Έντονος είναι ο προβληματισμός στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τη μη λήψη επαρκών μέτρων αντιμετώπισης των στρεβλώσεων στην προμήθεια καθολικής υπηρεσίας ηλεκτρικού ρεύματος, παρά το γεγονός της ύπαρξης άρθρου στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ.
Όπως ανέδειξε το Euro2day.gr στις 5 Νοεμβρίου, στην ειδική αγορά βρίσκονται περί τις 110.000 πρώην πελάτες της ΔEH και άλλων προμηθευτών ρεύματος, οι οποίοι αναζήτησαν ηλεκτροδότηση με υψηλότερο τιμολόγιο, καθώς δεν τους δέχεται καμία εταιρΕία για παροχή ρεύματος. Πρόκειται ουσιαστικά για καταναλωτές χαμηλής τάσης στους οποίους έχει γίνει καταγγελία σύμβασης για οφειλές και άλλες παραβάσεις π.χ. ρευματοκλοπές.
Εντούτοις η συντριπτική πλειοψηφία των πελατών αυτών συνεχίζει την ίδια πρακτική και στην προμήθεια καθολικής υπηρεσίας, δηλαδή, δεν πληρώνει λογαριασμούς και ταυτόχρονα απολαμβάνει και της απρόσκοπτης ηλεκτροδότησης, αφού παρά το ότι μπορεί να έχουν εκδοθεί σε βάρος τους εντολές αποκοπών φορτίων, εντούτοις αυτές δεν εκτελούνται. Είτε λόγω φόρτου εργασίας και άλλων τεχνικών δυσκολιών του ΔΕΔΔΗΕ, είτε επειδή τα ρολόγια βρίσκονται σε δυσπρόσιτα σημεία κ.ο.κ.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το νομοσχέδιο που έδωσε από την περασμένη Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση και η οποία διαρκεί έως σήμερα το βράδυ, έχει προτείνει σε άρθρο της την εναλλαγή μεταξύ των τριών μεγαλύτερων προμηθευτών στην προμήθεια της καθολικής υπηρεσίας, όταν ο σχετικός διαγωνισμός αποβαίνει άγονος. Ωστόσο, σύμφωνα με την αγορά ρεύματος, οι στρεβλώσεις στην καθολική υπηρεσία δεν αντιμετωπίζονται. Δηλαδή παραμένει το «καταφύγιο» δωρεάν ηλεκτροδότησης για στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφού το ρεύμα δεν τους κόβεται, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός παραμονής στη συγκεκριμένη αγορά, αλλά δεν γίνεται και πιο αυστηρό το πλαίσιο για όσους καταφεύγουν σε αυτήν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετικές πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την καθολική υπηρεσία, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις. Πηγές αναφέρουν ότι και η ΡΑΕ έχει εντοπίσει τα προαναφερόμενα κενά, που ανοίγουν δρόμο για τους μπαταχτσήδες.
Υπενθυμίζεται ότι η καθολική υπηρεσία σε άλλες χώρες αποτελεί μία δυναμική αγορά, με τους προμηθευτές να διεκδικούν την ανάληψη της παροχής ρεύματος στους πελάτες της. Κι αυτό καθώς το τιμολόγιο είναι υψηλότερο και τα έσοδα ικανοποιητικά. Ταυτόχρονα, όμως, απαιτούνται και αυστηρά μέτρα, προκειμένου να αποτρέπεται η κατάχρησή της από στρατηγικούς κακοπληρωτές.