ΔΕΗ: Η σύμβαση ρεύματος με Viohalco «πιλότος» για τη βιομηχανία

«Κλειδί» για τη συμφωνία ΔΕΗ - ΒΙΟΧΑΛΚΟ η τριετής διάρκεια. Οδηγός και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις της υψηλής τάσης, το μοντέλο σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Στα 15 εκατ. ευρώ το κόστος για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Έπονται τσιμεντοβιομηχανίες και διυλιστήρια.

ΔΕΗ: Η σύμβαση ρεύματος με Viohalco «πιλότος» για τη βιομηχανία

Ως «μπούσουλας» και για τις υπόλοιπες ενεργοβόρες βιομηχανίες της υψηλής τάσης αναμένεται να λειτουργήσει η σύμβαση προμήθειας ρεύματος που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Όπως δε αναφέρουν πηγές, σύντομα αναμένεται η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού να ανακοινώσει τη σύναψη παρόμοιων συμφωνιών και με τις τσιμεντοβιομηχανίες και τα διυλιστήρια.

Το νέο δεδομένο που φέρνουν αυτές οι συμβάσεις είναι η πολύμηνη διάρκειά τους, και για την ακρίβεια, η πέραν του 12μήνου. ΔΕH και ΒΙΟΧΑΛΚΟ αποφάσισαν την τριετή ισχύ των όρων της προμήθειας ρεύματος, για τα έτη 2018, 2019 και 2020, μετά από μία επίπονη διαπραγμάτευση, που συνοδευόταν ακόμη και με καταγγελίες της βιομηχανίας προς τη ΡΑΕ.

Πηγές της ΒΙΟΧΑΛΚΟ έκαναν λόγο για έναν «έντιμο συμβιβασμό» καθώς από τη μία πλευρά πήρε τη μεγαλύτερη διάρκεια της συμφωνίας, από την άλλη όμως, επωμίστηκε την αύξηση 10% στα τιμολόγια. Για τη διοίκηση, όμως, των πέντε εργοστασίων των εταιρειών του ομίλου ΣΟΒΕΛ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ και ΣΥΜΕΤΑΛ είναι τεράστια η σημασία της σταθερής τιμολόγησης, έστω και με υψηλότερο κόστος, προκειμένου να μπορέσει να χαράξει στρατηγική ανάπτυξης και εξαγωγών. Η τριετής διάρκεια δίνει ένα σταθερό επιχειρησιακό περιβάλλον, στοιχείο αναγκαίο για μία εξωστρεφή βιομηχανία.

Πηγές θέλουν συνολικά την ενεργοβόρο βιομηχανία να έχει θέσει επιτακτικά στην κυβέρνηση και τη διεκδίκηση της παράτασης του μέτρου της διακοψιμότητας. Με πιο απλά λόγια, οι επιχειρήσεις να αμείβονται για την παραγωγική τους δραστηριότητα σε ώρες κατά τις οποίες η ζήτηση δεν φτάνει σε σημεία αιχμής. Σχετικό φάκελο για την παράτασή της πέραν του 2019 ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα αποστείλει στην Κομισιόν.

Με τη συμφωνία αυτή η ενεργοβόρος βιομηχανία αναγνωρίζει το αίτημα της ΔEH για στήριξη. Το κόστος της επιβάρυνσης, που θα επωμιστούν, υπολογίζεται γύρω στα 15 εκατ. ευρώ. Μικρή αλλά σωτήρια ανάσα για τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, με δεδομένα τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Από την άλλη πλευρά, η βαριά μεταποίηση, με τη μακροπρόθεσμη σύμβαση μπορεί να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v