Τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση

Επτά γνωστοί επιχειρηματίες μιλούν για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας, μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Η ανάσα της αυτοδυναμίας, οι προσδοκίες για φιλοεπενδυτικό κλίμα και τα κρίσιμα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν.

Τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η νέα κυβέρνηση

Με θετικό τρόπο υποδέχτηκε η επιχειρηματική κοινότητα την εκλογή αυτοδύναμης κυβέρνησης, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτή έχει εντάξει στο προεκλογικό της πρόγραμμα τη μείωση των φόρων και την προσέλκυση πολλών νέων επενδύσεων.

Παρ' όλα αυτά, οι επιχειρηματίες αναγνωρίζουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος και ενθαρρύνουν τη νέα κυβέρνηση να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές, οι οποίες θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας σε βάθος χρόνου.

Σωτήρης Θεοδωρίδης (Ρasal Development): Να τονωθεί η ψυχολογία

Θετικό στοιχείο αποτελεί το ότι η νέα κυβέρνηση είναι αυτοδύναμη και θα έχει μια ολόκληρη τετραετία μπροστά της, προκειμένου να βελτιώσει πολλά πράγματα στην οικονομία και τη χώρα γενικότερα. Πρέπει να δημιουργηθεί φιλοεπιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και να τονωθεί η επενδυτική ψυχολογία.

Το έργο της δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός είναι ικανός και η τρέχουσα κατάσταση είναι τέτοια, ώστε ακόμη και περιορισμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες-αλλαγές θεσμικού πλαισίου θα μπορούσαν να γίνουν ορατές από την επενδυτική κοινότητα. Το πλέον δύσκολο βέβαια είναι να προχωρήσουν δομικές αλλαγές στην οικονομία, οι οποίες είναι απαραίτητες.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας είναι άτομο που στην πολιτική δεν του χαρίστηκε τίποτε και αντίθετα ό,τι έχει αποκτήσει, το κέρδισε μόνος του. Είναι ικανό άτομο που μαθαίνει από τα σφάλματά του και προσαρμόζεται γρήγορα στα νέα δεδομένα. Μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη μελλοντική ζωή της χώρας. Όλα αυτά βέβαια τον φορτώνουν με την ευθύνη για την άσκηση σωστής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης.

Ευάγγελος Ρούσσος (Revoil): Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις!

Είμαι αισιόδοξος, πιστεύω στον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και θα ήθελα την ταχεία εφαρμογή του προγράμματός του.

Στην οικονομία απαιτούνται επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις! Αν δούμε να γίνεται πράξη αυτό, τότε θα εισρεύσει φρέσκο χρήμα στην αγορά, θα δημιουργηθούν πρόσθετες θέσεις εργασίας, θα βγουν τα χρήματα του κόσμου από τα σεντούκια και τα στρώματα, θα τονωθεί η οικοδομή και τα τόσα πολλά επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτή. Απαιτείται λοιπόν να προσελκυσθούν επενδύσεις.

Γιάννης Βοτσαρίδης (Interlife Ασφαλιστική): Παιδεία, υγεία και ασφάλεια

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες από τη νέα κυβέρνηση, ο κ. Βοτσαρίδης σημειώνει: «Συνήθως, σ’ αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρηματίες επικεντρώνουν στο τρίπτυχο πάταξη της γραφειοκρατίας, χαμηλότεροι φόροι, σταθεροί κανόνες στο επιχειρείν.

Ωστόσο, οι παραπάνω κρίσιμες προϋποθέσεις δεν θα είναι λειτουργικές, αν δεν συνοδευτούν από δομικές μεταρρυθμίσεις σε ένα άλλο δομικό τρίπτυχο: Παιδεία, υγεία και ασφάλεια. Γιατί χωρίς αυτά τα δομικά στοιχεία, μια κοινωνία είναι εξ ορισμού δυσλειτουργική και η οικονομία της κατ’ ακολουθίαν, ανίσχυρη».

Ελευθέριος Κούρταλης (πρόεδρος ΣΕΒΚ): Η οικονομία σε πρώτο πλάνο

Αποτελεί πολύ θετικό γεγονός ότι από τις βουλευτικές εκλογές προέκυψε σταθερό-αυτοδύναμο κυβερνητικό σχήμα, όπως επίσης το γεγονός ότι βασικός προσανατολισμός της νέας κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη της οικονομίας και η στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Θέλω να πιστεύω ότι ο νέος πρωθυπουργός θα στρέψει την προσοχή του και προς παραδοσιακούς κλάδους, όπως η κλωστοϋφαντουργία, που παλαιότερα αποτελούσαν την ατμομηχανή της ανάπτυξης και των εξαγωγών και οι οποίοι αν προσεχθούν, έχουν πολλά πράγματα να δώσουν στο μέλλον προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Αλέξης Πανταζής (συνιδρυτής Hellas Direct): Βάλσαμο το κλίμα σταθερότητας

Είμαι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά το κλίμα σταθερότητας που θα επικρατήσει στη χώρα για το βραχυμεσοπρόθεσμο διάστημα.

Η Ελλάδα πιθανόν να συμπεριφερθεί ως μια επαναναδυόμενη αγορά (re-emerging market) για τα επόμενα δύο χρόνια: Υψηλοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ και επανατοποθέτηση της οικονομίας γενικότερα.

Είναι όμως αυτό διατηρήσιμο;

Τα δομικά προβλήματα της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος παραμένουν. Και η παγκόσμια επιβράδυνση σε συνδυασμό με τους συμφυείς κινδύνους σε Ιταλία και άλλες αγορές θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια απειλή μόλυνσης.

Πολύ πιθανόν να δούμε διαφορετικές πορείες μεταξύ των διαφόρων οικονομικών κλάδων. Η μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, η δομική ανεργία και το συνολικό επίπεδο της ανταγωνιστικότητάς μας αποτελούν τις βασικότερες ανησυχίες.

Ο ασφαλιστικός κλάδος θα συνεχίσει να συγκεντρώνεται και να προσελκύει μακροπρόθεσμους θεσμικούς επενδυτές.

Σταύρος Καφούνης (Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών): Να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας 

Αυτό που ζητάμε από τη νέα κυβέρνηση, αλλά και από οποιαδήποτε κυβέρνηση, είναι να μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας.

Χρειάζονται σταθεροί κανόνες -όχι νόμοι που αλλάζουν κάθε τόσο- και αυστηρός έλεγχος στο να τηρούνται αυτοί οι σταθεροί κανόνες. Ειδικότερα, στο μεγάλο πρόβλημα του παραεμπορίου, απαιτείται καλύτερος συντονισμός, προκειμένου να τηρείται η νομιμότητα.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών): Να εφαρμοστεί το πρόγραμμα

Δεν είναι υπερβολή να πω ότι όλη η κοινωνία και βέβαια οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματός της και κυρίως τα μέτρα που θα λάβει για την έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου, η ενίσχυση της ασφάλειας, πρέπει να είναι στα πρώτα μέτρα αυτής της κυβέρνησης, καθώς όχι μόνο έχει δεσμευθεί προεκλογικά για την υλοποίησή τους αλλά και γιατί μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η πολυπόθητη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Κρίσιμος παράγοντας θα αποδειχθεί και η ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας, κάτι που επίσης είχε τονίσει πολλές φορές ο κ. Μητσοτάκης και που πλέον περιμένουμε να δούμε έργα προς αυτή την κατεύθυνση.

Παράλληλα απαιτείται η όσο το δυνατόν γρηγορότερη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, κάτι που έχει καθυστερήσει σημαντικά στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v