαδικασίες μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της διασύνδεσης του νησιού με την Πελοπόννησο η μεταφορά ηλεκτροπαραγωγών ζευγών (φορητών μονάδων) είτε από τη ΔΕΗ, είτε από τρίτο παραγωγό κατόπιν συμφωνίας με την εταιρεία σε σταθμούς παραγωγής και υποσταθμούς του νησιού.

Με το άρθρο 32 επίσης παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 η προσωρινή ενιαία άδεια λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, η οποία έληγε το 2019 και δεν προβλέπεται να έχουν εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου οι οριστικές άδειες.

Κατά τ’ άλλα με τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΗ που αφορούν στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, τις μετακινήσεις προσωπικού εντός εταιριών του ομίλου αλλά και η μεταφορά του στο Δημόσιο αποσαφηνίζεται ότι αυτές αφορούν τη ΔΕΗ Α.Ε., τον ΔΕΔΔΗΕ, τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, καθώς και τις Λιγνιτική Μεγαλόπολης και Λιγνιτική Μελίτης.

Καμία αλλαγή επίσης δεν διαφαίνεται και στις διατάξεις του εταιρικού μετασχηματισμού της ΔΕΠΑ με τη δημιουργία των ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών και την πρόβλεψη για πώληση του ποσοστού του δημοσίου σε αυτές (65%). Το ΤΑΙΠΕΔ, όπως οριζόταν και στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης, μπορεί να ξεκινήσει τους διαγωνισμούς και πριν την ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού.

Τα διεθνή έργα περνούν στη ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων, με τις μετοχές της να αποφασίζονται αργότερα σε ποια εταιρεία του δημοσίου θα μεταφερθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v