The Green Tank: Λιγνιτική βόμβα 1,3 δισ. ευρώ απειλεί τη ΔΕΗ

Καθαρές ζημιές 683 εκατ. ευρώ συσσώρευσε η δημόσια εταιρεία το διάστημα Ιανουαρίου 2016- Ιουνίου 2019 από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Η Μελέτη του Green Tank και οι προτάσεις για το τι πρέπει να αλλάξει.

The Green Tank: Λιγνιτική βόμβα 1,3 δισ. ευρώ απειλεί τη ΔΕΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΗ αν συνεχίσουν να λειτουργούν και οι 14 λιγνιτικές μονάδες κρούει η δεξαμενή σκέψης για το περιβάλλον και την ενέργεια «The Green Tank».

Σύμφωνα με οικονομική μελέτη που παρουσίασε με θέμα «Τα Οικονομικά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων: Τέλος Εποχής», αν ο λιγνιτικός στόλος παραμείνει ως έχει, τότε τα επόμενα 3,5 χρόνια η λιγνιτική βιομηχανία θα συσσωρεύσει ζημιές της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ.

Η έκθεση δείχνει ότι η λιγνιτική βιομηχανία συσσωρεύει καθαρές ζημιές κάθε μήνα από τον Δεκέμβριο 2017. Πιο συγκεκριμένα, από τον Ιανουάριο 2016 έως τον Ιούνιο 2019, η ΔΕΗ έχει συσσωρεύσει καθαρές ζημιές 683 εκατ. ευρώ από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Οι συντάκτες της έκθεσης μελέτησαν επίσης τέσσερα σενάρια, με κανένα από αυτά να μην οδηγεί σε καθαρά κέρδη τη λιγνιτική βιομηχανία τα επόμενα 3,5 χρόνια, ακόμα και αν οι τιμές άνθρακα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οικονομικά αποτελέσματα

Τα μικτά κέρδη όλων των λιγνιτικών, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, για το πρώτο εξάμηνο του 2019, εκτιμήθηκαν σε 33,8 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 48% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 και 84% συγκριτικά με το 2017. Το αποτέλεσμα μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη μείωση της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής και στη ραγδαία αύξηση των τιμών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) το 2019. Tο κόστος CO2 έχει υπερ-τετραπλασιαστεί από λιγότερο από 10ευρώ/MWh στις αρχές του 2016 σε περισσότερο από 40ευρώ/MWh στο μέσο του 2019.

Η μονάδα της Μελίτης είχε τα μεγαλύτερα μικτά κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2019, όπως και του «Αγ. Δημητρίου V» το 2017. Οι μονάδες Αγ. Δημήτριος Ι, Καρδιά Ι-ΙΙI, Mεγαλόπολη ΙΙΙ- IV είχαν αρνητικά μικτά κέρδη το 2019.

Τα σενάρια

Στην έκθεση με τίτλο «Τα οικονομικά των ελληνικών λιγνιτικών μονάδων: Τέλος εποχής» εξετάζονται τέσσερα σενάρια και γίνονται προβλέψεις για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών τα επόμενα 3,5 χρόνια (έως τον Δεκέμβριο 2022).

Από τις προβλέψεις των μελετητών προκύπτει ότι κανένα μελλοντικό σενάριο δεν μπορεί να οδηγήσει την ελληνική λιγνιτική βιομηχανία σε καθαρά κέρδη τα επόμενα 3,5 χρόνια. Ακόμα και αν οι τιμές για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων είναι χαμηλότερες από ότι προβλέπουν οι αναλυτές διεθνώς. Άλλωστε, εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση λιγνίτη χτυπούν κόκκινο το διάστημα 1990-2017, συνεισφέροντας κατά 34% στις εθνικές εκπομπές της Ελλάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το κόστος εκπομπών το 2018 (με σημερινές τιμές CO2) θα έφτανε τα 648 εκατ. ευρώ

Για όλα τα σενάρια, η μέση τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια (το 2020 και τα επόμενα έτη) επιλέχθηκε να είναι τα 78 ευρώ/MWh και η ονομαστική αξία της τιμής άνθρακα στα 31 ευρώ/τόνο CO2.

Προτάσεις

Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν:

· Αποσύρσεις των Ατμοηλεκτρικών Σταθμών (ΑΗΣ) Καρδιάς και ΑΗΣ Αμυνταίου καθώς εκτιμάται ότι θα μειώσουν τις καθαρές ζημιές της λιγνιτικής βιομηχανίας κατά περισσότερο από 600 εκατ. ευρώ τα επόμενα 3,5 χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση ερμήνευσε μονομερώς της Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των δύο ΑΗΣ που αντιπροσωπεύουν το 42% της υφιστάμενης λιγνιτικής ισχύος της χώρας, με συνέπεια να ξεκινήσουν διαδικασίες παραπομπής της χώρας από την Κομισιόν.

· Αποσύρσεις των μονάδων του Αγ. Δημητρίου Ι-ΙΙ και Μεγαλόπολης IV καθώς θα βελτιώσουν κατά 66% τα οικονομικά μεγέθη σε σύγκριση με το σενάριο στο οποίο δεν πραγματοποιείται καμία απόσυρση. Υπό την προϋπόθεση όμως ότι 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο μπορούν να καλυφθούν από άλλες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v