Σειρά θεσμικών αλλαγών και φορολογικών κινήτρων δρομολογεί η κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να τονώσει με χρήματα που θα έρχονται από το εξωτερικό μια ευρεία σειρά οικονομικών δραστηριοτήτων της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα ακίνητα, τα εκατοντάδες επαγγέλματα που στρέφονται γύρω από την οικοδομή, αλλά και κλάδους όπως π.χ. των τροφίμων και των ποτών, των νομικών και των λογιστικών υπηρεσιών, της διασκέδασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης και της διαχείρισης χαρτοφυλακίου.
Ήδη το Euro2day.gr είχε πρώτο αναφερθεί στις 21/8/2019 (βλέπε δημοσίευμα «Με ιταλική συνταγή η προσέλκυση ξένων πλουσίων») στην κυβερνητική πρόθεση να προσελκύσει αλλοδαπούς πολύ υψηλών εισοδημάτων, προκειμένου να μεταφέρουν στη χώρα μας τη φορολογική τους κατοικία. Είχαμε αναφέρει τότε πως το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στο να θεσπίσει σταθερή φορολογική επιβάρυνση 100.000 ευρώ για τα εκτός χώρας εισοδήματα των ξένων πολιτών που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα, ακολουθώντας το λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο». Έτσι, όσοι ξένοι πολίτες αποκτήσουν «μόνιμη διαμονή» στη χώρα μας, θα φορολογούνται πλήρως για τα τυχόν εισοδήματά τους στην Ελλάδα και με 100.000 ευρώ για τις λοιπές ανά τον κόσμο αποδοχές τους, όσες κι αν είναι αυτές.
Η δεύτερη κυβερνητική κατεύθυνση είναι η διεύρυνση του εργαλείου της «χρυσής βίζας» (απόκτηση άδειας παραμονής για όσους αγοράζουν ελληνικά ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ), με την παροχή ελληνικών διαβατηρίων σε όσους αλλοδαπούς βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση φαίνεται να προωθεί δύο σχετικά «πακέτα», το ένα εκ των οποίων θα προβλέπει αγορά ακινήτων άνω των 500.000 ευρώ και ετήσια έξοδα διαβίωσης στη χώρα μας πάνω από 50.000 ευρώ, ενώ το δεύτερο θα προϋποθέτει απόκτηση ακινήτων της τάξεως των πέντε εκατ. ευρώ και άνω. Προφανώς, η παροχή διαβατηρίου απευθύνεται σε άτομα πολύ υψηλότερων εισοδημάτων από αυτά της «χρυσής βίζας».
Τρίτη κυβερνητική κατεύθυνση είναι η προσέλκυση στη χώρα μας μέσω ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, εδρών επιχειρήσεων που θα δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Αυτές θα φορολογούνται όχι με βάση τα κέρδη τους, αλλά με ποσοστό επί των δαπανών τους στην Ελλάδα.
Ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να προσελκύσει εταιρείες που σήμερα έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό, αλλά και να τονώσει-αναπτύξει στην Ελλάδα δραστηριότητες όπως αυτές της διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων (αξιοποίηση υψηλού στελεχικού δυναμικού, δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας).
Παράλληλα, μεσομακροπρόθεσμο στόχο αποτελεί και η ανάπτυξη άλλων τομέων δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να φέρουν πολύ σημαντικούς πόρους στη χώρα μας από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα ο ιατρικός τουρισμός, η προσέλκυση ξένων φοιτητών στα πανεπιστήμιά μας και φυσικά η λεγόμενη «silver economy», δηλαδή η πολύμηνη παραμονή στη χώρα μας εύπορων πολιτών των Βορείων χωρών (καλύτερο κλίμα, φυσικές ομορφιές, καλή ποιότητα ζωής).
«Όλα αυτά αποτελούν κινήσεις που θα έπρεπε να είχαμε δρομολογήσει εδώ και πολλά χρόνια και που ο ομιλών έχει αρθρογραφήσει πάρα πολλές φορές κατά το παρελθόν μέσα το φιλόξενο Euro2day.gr. Μάλιστα, είχα επισκεφθεί και τον κ. Ρέγκλινγκ θέτοντάς του αυτά τα ζητήματα, για να λάβω την απάντηση τότε πως δεν του τα είχαν παραθέσει οι ελληνικές κυβερνήσεις με σαφήνεια και επαρκή ανάλυση».
Αυτά δηλώνει ο πρόεδρος της Nuntius Χρηματιστηριακής Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, συμπληρώνοντας: «Είμαι πολύ χαρούμενος που η κυβέρνηση φαίνεται να υλοποιεί μέσω επικείμενων νομοσχεδίων δράσεις για τις οποίες τόσο πολύ αγωνίστηκα κατά το παρελθόν. Βέβαια, στα ζητήματα αυτά πολύ συχνά παίζουν ρόλο και ορισμένες… λεπτομέρειες στις ρυθμίσεις του θεσμικού πλαισίου, οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως σε αυτά τα πράγματα ερχόμαστε σχεδόν τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, αφού άλλες χώρες τα εφαρμόζουν εδώ και πολλά χρόνια, με ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη γι’ αυτές. Οπότε, χρειάζεται τόλμη, επαγγελματισμό και υπομονή».