Έγκαιρη προειδοποίηση των καταναλωτών από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, όταν πρόκειται να κάνουν αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας, την καθιέρωση «κυμαινόμενων» και «σταθερών» τιμολογίων αλλά και μειώσεις στις χρεώσεις ΥΚΩ για τα υψηλά κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι κύριες αλλαγές που εισηγείται η ΡΑΕ, επιδιώκοντας μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο τιμολόγησης από τη ΔΕΗ και τις υπόλοιπες ιδιωτικές εταιρίες.
Πέραν αυτού του σκοπού, οι εκτιμήσεις θέλουν οι προαναφερόμενες αλλαγές να δρομολογούνται προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος και για τις αυξήσεις που σχεδιάζουν να κάνουν οι ΔΕH και ανεξάρτητοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω της ανόδου της Οριακής Τιμής Συστήματος (OTΣ), δηλαδή της τιμής που διαμορφώνεται στην ημερήσια αγορά από τον συνδυασμό της προσφοράς των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, εισαγωγών και της ζήτησης των προμηθευτών με βάση τις ανάγκες των πελατών τους.
Η ΟΤΣ όλο το 2018 κινούνταν ανοδικά, επιβαρύνοντας τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ότι από τα επίπεδα των 53,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα εκτινάχθηκαν τον Δεκέμβριο στα 71,25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αλλά και τον φετινό Ιανουάριο, η ΟΤΣ κυμαινόταν τις περισσότερες ώρες της ημέρας ακόμη και πάνω από τα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.
Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε στις 24 Ιανουαρίου το Euro2day.gr, η ΡΑΕ έχει βάλει στο μικροσκόπιο τα «ψιλά» γράμματα των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ιδίως τις ρήτρες ΟΤΣ που ενεργοποιούν οι εταιρίες, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα όριο και πάνω, με αποτέλεσμα το επιπλέον κόστος να μετακυλίεται στους καταναλωτές. Δηλαδή να αυξάνονται τα τιμολόγια ρεύματος. Τα περισσότερα νοικοκυριά δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν τη σημασία της ΟΤΣ, μια και πρόκειται για έναν τεχνικό όρο, ενώ παράλληλα είναι και δυσνόητοι οι λόγοι αύξησης ή και μείωσης.
Σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ ετοιμάζεται να εισηγηθεί στην αγορά προς δημόσια διαβούλευση την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας και συγκεκριμένα να υποχρεώσει τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος να διαμορφώνουν δύο κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτές μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο με τα τραπεζικά επιτόκια δανεισμού, δηλαδή τα σταθερά και τα κυμαινόμενα.
Έτσι οι εταιρείες θα έχουν τα τιμολόγια που θα μεταβάλλονται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος, αλλά και τα σταθερά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Τα τελευταία θα είναι μεν πιο ακριβά από τα «κυμαινόμενα», θα παρέχουν ωστόσο τη σταθερότητα της κιλοβατώρας στους καταναλωτές.
Προειδοποίηση αυξήσεων
Επιπλέον, η ΡΑΕ θα εισηγηθεί προς δημόσια διαβούλευση και άλλη μία αλλαγή ως προς τον τρόπο της επιβολής αυξήσεων των τιμολογίων.Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει πριν προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους να ειδοποιούν εγκαίρως τους πελάτες τους, δίνοντάς τους ένα χρονικό διάστημα αντίδρασης. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι πολλών μηνών.
Νοικοκυριά κι επιχειρήσεις με τον τρόπο αυτό θα έχουν το δικαίωμα της απόρριψης ή της αποδοχής της νέας τιμολογιακής επίπτωσης.
Μειώσεις σε ΥΚΩ
Παράλληλα, η Αρχή θα προτείνει στον υπουργό ΠΕΝ την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία θα μειώνονται οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τα υψηλά κλιμάκια της νυχτερινής κατανάλωσης ρεύματος.
Έτσι, για το κλιμάκιο άνω των 2.000 κιλοβατωρών, η χρέωση για τη νυχτερινή κατανάλωση θα πέσει από το 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο 0,03 ευρώ και για το μεσαίο κλιμάκιο 1.600-2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση προτείνεται να μειωθεί στο 0,015 από 0,05 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Με τον τρόπο αυτό, η ΡΑΕ επιδιώκει να διορθώσει αδικίες στις χρεώσεις νοικοκυριών τα οποία κάνουν τον χειμώνα αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικών συσκευών, προσπαθώντας να ζεσταθούν.
Παρατηρητήριο Τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου
Εξάλλου, η ΡΑΕ, στοχεύοντας στη διασφάλιση των συμφερόντων των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, ετοιμάζει την ιστοσελίδα Παρατηρητηρίου Τιμών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου.
Μάλιστα έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τις 11 Φεβρουαρίου τον Κανονισμό Λειτουργίας του Παρατηρητηρίου, με διατάξεις οι οποίες θα υποχρεώνουν τους προμηθευτές για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης ρεύματος όπως και τους αντίστοιχους του φυσικού αερίου να δημοσιοποιούν τα προϊόντα και τις χρεώσεις τους όπως και τις προωθητικές ενέργειες, ώστε τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να κάνουν τις αναγκαίες συγκρίσεις και επιλογές με βάση τα συμφέροντά τους.