Το κλείσιμο της ρωγμής… που έχει προκαλέσει η Ιταλία στη συμμαχία με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ για την προώθηση του επενδυτικού σχεδίου του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη της Αθήνας.
Η στήριξη των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο project και στις προσπάθειες της Αθήνας, της Λευκωσίας και της Ιερουσαλήμ να προωθήσουν το έργο, έχει ένα έντονο διπλωματικό παρασκήνιο.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Ισραήλ πιέζει ακόμη και για την αλλαγή της διαδρομής του αγωγού των 7 δισ. ευρώ, δηλαδή να μην καταλήγει στην Ιταλία. Ωστόσο το ενδεχόμενο να ακολουθήσει όδευση προς τα Βαλκάνια δεν έχει διερευνηθεί διεξοδικά, ενώ αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν την διαφορετικότητα της συγκεκριμένης αγοράς σε σχέση με την ιταλική και εκείνη της δυτικής Ευρώπης.
Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν την εξεύρεση λύσης με την Ιταλία μέσω της διπλωματικής οδού, και φαίνεται ότι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να έχει αναλάβει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.
Η ρωγμή… που έχει προκληθεί στη συμμαχία των τεσσάρων εμπλεκόμενων χωρών, έχει να κάνει με τη διαφορετική προσέγγιση εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας και συγκεκριμένα του Κινήματος των 5 Αστέρων που έχει στους κόλπους του οικολογικές ομάδες. Έτσι, τον περασμένο Μάιο ο Τζουζέπε Κόντε εξαιτίας των πιέσεων του Λουίτζι Ντι Μάιο έκανε γνωστό πως δεν θα επιτρέψει την άφιξη του αγωγού East Med στα παράλια της Ιταλίας. Πρότεινε, μάλιστα, τη διασύνδεση του με τον αγωγό TAP, ο οποίος επίσης καταλήγει στη χώρα της Αδριατικής μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας.
Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν, όπως αναφέρουν πηγές, ότι οι αντιστάσεις της Ρώμης είναι πολύ πιθανόν να καμφθούν από τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβει περί το Φθινόπωρο η Κομισιόν για την αναθεώρηση της λίστας των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αποδεσμευτεί κονδύλια αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για τις προκαταρκτικές, αλλά και για τις μελέτες ωρίμανσης και ανάπτυξης του αγωγού των 1.900 χλμ.
Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα επιδιώκουν πάση θυσία να κρατήσουν ζωντανό, αλλά κυρίως να τρέξουν το επόμενο στάδιο του αγωγού φυσικού αερίου, που είναι η υπογραφή διακρατικής συμφωνίας. Δεν θέλουν να χάσουν το θετικό momentum της υποστήριξης των ΗΠΑ, καθώς και της μεγάλης συμμαχίας που οργανώνεται, αυτής του East Med Gas Forum, η οποία βάζει στην άκρη τις διεκδικήσεις και απαιτήσεις της Τουρκίας.
Ο αγωγός East Med, σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές είναι πολύ δύσκολο έργο και έχει τεράστια εμπόδια ως προς την υλοποίηση και κατασκευή του. Κι αυτό καθώς η διείσδυση του LNG και η ανάπτυξη ή η λειτουργία τερματικών σταθμών αποθήκευσης όπως στην Αίγυπτο (Ινκτού και Νταμιέτα) ή το σχεδιαζόμενο έργο του Βασιλικού στην Κύπρο προσφέρει ήδη διεξόδους μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, πρόκειται για ένα γεωστρατηγικής σημασίας έργο το οποίο είναι χρήσιμο για να μπλοκάρει τα όποια ενεργειακά ή άλλα γεωπολοτικά σχέδια της Μόσχας και της Άγκυρας.